Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa -co można na niej stawiac i jej rodzaje

Recommended Posts

To ja dorzucę coś od siebie. U mnie warunki gruntowe kiepskie. Wysoka woda gruntowa, grunt nienośny do 2,4 - 1,9 metra i zróżnicowany profil. Z tych powodów zalecenie to wykonanie płyty. Projekt wygląda tak:

- wykop do głebokości przemarzania (1,2m)

- podsypka 50 cm zagęszczana co 15 cm

- chydziak 10 cm

- papa 2x

- płyta 40 cm (165m2)

- zbrojenie góra i dół - 4,1 tony :cry:

- folia

- styropian 12 cm (chyba zmniejsze do 10cm bo nie mam podłogówki)

- folia

- i na to wylewka i posadzka

Kosztorys z robocizną bez styropianu i wylewki, bo to wykonywane później to ponad 60 tys :evil: :cry:

Próbuje u drugiego konstruktora skonsultować grubość płyty i ilość zbrojenia bo nie daje mi to spokoju.

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do kosztów to nie wiedziałem ile może wynieść koszt robocizny wykonania płyty, bez prac ziemnyvh (wykopu), bo policzyłem, że będzie max. 4tys, w zależności za ile uda się załatwić koparko-spychacz (zebranie humusu, wykop 1,2m x 165 m2)

Czyli robocizna pozostała objęłaby:

- zrzucenie i rozprowadzenie podsypki z zagęszczeniem

- obłożenie wykopu izolacją pionową (styropian)

- poprowadzenie przepustów i rur kanalizacyjnych

- rozprowadzenie chudziaka z gruchy

- położenie papy

- zrobienie dość skomplikowanego zbrojenia (pręt fi12, łączna masa 4,5 tony, łączna dł. 5km – tak to nie pomyłka

- zalanie zbrojenia betonem

Bardzo mocno się zastanawiam ile to może kosztować bo tak naprawdę pracochłonne będzie wykonanie zbrojenia. Wylanie płyty i chudziaka to w zasadzie pompa + 2 ludzi i pare godzin lania. Papa też nic skomplikowanego i czasochłonnego. Ja przyjąłem, że te pracę będą kosztować 5tys (bez wykopu), ale czy to realne. Licząc 4 ludzi po 10h/dobę i 20zł/roboczogodzinę wychodzi, że musieliby pracować przez 6 dni. Czy są w stanie zrobić w 6 dni taką płytę?

• 2 weeks później...

ale idz jako inwestor domku jednorodzinnego do pierwszego lepszego architekta i poproś o przeprojektowanie fundamentów na płytę ...jakie zaczną robic Ci problemy w sensie ( nie jest to bułka z masłem ) .

jkrzyz - jeśli możesz to bardzo jesteśmy ciekawi Twojego scanu płyty , jak to wygląda , jakie wartości i grubości elem. jak ocieplenie itd.

Będę zobowiązana:)))

Witam,

dołączam sie do wątku.Mam podobna sytuację, zanim zrobiłam badanie geotechniczne miałam już projekt na ławy fund. No i okazało się ,że na tym gruncie nie można posadowić budynku, natomiast nasz projektant upierał sie na poszerzenie ław. :o

4 lata temu został tam nawieziny materiał z jakiś rozbieranych budynków, ogólnie żwiry .piaski glina cegły cuda wianki :lol: .( 2,5 metra)

I oczywiście jak powiedzieliśmy o tym projektantowi, to tak nam narysował, że niewiadomo jak to ugryźć:((

Jak to jest powiedzcie z ta stera przymarzania, wszędzie jest napisane ,że ściąga sie tylko humus, no w moim przypadku to raczej niemożliwe, choć koparka ściągnęła nam 40 cm.

Mamy lekki dom parterowy 10*19m, strop drewniany z płytami osb

Prośba taka jak koleżanki :lol:

swoją drogą ciekawe, dlaczego standardowa płyta Legallet ma 20 cm (przy czym jest podziurawiona jak ser kanałami, co jej pewnie nie wzmacnia...), a tutaj czytam, że projektanci proponują płyty o grubości 30 cm, a nawet 40 cm, czyli 2X tyle co Legallet !

a wszyscy rysują i liczą w pocie czoła..... i używają tych samych materiałów.....

nie dziwi was to?????????

Kochani no właśnie:

Z płytą to jest tak , że super teoretycznie każdy mówi , że od strony stabilności budynku i od strony izlolacji od gruntu płyta jest super tyyyyyyyllllkoooooo :

- projektant jak ma zrobic płytę to O MATKO ...nie bardzo wie jak to ugryśc

- nie wie jaka grubośc płyty jak w oryginale projektu były ławy , nie wiem jak policzyc obciążenia itd

- z tą izolacja i strefą przemarzania - gdzies tam komuś w czasie zmimy dom podniosło i wysadziło do góry i teraz architekt nie widzi tego jak to ma byc z płyta ? jak to będzie pani potem pływało po tym gruncie

