ketjof 25.02.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) też tak uważam proponuję wyskalować termometr i zmierzyć jeszcze raz. Moje czujniki z PC też pokazują duże wyższe wartości niż tutaj podaję... Możecie mieć racje oczywiście. Tez wydają mi się te temperatury za wysokie i miałem właśnie nadzieje, że ktoś się odezwie. Na razie nie miałem czasu skalować termometru w wodzie lodowej. Pomiary czujek w pompie potwierdzam tylko marketowym termometrem z sondą przyłożoną pod izolacją rury z dz do PC . I ten termometr ( wcześniej porównywany z dwoma innymi i pokazuje +-1 stopień to samo) potwierdza mi temperaturę dolotu z dz mierzoną przez pompę . To skalowanie w wodzie lodowej to po prostu dużo lodu/ mało wody szklance i w to sondę na jakiś czas. Czy jeszcze jakieś dodatkowe warunki by uwiarygodnić test.? Edytowane 25 Lutego 2018 przez ketjof Miało być lodu a wskoczyło wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 25.02.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ewenement geologiczny albo złe pomiary. Obstawiam na 99% to drugie. Fajnie że ty się odezwałeś wihajster. Oczywiście posprawdzam termometry, ale czy nie jest możliwe, że pomprostu DZ jest bardzo mało obciążone w stosunku do swojego rozmiaru.? (Dane domu, pompy i dz w stopce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.02.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Pomiary czujek w pompie potwierdzam tylko marketowym termometrem z sondą przyłożoną pod izolacją rury z dz do PC . I ten termometr ( wcześniej porównywany z dwoma innymi i pokazuje +-1 stopień to samo) potwierdza mi temperaturę dolotu z dz mierzoną przez pompę . To skalowanie w wodzie lodowej to po prostu dużo lodu/ mało wody szklance i w to sondę na jakiś czas. Czy jeszcze jakieś dodatkowe warunki by uwiarygodnić test.? U mnie taki termometr z sondą zawyża o 2C... ja rozpuszczałem śnieg w szklance, sonda do szklanki(cała w wodzie) i wystawiałem całość na dwór jak była temp. zbliżona do zera. Teraz mi się już nie chce, ale jutro wyskaluję go kolejny raz...na dworze za duży mróz (-12C) ale w garażu jest akurat odpowiednia temperatura... Jak długo dziennie pracuje ci PC? Jaka jest temperatura na DZ przy starcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 25.02.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Wstawiłem do kubka z kostkami lodu. Pokazuje +1.3 wiec wynikałoby, z tego że faktycznie zawyża ale to w dalszym ciągu oznaczałoby na dz wartości +8/+4. (Ale to dalej jest dużo z tego co tu obserwuję)Przy temperaturach jakie były do tej pory grzałem około 4-4,5 godz na co i 1-1,5 godz na Cwu. Wszystko w okienkach taniej taryfy (wychodzą 3 cykle pracy sprężarki po 2 do 3 godz)Od Piątku wieczora, ponieważ temperatura w domu spadla mi do 22 st, dołożyłem 1 godz na co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 25.02.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Jak długo dziennie pracuje ci PC? Jaka jest temperatura na DZ przy starcie? Rozumiem że pytasz o temperaturę pare minut po starcie - żeby nie podawać pokojowej- sprawdzę jak się załączy (za Ok godzinkę ) Edytowane 25 Lutego 2018 przez Tomaszs131 Korekta cytowanego linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.02.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 kilka minut to raczej za mało...dlatego przyjeliśmy kiedyś w tym wątki, żeby przyjmować, godzinę po starcie...mi przy starcie pokazuje temperaturę w piwnicy faktycznie, dalej jest dużo...a wiesz coś więcej o swoich odwiertach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 25.02.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ok. Sprawdzę godzinę po starcie.Odwierty - jeśli pytasz o rodzaj gruntu to od początku do końca (No może z wyjątkiem pierwszego 1-2 m) plastyczna glina, bez żadnych warstw wodonośnych - podobno na studnie głębinową nie ma u mnie szans. Glina taka, ze wiertacze musieli dwa- trzy razy na odwiert wyciągać i ponownie wkładać wszystkie segmenty wiertła, bo woda pod ciśnieniem 6atm nie wypychła urobku- robił się taki maślany korek nad wiertłem . A poza tym to normalnie średnica sond 40 mm, dobiegi po kilkanaście m, przejście pod płytą do pom gosp i tam kolektor zbierający to w jedno , potem wejście do pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Do jakiej rury od dolnego źródła przykładasz pod izolacją te czujniki? Z czego ta rura? Jeżeli z tworzywa to nawet z pastą termoprzewodzącą pomiar będzie zły. Najlepiej mierzy się temperaturę na elementach z miedzi, ewentualnie do jakiejś mosiężnej kształtki przyłóż czujnik i zataśmuj z pastą termoprzewodzącą po czym zaizoluj. Skalowanie termometrów w wodzie lodowej w taki powszechny na tym forum sposób jest obarczone błędem, termometry wyskalowane w ten sposób będą zaniżać temperaturę. W rzeczywistości może być nawet 0,7-1,0K na termometrze mniej niż rzeczywiście.Aby poprawnie wykonać skalowanie w WODZIE LODOWEJ należałoby umieszczać czujniki w wodzie z lodem ale nie podczas topnienia tylko podczas zamarzania. Należałoby chłodzić pojemnik z mieszaniną jakimś mini-agregatem chłodniczym albo po prostu postawić go na mrozie.... Co do odwiertów, nie masz ich jakoś ogromnie przewymiarowanych, wychodzi obciążenie około 30W/mb, co jest bezpieczną wartością (dla instalatora, taki dobór zawsze działa bez problemów) ale na pewno nie można łączyć tych zmierzonych temperatur z ekstra przewymiarowaniem źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 25.02.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Do jakiej rury od dolnego źródła przykładasz pod izolacją te czujniki? Z czego ta rura? Jeżeli z tworzywa to nawet z pastą termoprzewodzącą pomiar będzie zły. Najlepiej mierzy się temperaturę na elementach z miedzi, ewentualnie do jakiejś mosiężnej kształtki przyłóż czujnik i zataśmuj z pastą termoprzewodzącą po czym zaizoluj. Skalowanie termometrów w wodzie lodowej w taki powszechny na tym forum sposób jest obarczone błędem, termometry wyskalowane w ten sposób będą zaniżać temperaturę. W rzeczywistości może być nawet 0,7-1,0K na termometrze mniej niż rzeczywiście. Aby poprawnie wykonać skalowanie w WODZIE LODOWEJ należałoby umieszczać czujniki w wodzie z lodem ale nie podczas topnienia tylko podczas zamarzania. Należałoby chłodzić pojemnik z mieszaniną jakimś mini-agregatem chłodniczym albo po prostu postawić go na mrozie.... Co do odwiertów, nie masz ich jakoś ogromnie przewymiarowanych, wychodzi obciążenie około 30W/mb, co jest bezpieczną wartością (dla instalatora, taki dobór zawsze działa bez problemów) ale na pewno nie można łączyć tych zmierzonych temperatur z ekstra przewymiarowaniem źródła. Przykładam czujnik dobrze odciśnięty do miedzianej rury w otulinie armaflex chyba 1 cm grubości. Jeszcze dodatkowo potem okleiłem dwoma warstwami 3mm ( pasty przewodzącej nie dawałem ) Jeżeli dobrze Cie zrozumiałem, że termometr z wyskalowany w wodzie lodowej moim sposobem może zaniżać wskazanie faktyczne o ok 1 st ,a pokazywał mi temperaturę 1,3 st podczas tego testu ( w garażu na oknie -temp w garażu Ok 4 st), to znaczy że bez wprowadzaniania tej poprawki temperatura będzie bliska faktycznej. Tak? Ps. Po godzinie pracy ( bez wprowadzania poprawek na kalibrację w wodzie lodowej) temp dz +9/+6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Jeżeli w tej mieszance pokazuje 1,3*C to jest bliski poprawności. A takich temperatur w lutym po godzinie działania jeszcze nie widziałem Jakbyś miał ochotę to dołóż pasty (może być najtańsza jaką znajdziesz) i wtedy sprawdź, ale wielkiego spadku bym się w tych warunkach nie spodziewał. Może akurat mieszkasz w takim miejscu gdzie być może są takie anomalia temperaturowe. Tylko pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 25.02.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Edit. Czyli twoim zdaniem Wihajster bardziej prawdopodobne jest, że temperatury dz z jakichś powodów jednak są tego rzędu co podałem czy mam szukać dokładniejszego pomiaru temperatury. Nie chodzi mi nawet o to czy to będzie jeden stopień w tę czy w tę. Interesuje mnie to bo chciałem sobie skonfrontować tą faktyczną produkcje energii cieplnej przez moją pompę a tym co było wyliczone w OZC. Wiem, ze nąjlepiej ciepłomierz - ale chyba aż tak ciekawy nie jestem żeby wydawać na ciepłomierz i poświęcać czas na jego montaż . Ale bez ciepłomierza trzeba dużo rzeczy przyjąć. Czy Twoim zdaniem (tak pi razy drzwi)mam przyjmować w tych warunkach moc PC na poziomie znamionowych 7 kW czy więcej..? Mam założony oczywiście podlicznik energi elektrycznej na PC, ale jaki przyjmować COP.Dzięki za wyrozumiałość - trochę zboczyłem z tematu wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Podaj jaką masz sprężarkę, tabliczkę znamionową. Bo wiesz, pisać "7kW" to różne kW może znaczyć (dla jakich warunków podawane). Ja bym dał pasty termo na czujniki grubo, do tego zawinąć taśmą (nawet izolacyjną) i przykryć szczelnie otuliną. To wszystko. Jak pasty nie masz to kup najtańszą, do tego celu bajery tych amatorów podkręcania procesorów są bezsensownie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 25.02.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ok. Zdjąłem pokrywę i zrobiłem zdjęcia tabliczki ale niestety na szybko nie wiem jak je wkleić więc pisze .Sprężarka emerson - copeland scroll. Model ZH05K1P-TFM-524. ......Czy to nie oznacza przypadkiem że ona ma 5kW.Taka miała być instalowana ale potem zwątpiłem bo na tabliczce znamionowej na obudowie pompy mam napisane 7 kW .? Czy coś jeszcze podać z tabliczki na sprężarce.?. Nie widzę tam nigdzie słowa power czy czegoś podobnie znaczącego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.02.2018 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 5kW z hakiem przy zerze na zasilaniu ma ta sprężarka więc pompa chyba piątką powinna być nazywana a nie siódemką. W obecnych temperaturach, przyjmując że takie są jak pisałeś, ma około 7kW mocy grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 26.02.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dzięki za poświęcony czas. Właśnie o to mi chodziło. Jest więc taka pompa jaką zamawiałem. Widocznie w fabryce to nie jest bardzo popularna moc i ktoś wpisał na obudowie pompy 7kW. (zresztą potem to przepisali do karty gwarancyjnej )Ja nawet w tej sprawie dzwoniłem do instalatora a on na to, że tak nie powinno być bo zamawiał 5kW, ale w sumie się nie kłóciłem bo z OP i w miarę ciężkim domkiem wszystko w miarę poprawnie zaczęło działać jak obszedłem te stopniominuty czy jak oni to zwą -integral. Przeszedłem na wymuszenie ciągłej pracy w zadanych godzinach poprzez ustawienie 26 st temp pokojowej w tanich godzinach i 10 st w drogich. Wahania temp w domu to ułamki stopnia,a przy mocniejszej sprężarce pomyślałem, że przynajmniej woda się będzie szybciej wygrzewać. A teraz się cieszę bo okazuje się, że mój dom potrzebuje mniej energii niż wcześniej zakładałem (ja zakładałem wcześniej ok 8-9kW ze względu na nominał 7kW i parametry DZ, o których piszemy) Jeszcze raz dzięki i przepraszam moderatorów za OT. A pastę przewodzącą z ciekawości kupię i zobaczę czy mam tę anomalię czy nie - czyli uważasz, że w normalnych warunkach termicznych w odwiercie glina nie jest w stanie przetransportować takiej ilości energii między cyklami pracy sprężarki żeby temperatury były jak u mnie? ( przypominam, że u mnie to tylko jakieś 6 godz pracy * około 7 kW * około 0,8(żeby przejść na moc chłodniczą)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.02.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Skalowanie termometrów w wodzie lodowej w taki powszechny na tym forum sposób jest obarczone błędem, termometry wyskalowane w ten sposób będą zaniżać temperaturę. W rzeczywistości może być nawet 0,7-1,0K na termometrze mniej niż rzeczywiście. Aby poprawnie wykonać skalowanie w WODZIE LODOWEJ należałoby umieszczać czujniki w wodzie z lodem ale nie podczas topnienia tylko podczas zamarzania. Należałoby chłodzić pojemnik z mieszaniną jakimś mini-agregatem chłodniczym albo po prostu postawić go na mrozie.... zawsze będzie jakiś błąd...sam pomiar będzie błędem, bo termometr z sondą, jak dam pod izolację do złączki,z pastą to temperatura w pomieszczeniu i tak będzie w jakiś sposób zakłócać pomiar... właśnie jest odpowiednia temperatura na zewnątrz i robię skalowanie tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.02.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 U mnie temp DZ 9/5 po 4 godzinach grzania. Wreszcie jeden na forum z poprawnie zrobionym DZ U sąsiada podobne temp. Pewnie firma instalująca wiedziała z jakim gruntem ma do czynienia (miała mapy geologiczne) albo skorzystała z badań geologicznych robionych pod kątem wykonania PF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 27.02.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Wreszcie jeden na forum z poprawnie zrobionym DZ U sąsiada podobne temp. Pewnie firma instalująca wiedziała z jakim gruntem ma do czynienia (miała mapy geologiczne) albo skorzystała z badań geologicznych robionych pod kątem wykonania PF. Niestety głupota ma to do siebie, że jest nieuleczalna... jesteś geologiem z wykształcenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 27.02.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Niestety głupota ma to do siebie, że jest nieuleczalna... jesteś geologiem z wykształcenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 27.02.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Niestety mieszanie geotermii z ciepłem gruntu, z ktorego korzystają pompy ciepła, to bardzo częsta przypadłość. Na szczęście wyleczalna. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts