lukbon 28.07.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 witam!mam problem proszę o pomoc.mianowicie mam kuchnię węglową, w której jest wężownica i chcę kupić podgrzewacz wody (bojler), tylko nie wiem jaki, bo są bojlery z wężownicami i bez i proszę o poradę jaki mam wziąć i jak podłączyć. z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 28.07.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 POdłaczam sie do pytania.Ale z tego co rozumiem to tzw. wezownica musi znajdowac sie w kuchni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.07.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Jedna wężownica znajduje się w palenisku, a druga w bojlerze (oddaje ciepło do wody).Obie wężownice trzeba połączyc grubymi rurami i koniecznie w najwyższym punkcie tej instalacji podłączyć naczynie wzbiorcze (otwarte). Ja z 15 lat temu robiłem coś takiego - bez żadnych obliczeń - na żywca. Dałem rury bodajże calowe, w najmiższym punkcie spust, w najwyższym naczynie wzbiorcze i zawór do napełniania. Miałem bardzo dobra nagrzewnicę w palenisku i zagrzanie bojlera 120 l trwało max 2 godziny słabego palenia pod blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 A kto to montuje?hydraulik czy zdun ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 ale zdun musi chyba działas z nim w porozumieniu?bo trzeba jakos rozumnie zaplanowac miejsce w kuchni na wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 owszem mozna zrobic to w dwojaki sposób - zmierzyc w sklepie rozmiar "podkowy" i podac zdunowi- kupic podkowe /nie znam aktualnych cen ale kiedy kupowałem oscylowała między 30 - 50 PLN/ i zdun wykonuje odpowiednio duze i wyprofilowane palenisko do otrzymanego "wzornika" p.s.nietypową podkowe /do danego juz wykonanego paleniska/ moze wykonac hydraulik dysponujacy giętarka do rur i spawarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Widzialem takie gotowe w sklepie, zaleznie od rozmairu, materialu i spawu roznily sie solidnie cena, okolo 100-400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 to znaczna róznica w stosunku do tego co podałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 No wiesz stal podrozala okropnie !a po drugie mysle , ze ty mowisz o wymiennikach o przekroju rurowym, a te sa tansze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 acha, spotkalem tez modele bez szwa, z wprasowanymi na zimno koncowkami i te były najdrozsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 No wiesz stal podrozala okropnie ! a po drugie mysle , ze ty mowisz o wymiennikach o przekroju rurowym, a te sa tansze. tak, mówiłem o wymienniku o przekroju rurowym, ze stosunkowo cienkosciennej rury - taka seryjna minimalistyczna produkcja do której końcówki gwintowane powinien dospawac sobie sam hydraulik uwazam, ze mimo to kilka lat taka podkowa wytrzyma a ze wzgledu na to, ze jest to typówka - bez problemu można ja bedzie dokupic w dowolnym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 A to masz racje, oczywiscie ze tak jest.Myslisz,ze jej trwałosc mozna zwiekszyc przez bardziej odpowiednie umiejscowienie? wiem , ze robi sie specjalne kanały ktore "schładzają" temperature z kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 A co sądzisz, zeby z kuchni pociągnac ogrzewanie podlogowki ? oczywisci etylko w pomieszczeniu kuchennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 z opini fachowców głoszonych na forum, wynikało ze dla ochrony stali dobrze jest - utrzymywac temperatury powyzej 60*C /wtedy nie osadza sie dziegć i sadza/ - palic węglem I gatunku /niezasiarczonym/ - przepalac dwoma gatunkami paliwa na zmiane węglem /którego spaliny maja odczyn zasadowy/ i drewnem /którego spaliny maja odczyn kwaśny/ stosując te zasady - wydłuzamy zywotnośc stali majacej kontakt z ogniem i spalinamiA co sądzisz, zeby z kuchni pociągnac ogrzewanie podlogowki ? oczywisci etylko w pomieszczeniu kuchennym nie wiem jak z podłogówką /prawdopodobnie nie pojdzie na grawitacje i wymaga stosunkowo niskiego parametru czynnika grzewczego/ ale mozliwe jest ogrzewanie grzejnikiem pomieszczenia zasilanego z podkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 mysle, ze bez pompy nie pojdzie, to fakt.Sprobuje pogadac z hydraulikiem co on o tym sązdzi, wygladał na rozsądnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 troche z innej beczki, bo widze ze masz doswiadczenie,co sądzisz zeby umiescic butle gazową w pomieszczeniu gdzie bedzie stał piec co ? to jest pomieszczenie okolo 12 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 co do podłogówki - rozmawiaj jeszcze z hydraulikiem w temacie butli - mam takie dane Zasady instalowania butli: - butla musi znajdować się w odległości conajmniej 1,5 m od urządzeń emitujących ciepło- butli nie wolno umieszczać w sąsiedztwie urządzeń powodujących iskrzenie, takich jak: gniazda wtykowe, włączniki elektryczne, liczniki bądź inne urządzenia elektryczne- butle muszą być ustawiane pionowo i zabezpieczone przed uderzeniem lub przewróceniem- temperatura pomieszczeń, w których instaluje się butle nie powinna przekraczać 35 C jesli w kotłowni wygrodzisz kacik, który spełnia te kryteria ... acha jeszcze to:- jeżeli przechowujemy butlę z gazem nie podłączoną do żadnego urządzenia, musimy umieszczać ją poza pomieszczeniem mieszkalnym, zawsze powyżej poziomu otaczającego terenu (gaz propan-butan jest cięższy od powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Tego wszystkiego chyba nie spelnie, a poza tymnie chce ryzykowac,prosciej bedzie schowac ja w kuchni pod zlewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cortazar1 29.07.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 A masz jakis rozsądny pomysł na zrobienie fajnego okapu nad taka kuchnią?ona bedzie miala spore rozmiary, wiec i okap musi byc duzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts