laparia 28.07.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Witam Mam domek podpiwniczony na bardzo wąskiej działce. Niestety garaż jest wolnostojący z dodatkowym pomieszczeniem. Mam zamiar ogrzewa dom ekogroszkiem.Co myślicie o pomyśle przeniesienia pieca do tego pomieszczenia obok garażu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 28.07.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 też o tym myslalam, ale z tego co czytałam to:1. lepiej jesli kocioł usytuowany jest centralnie w stosunku do ogrzewanych pomieszczeń2. odl. od domu do pom. gosp. to strata ciepła na łączach ile w tym prawdy? nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 28.07.2007 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Poczekamy, może jeszcze ktoś się wypowie. Ciekawe czy są osoby posiadające takie rozwiązania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 28.07.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Jeśli kotłownia nie jest usytuowana w jednym budynku z pomieszczeniami ogrzewanymi, musimy liczyć się z dużymi stratami ciepła, które można zmniejszyć grubą izolacją i odpowiednim usytuowaniem tychże rur pod powierzchnią ziemi (głębokość pow.1metra ?). Ograniczenie strat ciepła nie równa się likwidacji strat ciepła, one i tak pozostaną. Należy pamiętać również, że jeśli będziemy używać tejże kotłowni również do ogrzania ciepłej wody użytkowej, droga tej wody będzie długa, a więc - kolejna strata ciepła, a ponadto strata wody.Takie jest moje zdanie, jeśli ktoś się nie zgadza, niech mnie poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.07.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Mam znajomego, który ma taką oddaloną kotłownię. Bez przesady z tą głębokoscią rur, wżniejsza jest naprawdę dobra izolacja cieplna i niestetyzwiązana z tym izolacja od wody gruntowej ( także tej z góry, opadowej )Raczej konieczny jest drenaż.Rury muszą być grubsze, niż normalnie. Wystarczą dwie- zasilanie i powrót,przygotowanie wody użytkowej możemy dokonac wymiennikiem już w domu.(albo trójnik- wężownica w bojlerze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 28.07.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 aa jest jeszcze kwestia wyglądu takiego pom. tzn. komina - nie zawsze wysoki komin pasuje do garazu z pom. gosp. (komin musi miec odpowiednia wysokość i jesli dach jest o małym stopniu nachylenia lub zupełnie płaski to może to niezbyt ciekawie wyglądać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.07.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 No właśnie dla większości kotłów jakimi się interesowałem min. wysokość komina to 8 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.07.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 hmmm: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=102631&highlight=kot%B3ownia+osobnym+budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts