Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie Forumowicze

Budujemy własny domek wg projektu indywidualnego. Będzie to dom parterowy o pow. ok 160 m. kw. z poddaszem nieużytkowym, niepodpiwniczony. Ze stropem gestrożebrowanym (Ackerman lub Porotherm) nad częścią parteru (salon - ok. 40 m. kw. otwarty do kalenicy). W projekcie konstruktor założył nam ściany fundamentowe z bloczka betonowego M6 o grubości 38 cm, a ściany konstrukcyjne domu z Porothermu 30...

Czy Waszym zdaniem potrzebuję aż 38 cm szerokości ściany fundamentowej, czy może mogę bez większych problemów zmienić na 25 cm? Tym bardziej, że planuję ściany konstrukcyjne dwuwarstwowe z Porothermu 30, ewentualnie zakładam zmianę na Porotherm 25 cm lub Silkę 24 cm.

Co sądzicie? Zależy mi szczególnie na opinii konstruktora, fachowca...

Dodam o warunkach gruntowych:

1. humus ok 20-30 cm - gleba rędzina,

2. kolejna warstwa o grubości ok. 50 - 60 cm glina z dodatkiem piasku z dużą ilością kamienia wapiennego,

3. kolejne 50-60 cm kamień wapienny zmieszany z gliną z dodatkiem piasku

4. ok 1 - 1.5 poniżej poziomu gruntu to już duże głazy wapienne, zlepione gliną... prawie skała...

5. woda gruntowa - więcej niż 30 m poniżej poziomu gruntu

https://forum.murator.pl/topic/83609-grubo%C5%9B%C4%87-%C5%9Bciany-fundamentowej-zostawi%C4%87-czy-zmieni%C4%87/

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

facowiec powiedział, że śmiało, zmieniaj

Dziękuję za radę...

Coraz bardziej skłaniam się ku takiej zmianie, choć "mojego" konstruktora bardzo trudno mi przekonać... A praca przy fundamentach rusza we wrześniu...

Zastanawiam się, czy dobrym pomysłem będzie wykonanie wieńca obwodowego 25 cm ściany fundamentowej na jej szczycie? To na 101% odbierze wszystkie argumenty "mojemu" konstruktorowi... :)

Czekam na dalsze opinie...

Nie zmieniaj.

Nie rozumiem tu czegoś. Projekt przecież zrobił architekt, czyli konstruktor. Dlaczego chcecie zmienić cokolwiek, a szczególnie fundamenty, które są tak ważnym elementem i na nich opiera się cały dom.

Oszczędności się nie szuka na etapach bodowlanych - konstrukcyjnych, jeśli już może wykończeniowych dopiero.

To leż dalej, albo jak przystało na NAJLEPSZEGO DORADCĘ NA TYM FORUM doradź człowiekowi co ma zrobić i dlaczego.

Barbossa wystarczająco doradził i ja się z nim zgadzam.

Nazwa "architekt" wskazuje czym się zajmuje.

Jak się czegoś nie wie to google jest za darmo.

:wink:

ja uwazam ze Mags ma troche racji

(pomijam pomylenie konstruktora z architektem) -ale duzo ludzi widzi tylko arhitektra - pozostali branzysci nie istnieje - no i duzo projektow tak wyglada ze branzysci ich nie widzieli.

Jednak jezeli radzi sie projektanta, ktory wykonywal projekt i zna lepiej warunki lokalne, podpisal sie pod tym i ma pomysl dla czego - to na kija zmieniac ? - wiem lekkie oszczednosci - ale znajac zycie w wielu miejscach i tak bedzie przeinwestowane...

jak niedajboze sie cos stanie - to decyzja Inwestora zdejmuje odpowiedzialnosc z projektanta ...

osobiscie w czasie swojej budowy zasiegalem roznych opinie - ale po to aby dysutowac z projektantem i jego decyzje; robic/nie robic odchudzic/nie odchudzuc realizowalem

takie tylko przemyslenie

pozdrawiam

Piotrek

ja uwazam ze Mags ma troche racji

(pomijam pomylenie konstruktora z architektem) -ale duzo ludzi widzi tylko arhitektra - pozostali branzysci nie istnieje - no i duzo projektow tak wyglada ze branzysci ich nie widzieli.

Jednak jezeli radzi sie projektanta, ktory wykonywal projekt i zna lepiej warunki lokalne, podpisal sie pod tym i ma pomysl dla czego - to na kija zmieniac ? - wiem lekkie oszczednosci - ale znajac zycie w wielu miejscach i tak bedzie przeinwestowane...

jak niedajboze sie cos stanie - to decyzja Inwestora zdejmuje odpowiedzialnosc z projektanta ...

osobiscie w czasie swojej budowy zasiegalem roznych opinie - ale po to aby dysutowac z projektantem i jego decyzje; robic/nie robic odchudzic/nie odchudzuc realizowalem

takie tylko przemyslenie

pozdrawiam

Piotrek

Za bardzo nie łapie co mają warunki lokalne do ściany fundamentowej w domu niepodpiwniczonym? :o

ciach

Za bardzo nie łapie co mają warunki lokalne do ściany fundamentowej w domu niepodpiwniczonym? :o

Chodzilo mi o to ze czlowiek miel cos na mysli proponujac takie rozwiazanie - wygada na to ze nie chcial postawic bloczki 30 na szerszym fundamencie.

Zrobienie sciany fundamentowej 24 i postawienie na tym sciany z bloczkow 30 powoduje ze nie caly bloczek bedzie oparty ... ale moze to nie jest problemem...

mniejsza z reszta o to byly moje 2 slowa i koniec

Piotrek

Wytrzymałościowo to nie ma problemu żadnego, jedyny to kombinowanie z wymiarami - tak aby nie pozmieniać wymiarów pomieszczeń.

Nadwieszenie rzędu 4-5 cm nie stanowi problemu a Porotherm 38 to porażka więc lepiej zmienić np. na 25 cm plus odpowiednia izolacja - pewnie minimum 12 cm.

w moim projekice na ścianie fundamentowej gr 24 zaprojektowano ściany domu z poddaszem uzytkowym z betonu komórkowego 400 i uwazam że poprawnie. Bardziej zastanawiałbym się nad stropem ackermana nad parterówką z poddaszem nieuzytkowym. Lepiej zrobic strop drewniany.

Dziękuję za kolejne głosy, ale może jeszcze przeczytacie kilka dodatkowych wyjasnień ode mnie.

1. Konstruktor kompletnie nie znał warunków lokalnych (w przypadku fundamentów największe znaczenie mają warunki gruntowe)... Nieco pomylił się w ich ocenie...

2. W projekcie, na rysunku mam ławy fundamentowe, żelbetowe o wymiarach 46x40 cm (wysokość 40 cm) i 56x40 cm, a później ściany fundamentowe z bloczków betonowych, które mają 36 cm grubości i 105 cm wysokości... Bloczek M6 ma wymiary 38x25x12 cm. Spotkałem się też z wersją 38x24x12 lub 38x25x14... Więc jak z bloczków betonowych uzyskać 36 cm?

3. W opisie fundamentów stanowiącym integralną część projektu mam: "... mury fundamentowe wylewane do poziomu terenu, z betonu B-20, ... powyżej poziomu gruntu do poziomu +/- 0,00 m - murowane z bloczków betonowych o gr. 36 cm..." Hymmm... To chyba inaczej niż na rysunkach? ;)

4. Projekt zakłada ściany zewnętrzne z pustaków Porotherm 30. Zakładając 36 cm ścianę fundamentową i fakt, że wewnętrzna krawędź muru w przekroju pionowym "licuje" z wewnętrzną krawędzią ściany fundamentowej, to oś główna przebiega między 21, a 15 cm grubości ściany fundamentowej i dalej jest jeszcze kwestia przesunięcia w stosunku do osi symetrii ławy fundamentowej, jej zbrojenia, tak aby była w osi ściany fundamentowej i konstrukcyjnej...

Coż, przyznam że w tym całym "misz-maszu" jest sporo mojej winy. Dopilnowałem na etapie projektu wielu innych szczegółów, ale raczej powyżej poziomu "0"...

I teraz zakładając:

A. zmianę ścian konstrukcyjnych z Porotherm 30 na Porotherm 25 lub Silka 24,

B. ujednolicenie rozwiązania i wyeliminowanie problemu przesunięcia zbrojenia w ławie ... itp...

Zmiana z 38 (vel 36 cm) na 25 nie jest lepszym konstrukcyjnie i łatwiejszym do wykonania wariantem?

A przy tym zakładając wieniec na górze ściany fundamentowej, czy nie otrzymam mocniejszy konstrukcyjnie fundament, niż ścianę fundamentową z bloczków o grubości 38 (vel. 36) cm? Chyba jeszcze trochę z tej mechaniki budowli, którą miałem na studiach pamiętam ;)

Ocieplenie mam 12 cm ściany fundamentowej i 18 cm ściany konstrukcyjnych i "w dół" tego nie zmienię. Wręcz przeciwnie, zakładając ścianę fundamentową 25 cm i konstrukcyjną 25 cm skłaniam się ku 20 cm ocieplenia na nie.

po pierwsze, primo, co Ty kombinujesz z tym zbrojeniem? niczego tu się nie przesuwa

po drugie,primo, wieniec na ścianie fundamentowej niekoniecznie Ci coś da

po trzecie, też primo, wystarczy te 24cm i najlepiej nic nie kombinować z przesuwaniem czegokolwiek bo po co? co się tak drastycznie by zmieniło?

- moim zdaniem nic co by bylo tego warte

jeden już się wypowiedział - w projekcie - nawet mu zapłaciłeś....

jeden już się wypowiedział - w projekcie - nawet mu zapłaciłeś....

Masz rację, zapłaciłem ... Ale zerknij na moje dodatkowe wyjaśnienia, za co mu zapłaciłem...

po pierwsze, primo, co Ty kombinujesz z tym zbrojeniem? niczego tu się nie przesuwa

po drugie,primo, wieniec na ścianie fundamentowej niekoniecznie Ci coś da

po trzecie, też primo, wystarczy te 24cm i najlepiej nic nie kombinować z przesuwaniem czegokolwiek bo po co? co się tak drastycznie by zmieniło?

- moim zdaniem nic co by bylo tego warte

Masz rację wieniec nie jest konieczny... Do domu jednorodzinnego, parterowego (nawet z gęstożebrowanym stropem) i ściana fundamentowa 25 cm z bloczków z "przerostem" wystarcza (dla poparcia moich przekonań rozmawiałem dziś z kolegą - czynnym inżynierem budownictwa)...

A co do "przesunięć", to nie mój pomysł, to wszystko wynika z projektu. Opisałem to co mam w projekcie uzasadniając dlaczego poszukuję innego, lepszego i prostszego rozwiązania. Może rysunek przekroju fundamentów i ściany fundamentowej byłby bardziej czytelny niż moje "wyjaśnienia"...

Aaa... i jeszcze wrócę do tego wieńczenia ściany fundamentowej. Nic to nie da? No coż, jesteśmy tu innego zdania.

Można się spierać o zasadność takiego rozwiązania w domu jednorodzinnym, ale to już inna historia :)

Ja bym nie zmieniała grubości sciany fundamentowej- może gdzie niegdzie zrobisz trówarstwową ściane np z klinkierem lub okladzina kamienną, bylo by urozmaicenie monotonnej ściany dwuwarstwowej- np wejscie , wykusz, taras.
Ja bym nie zmieniała grubości sciany fundamentowej- może gdzie niegdzie zrobisz trówarstwową ściane np z klinkierem lub okladzina kamienną, bylo by urozmaicenie monotonnej ściany dwuwarstwowej- np wejscie , wykusz, taras.

a jaki to ma związek ze sobą?

czy przy gr.24cm nośnej nie da się zrobić 3W?