nabial 28.07.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 kto wie ile kosztują odwierty do kolektora jak w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 30.07.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 kto wie ile kosztują odwierty do kolektora jak w temacie? Zalezy od glebokosci, np. mnie wyceniono 11250 za gl. 3x50 m W innej firmie za odwiert i komplet z rozdzielaczem i napelniony 30% glikolem chca ok. 18343 zl. Cena mocno zalezy od glebokosci, a to z kolei od zapotrzebowania na KW Twojej pompy ciepla. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 31.07.2007 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 u mnie kolektor ma miec 3x60m, zatem podobnie. czy mogłbym zatem dostac namiary - rozumiem że firma wykonywała również instalacje pompy ciepła:)Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek1719501771 17.10.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Ja dostałem propozycje za samo wiercenie 5 x 30m za 6000zł To chyba dobra propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 02.03.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 witam, Podciągam temat i proszę o ceny odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 02.03.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Ja dostałem propozycje za samo wiercenie 5 x 30m za 6000zł To chyba dobra propozycja możesz podzielić się kontaktem ? ... nie elektrycznym oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 03.03.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Dotyczy – kosztorys robót do wykonania – pompa ciepłaCentrala grzewcza / pompa ciep a / - NIBE Założenia:• nowy dom jednorodzinny parterowy z poddaszem użytkowym ?• powierzchnia użytkowa-ogrzewana ok 200 m2• instalacja centralnego ogrzewania- grzejniki 0 %, ogrzewanie podłogowe 50 % , ścienne 50 %• dolne źródło – kolektor pionowy• liczba mieszkańców ~ 4,Dobór i wycena urządzeń i instalacji :• dom dobrze ocieplony - zapotrzebowanie energii 55 W/m2,• parametry zasilania instalacji podłogowej 35C, grzejników 55C , ścienne 45C• dolne źródło w postaci kolektora poziomego o obliczeniowej temp. dolnegoźródła: 2CObliczono:• zapotrzebowanie na moc grzewczą budynku: 10 kW – brak bilansu zapotrzebowania na ciepło. W skład centrali wchodzą :– Pompa ciepła szwedzkiej f-my NIBE FIGHTER 1240 - 10 o mocy grzewczej 10,33 kW , mocchłodnicza 8,18 COP dla parametrów 0/35 wynosi 4.80 ( dla 2/35 COP = 5.07 )Pompa wyposażona jest w regulator pogodowy ,czujnik temperatury zewnętrznej , czujnikitemperatury przepływu, pompę obiegową , pompę solankową , filtry , transformatory prądu ,naczynie wzbiorcze dolnego źródła , moduł elektryczny 3 x 3 kW ETS 12 wbudowany w pompę– Wymiennik dwupłaszczowy f-my NIBE VPA 160/45 do produkcji ciepłej wody użytkowej /wbudowany w pompę /– Zawór przełączający do c.w.u VST 11 z napędem elektrycznym / wbudowany w pompę /– Naczynie wzbiorcze do c.w.u Reflex 12 D– Naczynie wzbiorcze do c.o Reflex 18 N– Materiały instalacyjne / rury, złączki , kształtki,śrubunki , otulina, linki elektryczne, zawory,uchwyty , etc. /– Profesjonalny montaż z uruchomieniem– Gwarancja 24 m-ce z możliwością przedłużenia do 60 m-cyWartość centrali grzewczej / brutto z VAT-em 7% / : 34 026 złWartość montażu-rozruchu w/w kwocie stanowi 3 210 zł, materiałów instalacyjnych 2 140 zł Kolektor gruntowy pionowy– sondy pionowe o długości łącznej 160 mb. / 2 * 80 mb./ - odwiert– rury wprowadzone bezpośrednio do pomieszczenia technicznego– rozdzielacz sond umieszczony w pomieszczeniu technicznym– rury PE – / do sond, połączenie rozdzielacz-odwierty /– głowice sondy „ U „ – 2 szt.– czynnik grzewczy - 20 st.- roztwór glikolu propylenowyWartość kolektora / brutto / : 17 900 zł Kolektor gruntowy poziomy– sondy poziome o długości łącznej 400-600 mb– rury wprowadzone bezpośrednio do pomieszczenia technicznego– rozdzielacz 3- obw. pętli umieszczony w pomieszczeniu technicznym– rury PE – fi 32– czynnik grzewczy - 20 st.- roztwór glikolu propylenowego– koparka po stronie inwestoraWartość kolektora / brutto / : 8 700 - 10 700 zł Chłodzenie „pasywne” za pomoc modu u PKM 20Chłodzenie pasywne wykorzystuje zimny czynnik z dolnego źródła do obniżenia temperatury w budynku. W trybie chłodzenia sprężarka jest wyłączona , niezbędna jest tylko energia do napędupompy obiegowej. Dobra współpraca z instalacjami powierzchniowymi / podłoga , ściana / .Dzięki modułowi PKM 20 przyspiesza się regenerację gruntu jednoczeście akumulując energięodzyskaną z pomieszczeń . Moduł PKM 20 jest sterowany przez automatykę Fighter 1140 ipracuje zgodnie z wybraną krzywą chłodzenia . Moc chłodnicza wynosi 2-5 kW / zalecany doFighter 1140 o mocy 10-15 kW. Miejsce montażu – kotłownia .Wartość modułu z montażem / brutto / : 8 900 złW w/w kwocie wartość robocizny stanowi 1 070 zł / brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek1719501771 04.03.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 To jest mail do wiertacza [email protected] pytajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soltissimus 29.01.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Widzę, że wątek umarł śmiercią naturalną. Może warto go reanimować? Może ktoś dysponuje namiarami z Lubuskiego? Potrzebuję około 160 metrów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 31.01.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 U nas (dwa lata temu) wierciła firma Demax Drill. Są z Poznania, ale jeżdżą po całej Polsce. Za 170 mb odwiertu zapłaciliśmy 17 tys. brutto. U sąsiada w ubiegłym roku wierciła ta sama ekipa. Tel. (do wiertników oczywiście, nie do sąsiada ) 061- 835-68-30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 01.02.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Czy na wykonanie odwiertów 60m pod kolektory potrzebne jest jakieś pozwolenie z jakiegoś urzędu? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 01.02.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 70 PLN za odwiert +kolektor+sonda +glikol.Pracuję w firmie, która dostarcza temu panu "dolne źródło", tak więc mogę polecić.http://www.allegro.pl/item543669140_odwierty_pionowe_do_pompy_ciepla_pompa_ciepla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soltissimus 02.02.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Właśnie rozmawiałem z ta firmą za 70 zł. Potwierdził cenę i co najważniejsze nie bierze za dojazd do klienta. To cieszy Dodatkowo mogę dodać, że znalazłem wiertaczy z lubuskiego. Znajdują się konkretnie w Kaławie. Facet zaśpiewał mi 115 złotych polskich za metr. Podziękowałem grzecznie za informację. Pytanie- skąd taka przebitka? A co do pozwoleń to nie mam beżowego pojęcia. Popytam się jutro:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odwiertypionowe 03.02.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 [quote 70 PLN za odwiert +kolektor+sonda +glikol. Pracuję w firmie, która dostarcza temu panu "dolne źródło", tak więc mogę polecić. Kubaj czy możesz podać namiar na twoją firme? Zaczynamy wiercić odwierty pod pompy ciepła w okolicach Warszawy i szukamy dostawcy u-bandów lub kompletnych kolektorów z gwarancją producenta.Może podam cene: za sam odwiert i wpuszczenie rur w tamtym roku było 50zł (w tym będzie podobnie - kryzys szaleje przecież) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 03.02.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Proszę bardzo Tu masz wszystko co potrzeba http://pompy-ciepla.org.pl/image/cennik_2008_pompy_ciepla_EnerGeo.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 21.07.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Ja też szukam kogos do wiercenia 200-300 m kolektora pionowego.MOze macie namiary na kogoś sprawdzonego i niedrogiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khalmia 07.09.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Do pomp ciepła potrzebny jest projekt, w Warszawie składany w Biurze Ochrony Środowiska.Mają 2 tygodnie na odrzucenie, ale jeśli w ciągu dwóch tygodni nic się nie dzieje, tzn. że został zaakceptowany (nie wysyłają powiadomienia). Po zakończeniu robót potrzebna dokumentacja powykonawcza. Koszty w dużym stopniu zależą od wymiennika ciepła. Są firmy, które glikol rozcieńczają wodą, zaburzając właściwe proporcje:) Znajomym odwiert zrobiono za 120 za metr, w tym projekt i dokumentacja. Firma solidna. Posprzątali, wyrównali, pokazali atesty. Ale jak widać cena nie najniższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PETRO-GRZESIEK 05.10.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 ok. 50zł. http://petrolab.host77.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 U mnie temp DZ 9/5 po 4 godzinach grzania. Ewenement geologiczny albo złe pomiary. Obstawiam na 99% to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.02.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 też tak uważamproponuję wyskalować termometr i zmierzyć jeszcze raz. Moje czujniki z PC też pokazują duże wyższe wartości niż tutaj podaję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts