Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory pionowe do pompy ciepła

nabial

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koniecznie skontaktuj się z instalatorem. Zrób to zanim DZ zamarznie. Coś jest nie tak- zbyt mało glikolu, nitki zapowietrzone lub coś innego?

Kontaktowałem się - przyjechał, sprawdził (zarówno ustawienia pompy, jak i instalację) i kazał obserwować...

- Glikolu nie jest za mało, bo ciśnienie pokazuje ok 1,8 i pojemniczek wyrównawczy jest prawie pełny.

- Serwis przeczyścił też filtr - był czysty.

- Zastanawiam się nad zapowietrzeniem, ale z tego co powiedział instalator to automatycznie powinno się odpowietrzać. Nie wiem, czy jakoś ręcznie mogę to wymusisz? (nie mam żadnej studzienni rewizyjnej na zewnątrz)

jeszcze jest opcja, że to zanieczyszczenia z rur DZ, zatrzymały sie w obiegówce i przepływ jest zupełnie inny niż ci się wydaje. Ja w 1 sezonie grzewczym coś podobnego miałem. Po zdemontowaniu obiegówki było w środku trochę drobnych kamyczków....po wyczyszczeniu i ponownym zamontowaniu temperatury podskoczyły i to znacznie.

Co to znaczy "po zdemontowaniu obiegówki"? U mnie jedyny dostęp do DZ to przy filtrze, gdzie mogę napełnić glikol, bądź właśnie przeczyścić filtr.

znaczy dokładnie to co napisałem. Odkręcenie śrub i demontaż :p

Ale ja mam nietypową instalację - wszystkie pompy obiegowe mam w kotłowni,w PC nie ma żadnych pomp.

Gdzieś musi być problem, bo takie temperatury to nie jest normalna rzecz. Najlepiej powiedzieć, że to samo powinno się odpowietrzać i umyć ręce, nieprawdaż?

Zamknij pierwszy z tych 2. odwiertów i obserwuj temperatury, potem otwórz pierwszy i zamknij drugi. Próbuj po około 15 minut. W którymś nie masz (prawie wcale) przepływu albo nie wypełnione niczym odwierty...

To nie wygląda na problem z pompą obiegową ani z filtrem.

Edytowane przez wihajster

Zamknij pierwszy z tych 2. odwiertów i obserwuj temperatury, potem otwórz pierwszy i zamknij drugi. Próbuj po około 15 minut. W którymś nie masz (prawie wcale) przepływu albo nie wypełnione niczym odwierty...

To nie wygląda na problem z pompą obiegową ani z filtrem.

Dzięki za sugestie!

Będę sprawdzał zatem oba odwierty (duże prawdopodobieństwo, że działa tylko jeden) - niestety muszę się do nich dokopać najpierw (do domu wchodzą już 'tylko' dwie rury od DZ) więc trzeba przeczekać te mrozy trochę...

Jak masz te odwierty połączone? Szeregowo czy równolegle?

Jeżeli tylko jeden działa to by znaczyło że są połączone równolegle ale wydawało by się logiczne mieć dostęp do miejsca gdzie te pętle są połączone.

Z tego co piszesz wynika że kolektor łączący pętle masz zakopany!? :(

Połączone są równolegle. Tak, wszystko jest zakopane - teoretycznie miało być bezobsługowo i bezawaryjnie ;) No nic, będziem działać w przyszłym tygodniu mam nadzieję.

Dzięki za sugestie!

Będę sprawdzał zatem oba odwierty (duże prawdopodobieństwo, że działa tylko jeden) - niestety muszę się do nich dokopać najpierw (do domu wchodzą już 'tylko' dwie rury od DZ) więc trzeba przeczekać te mrozy trochę...

Niczego nie rozkopuj!!!!

Poproś instalatora żeby przyjechał odpowietrzyć pompą o dużej wydajności i dużej wysokości podnoszenia.

Jak nie ma takiej pompy to już czas sobie kupić....

Może źle się wyraziłem. Tzn te rozkopy będzie robił instalator - ja tego nie tykam na razie. Dlatego też pisałem, że może w przyszłym tyg. jak się trochę ociepli.

Miałem już chyba tak odpowietrzane - bo zrobili obieg bez pompy ciepła, podłączyli pompę zewnętrzną i tak pół dnia chyba (przy okazji syf cały wyszedł bo założyli tymczosowo inny, większy filtr. Podobno nie można za dużego ciśnienia puszczać, żeby na dole na zagięciu sondy nie puściło?!

Przy okazji pogadam z instalatorem jak to z tym kolektorem i odpowietrzaniem, bo rzeczywiście wydaje się, że mam 'inne' rozwiązanie niż Wy :)

Połączone są równolegle. Tak, wszystko jest zakopane - teoretycznie miało być bezobsługowo i bezawaryjnie ;) No nic, będziem działać w przyszłym tygodniu mam nadzieję.

nie chce się wymądrzać, ale sposób w jaki masz to wszystko zrobione, mówi wiele o twoim instalatorze....

ja mam połączenie w budynku, tam jest rozdzielacz, zawory, wychodzą 4 pętle na zewnątrz...to o czym piszesz, to chyba jakiś nowy anty-standard...:(

• 1 month później...

Maly update. Pogoda dopisała, więc można było kopać.

Okazuje się, że jeden z odwiertów jest niedrożny, dlatego taka niska temperatura - przez zimę szło na jednym.

Suma summarum będzie robiony nowy odwiert, ale tak jak sugerowaliście wprowadzam teraz wszystko najpierw do domu, potem rozdzielacz i na końcu pompa.