joannaj75 28.07.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Witam Bardzo proszę Was o pomoc i opinię w sprawie płyty fundamentowejObecnie mam w projekcie doprojektowaną płytę fundamentową standardową 30 cm 1-Ze względu na technologię która defacto ma byc Isomax2-ze względu też na wysokie wody gruntowe, wylewanie ław na naszej działce na 1,60 praktycznie bardzo cieżkie by było ,bo woda podchodzi już na metrze.Architekt więc doprojektował nam płytę , ale zastanawiam się czy na płycie fundamentowej można stawiac każdą technologię czy jest to alternatywa tylko dla budowania tzw.lekkiego " kanadyjczyki i styropianowe pustaki ?Czytałam trochę na temat płyty Legalett -grzewcza płyta fundamentowa i z tego co wiem tam stawiają także ściany prefabrykowane . Jak to jest naprawdę z płytą jako rodzajem fundamentu , czy płyty w projektach różnią się między sobą jeśli mają byc inne materiały budowlaneMuszę miec alternatywę na wypadek zmiany technologii, tak aby nie musiec potem znowu zmieniac fundamentów i PnB.Czy jest ktoś kto ma na płycie murowane?Bardzo proszę o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 29.07.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witam Architekt więc doprojektował nam płytę , ale zastanawiam się czy na płycie fundamentowej można stawiac każdą technologię czy jest to alternatywa tylko dla budowania tzw.lekkiego " kanadyjczyki i styropianowe pustaki ? Na płycie fundamentowej można budować z dowolnego materiału. Płyty są często wykonywane na terenach gdzie występują szkody górnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.07.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Jak to jest naprawdę z płytą jako rodzajem fundamentu , czy płyty w projektach różnią się między sobą jeśli mają byc inne materiały budowlane Muszę miec alternatywę na wypadek zmiany technologii, tak aby nie musiec potem znowu zmieniac fundamentów i PnB. Można powiedzieć, że płyta fundamentowa jest najbezpieczniejszym rodzajem fundamentu. Powoduje ona rozłożenie ciężaru budynku na całą powierzchnię pod budynkiem. Więcej na ten temat : http://www.budujemydom.pl/artykuly/586_fundamenty_w_niestandardowym_terenie/ Na płycie fundamentowej można postawić nawet bardzo ciężki budynek. Przykład wykonania płyty fundamentowej : http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/praktyka/plyta_fundamentowa.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.07.2007 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 N oto mam gryps , bo mi architekt powiedział że jak przeprojektuje mi te fundamenty na płytę to już nie mogę na niej budowac technologią murowaną -ciężką ...dziwne musze to chyba z nim wyjaśnic....Poza tym tu na rysunku jest tak ,że płyta ma tylko nieco niżej położone nogi które są pod ściany nośne .....http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/praktyka/2005_03_plyta_fundamentowa/rys1.jpg a mi architek powiedział ,że on i tak musi wpyścic zewnętrzne nogi tej płyty poniżej warstwy przemarzania gruntu ...tzn na jakiś 1,40???No bo jak to będzie się działo z tą płytą jak przyjdą mrozy, a pod płytą jest grunt nasiąknięty wodą taka płytę mróz może wysadzic z domem od spodu do góry ! ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Na płytach stawia sie czasem bydynki wielokondygnacyjne, wiec murowny dom tez da rade, tylko płyta musi byc odpowednio zaprojektowana. Posadownie płyty poniżej poziomu przemarzania lub wymiana gruntu na niespoisty. Z projektem płyty to do KONSTRUKTORA nie do architekta sie idzie. Z czego wynika chcec stawiania domu na płycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.07.2007 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Technologia Isomax , to budowanie domu na płycie i tak jak pisałam u mnie wody gruntowe wysoko podchodzą ..... Ten architekt jest też technikiem budowlanym.w każdym razie kamień spadł mi z serca , bo obawiałam się że jak będę już miec w ręce PnB z wersją płyty a do budowania w "kontrowersyjnej ostatnio" technologii isomax nie dojdzie to ,żeby nie czekac znów z aneksami do fundamentów itd. będę budowac systemem sprawdzonym tradycyjnym.Poza tym zauważyłam ,że na temat płyty w Polsce jest ZNIKOMA wiedza , każdy coś tam niby wie ale mało jest osób które mogły mi to JASNO wyjaśnic. i jeszcze 'skandynawia"buduje na płycie a zimy tam mają gorsze niż u nas.Napewno to kwestia dobrego zaprojektowania dlatego pytam jak powinna owa płyta prawidłowo byc wykonana.Liznęłam podstawy budownictwa na studiach ale właśnie o płycie nas raczej nie uczyli : były tylko różne rodzaje fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Poza tym zauważyłam ,że na temat płyty w Polsce jest ZNIKOMA wiedza , każdy coś tam niby wie ale mało jest osób które mogły mi to JASNO wyjaśnic. Myśle ze jesteś w błedzie. Płyty fundamntowe z zasady stosuje sie do budowli które wywierają duże naciski na grunt sa to np. silosy, kominy, wieże oraz tam gdzie chcemy zabezpieczyć sie przed nierównomiermym osiadaniem np pod budynkami mieszkalnymi. Płyta fund to odwócony strop monolityczy, cząsto bardzo solidnie zbrojony górą i dołem. W domkach masz ściany nośna po obwodzie i czasem jedna dwie wewnątrz, siły jakie wywołuje taki dom na grunt to bez problemu przenosi ława szerokosci do ~80-100cm. Lanie płyty pod domek w celu fundamntownia jest wg mnie ekonomicznie nieuzasadnione. Ilośc betonu, stali napewno przewyzszy koszt solidnych ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.07.2007 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 no dobrze ale co z sytuacją jak grunt jest mało nośny i wysoko wody gruntowe?poza tym skoro to płyta pod domek to nie musi byc tak zbrojona od razu jak pod blok....czy się mylę?ciekawe o ile wychodzi taka płyta droższa od fundamentów ( ława 80cm ) na 1,60? plus izolacje ktoś to może policzył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 no dobrze ale co z sytuacją jak grunt jest mało nośny i wysoko wody gruntowe? Głębokośc posadownia budynku zależy od strefy przemarzaznia a nie wykości wody. Grunt "mocny" ławy pod domkiem masz 50-60cm grunt słaby masz koło metra. poza tym skoro to płyta pod domek to nie musi byc tak zbrojona od razu jak pod blok....czy się mylę? Nie identycznie ale na 100% bedzie tego dużo wiecej niz tylko 4 fi12 w ławie. Żeby płyta przekazywała cała swoja powierzchnia ciężar budynku na grunt to musi byc odpowiednio gruba z zasego betonu bardzo gruba, dlatego stosuje się zbrojenie to ja pocienia do kilkudziesięciu centymetrów. ciekawe o ile wychodzi taka płyta droższa od fundamentów ( ława 80cm ) na 1,60? plus izolacje ktoś to może policzył ? Zeby to porównac musiałabys miec dla tego samego domu dwa rozwiązania fundamentów. Pomyslmy dom 10x10 [bez ścian nośnych wewnątrz] Ławy 40mb x0,4wys x 0,8 szer.=12,8m3 betonu zbrojenie 4fi12 =4x40=160mb x0,888=150kg stali + cos fi 6 ze 100kg Płyta.[zakłądam grubosc 30cm zbrojenie siatka fi12 co 25 dołem i góra.] 10x10=100m2x0,3=30m3 betonu 10/0,25=40pretów x 4 =160x10mb=1600mb x0,888=1420kg stali To powyżej to tylko teoretyczne dla danego domku trzeba by projektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 ... Ławy 40mb x0,4wys x 0,8 szer.=12,8m3 betonu ...jesli dołozyc tylko jedna ławe fundamentową wewnatrz ( a mozna założyc ok 20 mb) plus sciany fundamentowe betonowe - to betonu w tradycyjnym fundamencie wyjdzie w tym przypadku wiecej - niz przy 30 cm płycie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 jesli dołozyc tylko jedna ławe fundamentową wewnatrz ( a mozna założyc ok 20 mb) plus sciany fundamentowe betonowe - to betonu w tradycyjnym fundamencie wyjdzie w tym przypadku wiecej - niz przy 30 cm płycie ... ława w środku ok, ale ściany to chyba przy płycie tez by trzeba było doliczyć. Jeżeli zakładamy wymiane gruntu pod płyta zeby była wysoko to to tez kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.07.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 To powyżej to tylko teoretyczne dla danego domku trzeba by projektować. W pełni się zgadzam. To trzeba zaprojektować. Podejrzewam, że architekt Joanny nie wykonał żądnych obliczeń. Już sama grubość płyty wydaje mi się podejrzana. Różnica pomiędzy płytą gr. 30 cm, a np. 20 cm to przy powierzchni 100 m2 10 m3 betonu, czyli różnica w cenie też będzie niemała, nie mówiąc już o sposobie zbrojenia płyty i wynikającej z tego ilości stal. Za takie pieniądze warto zrobić nawet kilkakrotnie obliczenia, aby się upewnić i wybrać wariant optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 ława w środku ok, ale ściany to chyba przy płycie tez by trzeba było doliczyć... mozna to róznie rozpatrywac ... ja traktowałem góre płyty jako poziom"0" - czyli zero scian fundamentowych przy płycie ...Jeżeli zakładamy wymiane gruntu pod płyta zeby była wysoko to to tez kosztuje. niewatpliwie - te koszty obciązaja płyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Różnica pomiędzy płytą gr. 30 cm, a np. 20 cm to przy powierzchni 100 m2 10 m3 betonu, czyli różnica w cenie też będzie niemała, nie mówiąc już o sposobie zbrojenia płyty i wynikającej z tego ilości stal. Za takie pieniądze warto zrobić nawet kilkakrotnie obliczenia, aby się upewnić i wybrać wariant optymalny. Z ta grubościa to tez nie poszaleje w dól moze do 25 cm zauważ ze jak sie odejmnie otuline a ta na chudziaku jest 5cm a bez 7cm to mamy wysokosci uzytkowej płyty 18-20cm z 25 cm całosci. Z 20 to -7 to mamy wielki nic nie płyte fundamntową. Im cieniej tym wiecej stali a ta tez droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.07.2007 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 W projekcie mam własnie ścianę nośną jedną wewnątrz domu ...jakieś 12m2Jutro dzonię do architekta i posprawdzam już co on tam wykreślił i policzył może to nie jest 30 cm wcale.Najwyżej poprawi mi tę płytę. Wiadomo że taka płyta musi miec te pospółke..i byc ocieplona Wymianiac a raczej podnieśc poziom gruntu też chcieliśmy nawet przy fundamentach tradycyjnych , a tak to się odsypie pod płytą - zdejmnie tylko humus i wiecej pospółki i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.07.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Poza tym zauważyłam ,że na temat płyty w Polsce jest ZNIKOMA wiedza , każdy coś tam niby wie ale mało jest osób które mogły mi to JASNO wyjaśnic. . Słabe coś te spostrzezenia bo projektowania płyt uczą na każdym wydziale budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.07.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Z ta grubościa to tez nie poszaleje w dól moze do 25 cm zauważ ze jak sie odejmnie otuline a ta na chudziaku jest 5cm a bez 7cm to mamy wysokosci uzytkowej płyty 18-20cm z 25 cm całosci. Z 20 to -7 to mamy wielki nic nie płyte fundamntową. Im cieniej tym wiecej stali a ta tez droga. Masz rację, z rozpędu nie wziąłem pod uwagę koniecznej większej otuliny przy fundamencie . Nadal jednak uważam, że pomimo większych kosztów warto zastosować fundament płytowy - upraszcza to znacznie dalsze etapy budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 29.07.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witam, co do płyty, ja mam Legalett, 20 cm grubości.Zbrojenie jest głównie po obwodzie, przypuszczam że analogiczne do ław fund.Na środku jest siatka zbrojeniowa z cienkiej stali. Mam do tego szczegółowy projekt, razem z obliczeniami statycznymi. Rozmawiałem z konstruktorem i twierdził, że na takiej samej płycie można postawić sześć kondygnacji.U mnie jest to płyta grzejna, więc nie tylko wytrzymałość ma znaczenie.Co do wymiany gruntu to chciałbym zauważyć, że często pod domem i tak wymienia się grunt, bo humus trzeba zdjąć i coś w zamian wsypać. Nie w każdym przypadku jest to więc dodatkowy koszt.Co do płyty, to czas jej wykonania jest atutem, u mnie razem z systemem grzewczym robili fundament tydzień, a można było i w 5 dni skończyć, tylko betoniarnia nawaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.07.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 ładny przykład zastosowania płyty fundamentowej, elektrownia atomowa Żarnowiec : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Ejz_bloki.jpg pod tymi konstrukcjami jest płyta żelbetowa grubości ok 5 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.07.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Poza tym zauważyłam ,że na temat płyty w Polsce jest ZNIKOMA wiedza , każdy coś tam niby wie ale mało jest osób które mogły mi to JASNO wyjaśnic. i jeszcze 'skandynawia"buduje na płycie a zimy tam mają gorsze niż u nas. Napewno to kwestia dobrego zaprojektowania dlatego pytam jak powinna owa płyta prawidłowo byc wykonana.Liznęłam podstawy budownictwa na studiach ale właśnie o płycie nas raczej nie uczyli : były tylko różne rodzaje fundamentów. http://www.rondo1.pl/picture.do?mode=display&id=109 większość takich budowli jest posadowione na płycie więc bardziej Twoja wiedza jest znikoma, niż ogólnie w Polsce, dochodzą budynki mieszkalne, połowa Tarchominu w W-wie stoi na płytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts