Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parapety z konglomeratu czy marmuru (jura)?

DarioAS

Recommended Posts

Jestem na kupnie parapetów, zdecydowaliśmy się na kamień naturalny- jurę lub kongloerat- braccia aurora. Mam prośbę o opinie na temat tych materiałów i jeśli ktoś takowe ma to o fotki. Bardzo mnie ciekawi jak wyglądają w realu a nie na próbce. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam :wink:

W dzienniiku Tabalugi 1 (tez buduje taki sam domek jak ja) są zdjęcia Brecci w jaśniejszej tonacji (na beżowym tle same jasne kawałki marmuru).m Ona ma okna złoty dąb, może tamte będą lepsze? Mnie się te podobają i wcale nie są takie ciemne jak by sie mogło wydawać. W Oknoplaście przykładałam je do białych okien - wyglądały bardzo ładnie.

kiedyś troszkę bawiłem sie w kamieniarstwo i na parapety, blaty itp. marmuru naturalnego nie polecam. Nawet dobrze wypolerowany potrafi wchłonąć w strukturę zabrudzenia. Kiedyś zapisałem coś na płycie marmurowej grubości ok. 20 mm flamastrem na tzw. lewej stronie, na drugi dzień zielony napis było widać na stronie przeznacznej do kucia napisu. Udało się to usunąć jakims odplamiaczem . Jeżeli kamień naturalny to granit mniej nadaje się gnejs ale jest lepszy od marmuru.

obejrzałam parapety u Tabalugi :p . Nie są złe, nawet ładnie wyglądają ale myślę, że to nie to co chciałam. Nie chcę, żeby parapet zlał się z oknem , musi być widoczny (byle nie za bardzo). Myślę, że ta aurora będzie jednak odpowiednia i chyba faktycznie jest uniwersalna- pasuje i do ciemnych i do jasnych okien.

Jeżyk tak źle z tym marmurem? A na pomniki co dają? Też mi się wydaje, że marmur można spotkać (bo granit, to wiem, że jest. Nawet u mojej mamy).

Tak mi się spodobał ten kolor marmuru, jest w ciepłej tonacji i nie ma dużych kawałków w sobie czegoś tam tylko są jakby zmielone. Oczywiście tak ma ten parapet, co dziś widziałam, nie wiem, jak wyglądałby przy naszym zamówieniu.

no właśnie u Ciebie dabell wyszedł super ten parapet. Na próbce nie wyglądał aż tak efektownie. Tylko problem polega na tym, że jak nas poinformowała sprzedawczyni- z każdą dostawą są różnice w tym wszystkim i raczej nie będzie to to samo ani co tam na tej próbce, ani co u Ciebie.

Ale mam mętlik :roll:

właśnie wczoraj kupiłam parapet braccia aurora-czy to prawda że trzeba sie znim obchodzic jak z jajkiem podczas montażu ?-jeszcze bardziej mi sie podoba w domu narazie na podłodze niz w sklepie-chyba kwestia światła-wziełąm narazie 1 szt do pokoju na poddaszu i zobaczymy jak bedzie sie prezentował przy białym oknie- :lol: przy brazowym wyglada świetnie.zastanowimy sie czy warto wydawac 2 razy wiecej na parapet z bracci czy jednak nie

Do części mieszkalnej zakupiliśmy parapety z marmuru- Trani gr. 3 cm. ok. 500 zł za m2, do pomieszczeń gospodarczych konglomerat Botticino gr. 2 cm. ok. 255 zł za m2 plus montaż. Parapety mamy o wymiarach 183/28, 93/28 i 153/28. Rogi zaokrąglone. Na razie są zabezpieczone /cekolowanie i malowanie ścian/. Kolor marmuru wg. mnie lekki beż. Okna od wewnątrz białe.

Andrzej74, jak widziałeś próbkę tego marmuru, to był przybliżony do tego, który dostaliście?

Tak, widzieliśmy całą płytę tak na oko ok. 3m. na 2m. Zresztą przed wyborem ponad godzine spędziliśmy z żona na placu gdzie składowany był marmur, nie wybieraliśmy go z "próbnika" czy z niewielkich kawałków. Parapety wyglądają super, kolor mają taki sam, a każdy wygląda z uwagi na żyłki inaczej, tak "jakby kazdy żył swoim życiem". Konglomerat też jest o.k. ale każdy parapet jest do siebie podobny.

Do części mieszkalnej zakupiliśmy parapety z marmuru- Trani gr. 3 cm. ok. 500 zł za m2, do pomieszczeń gospodarczych konglomerat Botticino gr. 2 cm. ok. 255 zł za m2 plus montaż. Parapety mamy o wymiarach 183/28, 93/28 i 153/28. Rogi zaokrąglone. Na razie są zabezpieczone /cekolowanie i malowanie ścian/. Kolor marmuru wg. mnie lekki beż. Okna od wewnątrz białe.

Andrzej, pomimo tego, że moje zamówienie już złożone, to bardzo proszę o fotkę parapetów, jak już nie będą zabezpieczone :wink:

no właśnie... Zamówiłam jednak ten konglomerat.... Ale i marmur także :wink: . Marmurek tylko jedną sztukę, dla sprawdzenia różnicy pomiędzy próbką a realem. Jak będzie taki, jak na próbce- pójdzie do kuchni, a jak nie- to gdzieś się go upcha :lol:

Zamówiłabym wszystkie z tego marmuru, ale nikt się nie pochwalił takowym odcieniem :cry: .

A oto jak wygląda:

http://images25.fotosik.pl/42/7f2375eb3b675f96med.jpg