No i niestety bądź tu mądry i pisz wiersze

A jak juz zrobi te płytę to broń boże żeby pani na niej coś murowała bo na to sie nadaje tylko lekka konstrukcja

cieńiutki ten Tój projektant

"tradycyjne" wyjdą taniej, ale czy dużo to już nie tak hop siup

płytę można dać płytko, w zależności jak nośny jest grunt rodzimy

z wysadzeniem płyty (oczywiście chodizi o przemarzanie :D ) też można sobie poradzić (wiem, że to może wydać się dziwne, ale czy izolacja termiczna zapobiegająca przemarzaniu musi być li tylko pionowo, a nawet jeżeli to co za problem wkopać styro na te kilkadziesiąt cm)

przy większej zabawie, w miejscach ścian nośnych płyta może być pogrubiona (powstają żebra w płycie), w miejscach nieobciążonych płyta wtedy może być cieńsza - to jest wersja niekoniecznie droższa, ale bardziej upierdliwa

Kochani no właśnie:

Z płytą to jest tak , że super teoretycznie każdy mówi , że od strony stabilności budynku i od strony izlolacji od gruntu płyta jest super tyyyyyyyllllkoooooo :

- projektant jak ma zrobic płytę to O MATKO ...nie bardzo wie jak to ugryśc

- nie wie jaka grubośc płyty jak w oryginale projektu były ławy , nie wiem jak policzyc obciążenia itd

- z tą izolacja i strefą przemarzania - gdzies tam komuś w czasie zmimy dom podniosło i wysadziło do góry i teraz architekt nie widzi tego jak to ma byc z płyta ? jak to będzie pani potem pływało po tym gruncie

No i niestety bądź tu mądry i pisz wiersze

A jak juz zrobi te płytę to broń boże żeby pani na niej coś murowała bo na to sie nadaje tylko lekka konstrukcja

Ten projektant to chyba OHP skończył.

Witam,

właśnie widziałem projekt swojej płyty fundamentowej, konstruktor zrobił ją na gribość 35 cm (do projektu tymek z horyzontu - ściany suporex24+styropian10, strop gęstożebrowy, pokrycie dachu blachodachówka) interesuje mnie wasza opininia zwłaszcza co do grubości ponieważ widziałem płytę fundamentową do podobnego domu i miała ona grubość tylko 20 cm oczywiście pełne zbrojenie. Czy ci projektanci jednak nie projektują trochę na zapas.

Pozdrawiam

Artur

Witam,

właśnie widziałem projekt swojej płyty fundamentowej, konstruktor zrobił ją na gribość 35 cm (do projektu tymek z horyzontu - ściany suporex24+styropian10, strop gęstożebrowy, pokrycie dachu blachodachówka) interesuje mnie wasza opininia zwłaszcza co do grubości ponieważ widziałem płytę fundamentową do podobnego domu i miała ona grubość tylko 20 cm oczywiście pełne zbrojenie. Czy ci projektanci jednak nie projektują trochę na zapas.

Pozdrawiam

Artur

Płyta fundamentowa to nie strop - nie ma powtarzalności.

Joanno, ja jak Ci mówilem robię na płycie.

- Płyta 20 cm zbrojona górą i dołem siatką z prętów fi10, tak zaprojektowal mi konstruktor.

- Pod płytą folia rozdzielająca z PE

- pod folią 24 cm styro EPS-P 200 wodoszczelnego lączącego się z izolacją ściany.

- Pod styro może folia przeciwwilgociowa (ale moze bo styro przecież wodoszczelny, folia tez nie droga a rodzina z ktorą buduję nie wierzy i chce dać więc nie chce mi się dyskutować :) )

- potem folia wytłaczana ochronna albo wylewka 5 cm.

- i na koniec pod wylewkę lub folię 30 cm żwiru 4-16 mm.

- i grunt rodzimy.

Strefę przemarzania wyeliminowalem poprzez plaszcz ochronny wokół budynku o szerokości 1,0 m od brzegu plyty fundamentowej.

Razem od terenu do dolu żwiru mam ok. 60-65 cm + ten płaszcz mrozoochronny.

Zero budynku ok. 20 cm nad terenem. Sama plyta fund. w polowie jest nad terenem (na wierzchu).

pzdr

Jak pójdę do architekta na rozmowę to wydrujuję sobie ten post hahah i dam mu do przestudiowania ....może mu będzie wstyd , bo facet ma lata i swoje doświadczenie i żeby robić taki problem .....to ja juz sama wiem więcej o tej płycie niż on ....

Dzięki Rafał za opis warstw przyda się ...ale ja zdecydowałam się na ławy fundamentowe - tylko dobrze zaizolowanie i wykonane ....

to akurat tyle warstw natworzonych nie oznacza, że inne sposoby są do bani, weźcie to pod uwagę, zanim kodoś poszczujecie wydrukami z forum

Barbossa, nikt nikogo nie szczuje, i nie piszę że wszystko inne jest do bani- są rozwiązania i mozna się nimi posiłkować, podałem swoją propozycję i tą z linka GDI. Jeśli ktoś się zastanawia jak to zrobić to na pewno skorzysta. Masz inne propozycje (?), z miłą chęcią poczytam, więcej informacji nigdy za wiele, wszyscy się wciąż uczymy.

Poza tym ja robię inaczej jeśli zwróciłeś uwagę więc jak widać można różnie, jak napisałeś a nie tylko jechać na wydrukach z forum.

I to że po niemiecku jest grubo- masz rację.