Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zostaćrolnikiem by kupić sobie gospodarstwo

jta

Recommended Posts

Chcę kupić gospodarstwo 3ha z osadą ( dom stodoła itd.) ale niestety nie mogę bo nie jestem rolnikiem a żeby nim zostać muszę iść do szkoły ale zanim skończę szkołe to już właściciel dawno sprzeda to gospodarstwo. Jak mogę odbyć praktykę (bo czytałem na tym forum że będę musiał ją odbyć) skore nie moge mieć ziemi.

OK czytałem czyli jeżeli nie dzirżawiłem tej ziemi przez 3 latanie jestem rolnikiem wykształconym to nie mam żadnej szansy stać się teraz rolnikiem bo najpierw muszę iść do szkoły bądź skończyć kursy? trochę do bani. może jest jakiś sposób a żeby najpierw kupić to gospodarstwo a potem iść na te kursy?

mam licencjata i tak zależy mi na całości bo nie szukam działki rekreacyjnej gdzie sobie odpocznę tylko miejsca gdzie zamierzam zamieszkać i cieszyć się z tego jak mi tu i uwdzie coś rośnie

mam licencjata i tak zależy mi na całości bo nie szukam działki rekreacyjnej gdzie sobie odpocznę tylko miejsca gdzie zamierzam zamieszkać i cieszyć się z tego jak mi tu i uwdzie coś rośnie

Jeżeli licencjat to wyższe to bezproblemowo możesz kupic te całe gospodarstwo... trzeba tylko przejśc przez procedurę pierwokupu przez ANR... dowolne wykształcenie wyższe jest równoważne rolniczemu... a sprawa bycie formalnie rolnikiem (płacenia KRUS), pomimo posiadania kawałka ziemii rolnej, to zupełnie inna bajka...

Aby kupić ziemie rolna lub gospodarstwo rolnicze nie trzeba być rolnikiem. Natomiast aby kupić taką ziemię (gospodarstwo) bez prawa pierwokupu Agencji należy spełnić łącznie nastepujace warunki:

1. Mieć wykształcenie rolnicze - ten warunek spełniasz (rolnicze, lub każde inne minimum średnie)

2. Posiadac lub dzierżawić wiecej niz 1 i mniej (łącznie) niż 300 hektarów ziemi rolnej (nie jest ważna klasa) przy czym wiecej niż 1 hektar w gminie na której leży ziemia (gospodarstwo) które chceny zakupić. Co ważne nie ma "czasookresu" posiadania lub dzierżawy - czyli mozna spełnić ten warunek nawet na dzień przed zakupem. Taka uwaga. Umowa dzierżawy nie musi być potwierdzona notarialnie.

3. Być zameldowanym na terenie rzeczonej gminy lub uznaniowo na terenie gminy bezpośrednio sasiadujacej i tu niestety moga wymagać "co najmniej od roku".

Jesli warunki te zostana spełnione piszemy oświadczenie (druki w gminie), ze je spełniamy. Oświadczenie podpisuje wójt gminy i na tej podsawie zakupujemy ziemię (gospodarstwo) bez pierokupu Agencji - bo powiekszamy istniejace "indywidualne gospodarsto rolnicze".

Jesli nie spełniamy tych warunków, to podpisujemy Warunkową Umowe Sprzedaży i jesli w ciagu 30 dni Agencja nie zareaguje (nie kupi), to finalizujemy zakup. I tutaj uwaga. Jesli cena rzeczonej nieruchomości odbiega od cen w danym regionie (jest niższa) to prawdopodobieństo zakupu przez Agencje jest wysokie - tym bardziej że areał jest tez "interesujacy".

Powodzenia :D