Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory pionowe do pompy ciepła

nabial

Recommended Posts

W inny wątku ekspert nie raczył odpowiedzieć, widzę, że tutaj tez swoje mądrości szerzy, może w końcu raczy nas oświecić - to do @TwójPan

To może w końcu wytłumaczysz dlaczego uważasz że DZ jest wątpliwie wykonane , podziel się w końcu wiedzą , może następni forumowicze decyduąc się na wykonanie DZ , wykonają poprawnie W/G Twoich rad .

jak najbardziej w temacie wątku.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
W inny wątku ekspert nie raczył odpowiedzieć, widzę, że tutaj tez swoje mądrości szerzy, może w końcu raczy nas oświecić - to do @TwójPan

jak najbardziej w temacie wątku.

Panowie.

Miło mi obserwować jak "towarzystwo wzajemnej adoracji" zdyszane , szybko zbiega się na samo słowo niepoprawnie wykonane DZ.Obserwując bacznie,są to sami delikwenci z marniutkimi DZ, sądząc po temp jakie podają.

Odpowiadam po raz kolejny,co robiłem już wielokrotnie.

Dolne źródło , można zrobić wszędzie.Zawsze pozostaje pytanie, czy ze względu na warunki gruntu-ma ono sens.Jest w Polsce kilka firm, które nie wróżą z fusów,a nawet jak delikwent nie posiada PF (bo wtedy ma badania gruntu) -takie badanie wykonują.Inna sprawa, czy są w stanie zrezygnować z wykonania DZ, znajdując niesprzyjające warunki jak u mnie, czyli piasek.W takiej sytuacji, jedni wykonawcy informują inwestora, że PC gruntowa jest złym pomysłem i niepotrzebnym wydatkiem i montują PC PW, a inni robią kilometry rurek -kasując inwestora aż miło.Oczywiście z marnym skutkiem.Marnym, jak Wasze temp.na DZ po 3h pracy jakie Panowie z "towarzystwa wzajemnej" adoracji tutaj podajecie.

Jasne ?

;)

Sugerujesz że ciepło na glębokości 100m pochodzi ze słońca?

No raczej ciepło na głębokości 50-100 metrów (a takie odwierty najczęściej są wykonywane) nie jest ciepłem geotermalnym (ono znajduje się na głębokości 100-4000 metrów). Natomiast temperatura na głębokości odwiertów na potrzeby PC wynosi 12* do13*. Jak lepiej odzyskać ciepło z takiej temperatury???- wpuszczając glikol o temperaturze 10*, 5* czy może 0*? Oczywiście im niższa temperatura glikolu, tym skuteczniejsze odzyskanie energii. Należy jedynie pamiętać, aby nie zamrozić DZ ponieważ regeneruje się ono poprzez poziomy przepływ wód podskórnych. Takie informacje pozyskałem z różnych źródeł i są one wg mnie logiczne. Jeżeli ktoś na odwiertach ma temperatury dodatnie 5 a nawet 10 stopni, to po co mu glikol w instalacji DZ?

Edytowane przez magdaseb

Gość TwojPan
Po powrocie z banicji pier6olisz jeszcze większe bzdury.

Co ma płyta fundamentowa do odwiertów...

Idź do lekarza.

Widzisz pan.Jedni wykonawcy PF wymagają badań gruntu,a inni marni nie.Tak jak z wykonawcami DZ.

Zero intelugencj,panie.Nawet tego nie zrozumiałeś

Widzisz pan.Jedni wykonawcy PF wymagają badań gruntu,a inni marni nie.Tak jak z wykonawcami DZ.

Zero intelugencj,panie.Nawet tego nie zrozumiałeś

To co napisałeś zrozumiałem. Tylko ty nie rozumiesz co napisałeś. Taka różnica.

Nie ma żadnego związku z badaniami gruntu do celów budowlanych (i to niezależnie czy PF czy tradycyjnie) a możliwością doboru odwiertów na podstawie takich badań.

Panowie.

Miło mi obserwować jak "towarzystwo wzajemnej adoracji" zdyszane , szybko zbiega się na samo słowo niepoprawnie wykonane DZ.Obserwując bacznie,są to sami delikwenci z marniutkimi DZ, sądząc po temp jakie podają.

Odpowiadam po raz kolejny,co robiłem już wielokrotnie.

Dolne źródło , można zrobić wszędzie.Zawsze pozostaje pytanie, czy ze względu na warunki gruntu-ma ono sens.Jest w Polsce kilka firm, które nie wróżą z fusów,a nawet jak delikwent nie posiada PF (bo wtedy ma badania gruntu) -takie badanie wykonują.Inna sprawa, czy są w stanie zrezygnować z wykonania DZ, znajdując niesprzyjające warunki jak u mnie, czyli piasek.W takiej sytuacji, jedni wykonawcy informują inwestora, że PC gruntowa jest złym pomysłem i niepotrzebnym wydatkiem i montują PC PW, a inni robią kilometry rurek -kasując inwestora aż miło.Oczywiście z marnym skutkiem.Marnym, jak Wasze temp.na DZ po 3h pracy jakie Panowie z "towarzystwa wzajemnej" adoracji tutaj podajecie.

Jasne ?

;)

Problem w tym, że coś tam ci świta, ale nie do końca. Najpierw pada stwierdzenie - że wszystkie DZ są wykonane niewłaściwie, ale specjalnie podajemy zaniżone temperatury. Bez rozróżnienia, co jak gdzie, w jakim warunkach...

Jaki sens ma robienie badań gruntu, skoro robiłem fundamenty (dom podpiwniczony) wiem jaki jest grunt i planowałem DZ zrobić we własnym zakresie poziome. Dodam jeszcze, że spora część mojej działki na której budowałem, była ileś tam lat wcześniej eksploatowana przez pobliską cegielnię. Cegielnię, a nie kopalnię piasku. DZ robiłem we własnym zakresie. Wykop 1,7-1,8m głębokości(minikoparka), każda rura osobno w wykopie, odstęp pomiędzy zasilaniem a powrotem 1m, ostatnia pętla około 0,8m. DZ źródło zrobione tanio, przewymiarowane.

Poproszę szacownego eksperta o wskazanie, gdzie zrobiłem błąd wykonując DZ. I jak mogłem je zrobić lepiej. I jeszcze, jakie powinienem mieć temperatury DZ. W tamtym innym wątku wkleiłem wykres zależności - ale nie doczekałem się odpowiedzi, jaką powinienem mieć temperaturę DZ zakopanego na 1,7-1,8m

jak dla mnie to kiepska ta moderacja, bo wypisywanie tych głupot zaczęło się tutaj

Śledziłem długo wątek o temp.DZ zw gruntówkach.Śmiem twierdzić,że żaden z użytkowników nie ma poprawnie wykonanego DZ.Chyba ,że podają zanizone temp :)

Jednoznacznie chodziło o DZ, bez rozróżnienia odwierty czy inne...

Gość TwojPan
To co napisałeś zrozumiałem. Tylko ty nie rozumiesz co napisałeś. Taka różnica.

Nie ma żadnego związku z badaniami gruntu do celów budowlanych (i to niezależnie czy PF czy tradycyjnie) a możliwością doboru odwiertów na podstawie takich badań.

A ja nie pisałem o odwiertach ,pisząc o wykorzystaniu badań gruntu pod PF ;)

Jeśli słońce nagrzewa ziemię do 100m w głąb to dlaczego DZ pozime nie powinno być głębiej niż 2 m?

Źródłem transportu ciepła z warstw wyższych do niższych są: wody gruntowe i podziemne.

Kto twierdzi, że DZ poziome nie powinno być głębiej niż 2 m? Poprawnie powinno być do pierwszej warstwy nieprzepuszczalnej, ponieważ najprawdopodobniej poniżej tej warstwy znajduje się warstwa iłów i piasków do, której w ogóle nie docierają wody podziemne. Może być to kolejne kilkanaście metrów, poniżej których znajduje się druga warstwa nieprzepuszczalna a dalej rzeki piasków zasobnych w wody podziemne. To, że ktoś ma 100 m głębokości odwierty wcale nie oznacza, że całe 100 m pracuje skutecznie. Tak naprawdę może to być tylko połowa, ponieważ duża ilość metrów odwiertu może pracować poza warstwami wodonośnymi.

Edytowane przez Tomek B..

Może lepiej sprawdź rozkład temperatur w ziemi i jej zmiany wraz z porami roku.

Może wtedy zorientujesz się że wpływ na temperaturę ziemi głębiej niż 15-20m ma głównie ciepło z wnętrza ziemi a nie słońce.

Czy przypadkiem na tych głębokościach temperatura nie jest stała? A jeśli tak jest, to dlaczego użytkujący odwierty mają inne temperatury latem i inne zimą?

Latem grzeją się od jądra ziemi bardziej niż zimą? Ale jajca:).

Na głębokpściach większych niż 20 m jest stała dla danej głębokości ale żeby glikol doszedł do pompy musi przejść przez te pierwsze 15-20m gruntu o temperaturze zmieniającej się z porami roku.

Również dobiegi do kolektora pompy idą na głębokości do 2 m a może ich być kilkanaście metrów.

Nie rozumiesz tego? Ale jajca :)

Czyli według ciebie po co to wszystko jest? Wystarczy kilkanaście metrów dobiegów na 2m głębokości i 20 m odwiertów aby ogrzewać dom?

W jakim celu robi się te odwierty po 100m?

Że wahania temperatur są to nie znaczy że są takie same jak tych z poziomymi DZ.

Zapytaj tych z poziomymi DZ jakie mają temperatury pod koniec zimy po chłodnym pochmurnym lecie.

Pionowe DZ nie mają takiego problemu.

Wiesz dlaczego?

Nie muszę nikogo pytać bo, sam korzystam z poziomego wymiennika.

Parafrazując: nadal uważam, że na warunki temperaturowe gruntu do co najmniej 100m głębokości, największy wpływ ma energia dostarczana przez słońce.

To, że na tych głębokościach temperatura została ustalona na pewnych poziomach, rownież zawdzięczamy słońcu.

Niestety nie wiesz o czym piszesz.

Pokazałem Ci wykres temperatury gruntu i widzę że zupełnie go nie zrozumialeś.

Nie będę Ci tego dalej tłumaczył bo nie widzę możliwości abyś to zrozumiał.

Zastanawiałeś się może, dlaczego taki wykres powstał?

Typowo spekulacyjnie: operacja słoneczna zostaje zmniejszona o 30%, co stanie się z temperaturą na powierzchni i w głąb gruntu?

Czy zastanowiłeś się jak to jest możliwe że poniżej 20m temperatura jest stała chociaż w lecie jest +20C a w zimie jest -20C?

Po prostu slońce nie ma wpływu na temperaturę na głębokości poniżej tych 20m.

Temperatura jest tam zależna jedynie od temperatury w środku ziemi.

Nawet jak slońce przestanie świecić ta temperatura będzie nadal stała.

Słońce ma największy wpływ. Jeśli średnie temperatury na Ziemi wzrosną lub spadną, to automatycznie zmieni się rozkład temperatur w strukturze geologicznej planety.

Wiesz dlaczego pewne rejony Syberii nazywane są wieczną zmarzliną?

A dlaczego na biegunie północnym czy południowym pokrywa lodu ciągnie się kilometrami w głąb?

Dlaczego jąderko nie ogrzewa?

Bo za to jakie panują temperatury na zewnątrz i wewnątrz planety Ziemi odpowiedzialne jest Słońce.

Mieszkam prawie na szczycie górki więc wody gruntowe raczej szybko tam powinny opadać, ale co dziwne jak tylko dziubnę w ziemi to wszędzie mokro, nawet kałuże stoją mi na luźnym gruncie. Miałem nadzieję że w takich warunkach wyniki będę miał lepsze, na razie to jest katastrofa. Nie mieszkam jeszcze, temp w domu 18-19st, brak grzania CW, ale dopiero co drzwi zamontowałem, jeszcze tydzień temu grzałem cały dom może to wykończyło DZ

U mnie podłoże podobne.

Pierwszy sezon (grzeje od listopada), jeszcze wykończeniówka działa, więc temperatura w domu ok 16 stopni, brak grzania CWU, chata ocieplona i szczelna - czyli teoretycznie powinien być lajcik dla PC.

A tutaj:

Przy tych mrozach (ok -12*C), po 1h pracy pompy DZ na wejściu -3*C, na wyjściu -6*C... Trochę mało, co nie?!

Pompa Nibe 1245 6kW, odwierty 2x 85m, do ogrzania ok 190m2.

U mnie podłoże podobne.

Pierwszy sezon (grzeje od listopada), jeszcze wykończeniówka działa, więc temperatura w domu ok 16 stopni, brak grzania CWU, chata ocieplona i szczelna - czyli teoretycznie powinien być lajcik dla PC.

A tutaj:

Przy tych mrozach (ok -12*C), po 1h pracy pompy DZ na wejściu -3*C, na wyjściu -6*C... Trochę mało, co nie?!

Pompa Nibe 1245 6kW, odwierty 2x 85m, do ogrzania ok 190m2.

Koniecznie skontaktuj się z instalatorem. Zrób to zanim DZ zamarznie. Coś jest nie tak- zbyt mało glikolu, nitki zapowietrzone lub coś innego?

jeszcze jest opcja, że to zanieczyszczenia z rur DZ, zatrzymały sie w obiegówce i przepływ jest zupełnie inny niż ci się wydaje. Ja w 1 sezonie grzewczym coś podobnego miałem. Po zdemontowaniu obiegówki było w środku trochę drobnych kamyczków....po wyczyszczeniu i ponownym zamontowaniu temperatury podskoczyły i to znacznie.