Barbossa 02.08.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 jak porządny architekt to może coś takiego zawyrokuje http://expresskaszubski.pl/pictures/2007-05/kolejka-przed-domem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 02.08.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Hej fmj jesteś z Wesołej czy tam budujesz ...bo ja tam ma teściów Możemy się kiedyś spotkac Co do płyty właśnie dochodzę do wniosku , że w wielu niepewnych sytuacjach co do fundamentów normalnych płyta jest super pomysłem i opcją .... Poza tym jak sie zdecydujsze na inną technologię to one zawsze na płycie są / A jeszcze: dobra zrobiona płyta może byc o niebo lepsza od fundamentów zwykłych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmj 03.08.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Z Wesoła się faktycznie najbardziej identyfikuje (moi rodzice mają dom na Groszówce), ale sama będę budować na głębokiej wsi, jakieś 10 km od Mińska Maz. Ciekawa jestem spotkania z architektem i jego propozycji. Mam spotkanie z nim w połowie sierpnia, pokładam duże nadzieje, że bedzie miał sporo dobrych pomysłów. A będzie jak będzie. Tj. będzie dobrze A pomysł spotkania świetny, tylko chwilowo jestem poza granicami kraju i odkładam na dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 07.08.2007 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Zastanawiam się nad połączeniem płyty fundamentowej i GWC żwirowym chociaż jak wysoko wody gruntowe to może lepszy by był wodny : http://www.taniaklima.pl/gifs/przekroj.gif Czy ktoś ma namiary na Firmy które to wykonują ??? WIem że i samemu można ale sama chyba nie dam rady ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 07.08.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 joannaj75, ja mam podobny problem z wysokim poziomem wód gruntowych, natomiast badania geo wykazały, że nie jest konieczne wykonanie płyty. U mnie ma być tak: dół jak lej po bombie pod całym budynkiem (ziemia do wykorzystania na podniesienie terenu), 20 cm pospółki, ławy w szalunku, wewnątrz mega ilości piachu, no na zewnatrz też. Nie wiem jak wykonać poprawnie hydroizolację i ocieplenie fundamentów, jestem przed spotkaniem z kierownikiem, architekt wyjechany, a mój wykonawca, tradycyjny fachowiec jak usłyszał, że chcę ocieplać fundament, to się zapytał, czy działkę też chcę ocieplić - roślinom będzie cieplej - więc, nie mam się kogo poradzić na tą chwilę, może Ty coś mi podpowiesz - poproszę, albo inni znawcy. Przepraszam, że piszę w Twoim wątku, ale chyba nie ma sensu zakładać podobnego PS Będę budować 3 km od Mińska Mazowieckiego, więc prawie po sąsiedzku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 07.08.2007 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 No widzisz ..pierwszy raz słyszę o czymś takim jak lej ??? I niby jak ma to CIę zabezpieczyć przed tą wodą ...poziom wody jak jest w glebie taki to to że zrobisz lej chyba nic nie da no bo ewentualnie boki tego leja jak wyłożysz folią to może blokowac napływanie wody pod fundamenty ....poza tym ta masa piachu którą musisz tam dac to też koszt noi piasek też chętnie przyjmuje wodę !! Jak wyżej czytałaś płyta to bardzo dobra wersja fundamentu- stabilna itd.jeśli mi nawet wyjdzie troszkę drożej to kicham na to, bo jak widzisz nie musze sie martwic o ocieplanie fundamentów.... W Twoim przypadku zaupełnie nie wiem czemu architekt zaproponował coś takiego .....a ocieplanie fundamentów to rzeczywiście koszt nie mały teżAle ja jestem laik może ktoś inny Ci podpowie co z tym zrobic ...jak jeszcze nie ruszyłaś to poczekałabym na architekta albo poszła do innego po poradę moze można jeszcze coś zmienic .....fundamenty to b, ważna podstawa domu wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.08.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 fajnie się to czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 07.08.2007 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 fajnie się to czyta No to poprosimy GÓRU o jakis fachowy komentarz,bo tak skomentowac to każdy głupek potrafi ) hahaha bez urazy oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.08.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 fajnie się to czyta "fachowcowi" kwestia o co tak naprawdę chodzi przy takich "problemach" e-Mandzia masz podpiwniczony budynek? joannaj75 w Twoim przypadku ta płyta to też jakaś taka hybryda tekst architekta o przegłębieniu po zewn poniżej przemarzania ( i to 1,40m) też jakiś poroniony, wełna pod płytą - hm, co najmniej problematyczne ale, że to robi architekt to wcale się nie dziwię a większość odpowiedzi na Wasze pytania nie tak dawno były tu na forum i pewnie można coś znależć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.08.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 dół jak lej po bombie No widzisz ..pierwszy raz słyszę o czymś takim jak lej??? A juz w czasie II Wojny Światowej tą metode wykopów znali........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 07.08.2007 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 ale koleżanka potrzebuje tylko wyjaśnienia małego i tyle .II wojna może znali , ja nie jestem też Omegą ... chciałabym to zrozumiec też to może nam ktoś to wyjaśni A propo płyty ja nie chce jej ocieplać wełną ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.08.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 ale koleżanka potrzebuje tylko wyjaśnienia małego i tyle . II wojna może znali , ja nie jestem też Omegą ... chciałabym to zrozumiec też to może nam ktoś to wyjaśni A co tu tłumaczyć i komu, e-Mandzia napisała ze ma dół jak lej po bombie - czyli potocznie duża dziura w ziemi. Ty probujesz cos doradzic nie wiedząc o czym piszesz. Na temat izolacji ścian fundamntowych sporo jest na forum wystarczy poszukać, jednak to nie jest łatwo doradzic co dac jak sie nie ma dokladnej wiedzy co inwestor ma na działce co buduje i z czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 07.08.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Barbossa, śpieszę z odpowiedzią - dom parterowy z użytkowym poddaszem bez podpiwniczenia. joannaj75 - Ja też laik jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.08.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 tyle razy tu taki temat był poruszany, że chhyba oczadziałem pisząc poniższe:hydroizolacja pozioma na poziomie posadzki (jeżeli woda agresywna to zabezieczenie fundamentów odpowiednimi szuwaksami lub dodatkami do betonu - ściany fundamentowe z czego?)na ścianach zbędnaizolacja termiczna ścian - ja jak już wielokrotnie pisałem, wyznaję zasadę izolowania do głębokości przemarzania (tu tym bardziej), a żeby nie bawić się w różne różności to hydromax lub droższa wersja - styrodur przyłożony po prostu do ściany i zasypanya fachowiec to niech nie pie... , że zupełnie bez izolacji (term) fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 07.08.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 jajmar, tak właśnie mi doradzono, tylko ja do końca nie jestem przekonana do tej koncepcji . Laik jestem, to fakt, więc mój niepokój to tylko intuicja i to babska Ściany fundamentowe z bloczków, dom z Porotonu - mam mieć (towar stoi tylko na ekipę czekamy), im bliżej termin tym większa niepewność, a może trochę paniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 07.08.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 tyle razy tu taki temat był poruszany, że chhyba oczadziałem pisząc poniższe: hydroizolacja pozioma na poziomie posadzki (jeżeli woda agresywna to zabezieczenie fundamentów odpowiednimi szuwaksami lub dodatkami do betonu - ściany fundamentowe z czego?) na ścianach zbędna izolacja termiczna ścian - ja jak już wielokrotnie pisałem, wyznaję zasadę izolowania do głębokości przemarzania (tu tym bardziej), a żeby nie bawić się w różne różności to hydromax lub droższa wersja - styrodur przyłożony po prostu do ściany i zasypany a fachowiec to niech nie pie... , że zupełnie bez izolacji (term) fundamentów Barbossa dzieki wielkie, nie oczadziałeś na pewno. Ja czytam forum jak mi czas pozwala, a mam go mało, wiedzy nie mam, doświadczeń jeszcze żadnych więc nie udzielam się zbytnio, bo i z czym tu startować. Paniorka mnie chyba pobrała W imieniu tych nowych dziekuje za cierpliwość, ale przecież nowi ciągle dochodzą, a z tego co widzę, to branża budowlana, to nie tylko Twój zawód, ale i pasja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.08.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 ja jestem piekarzem, nie budowlańcema że czytało się trochę muratora to służę uprzejmie (upierdliwie czasem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.08.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 ja jestem piekarzem, nie budowlańcem ) No nie wierzę , strasznie mi wstyd ale nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 22.08.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 To i ja sie podczepię: czy może ktoś podać przybliżony koszt wykonania płyty fund.? Jak umawialiście cenę? Ja spotkałem się ze stawką od metra3 betonu i m.b. zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.08.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Zbrojenie to raczej w kg niż metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts