Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie ?aw w wykop ziemny

Gość Uta

Recommended Posts

Gość Uta

Witam forumowiczów

Mam nastepujący problem. Mniej więcej 2 lata temu w Muratorze pisano o wylewaniu betonu na ławy bezposrednio w odpowiednio przygotowany wykop ziemny i nie potrzeba wtedy robic szalunków (oszczędność na robociźnie). Dodatkowo aby za dużo betonu nie wsiąkało w ziemię zalecano wyłożenie wykopów folią. Po zalaniu betonu i wyschnięciu zalecano wystające resztki folii zawinąć na ławę czyli szczelnie ją opakować a na to izolacje i dalej fundamenty. Ostatnio jednak słyszałam że ława powinna oddychać i w razie zalania wodą aby mogła wyschnąć, co w przypadku zawinięcia w folię nie jest możliwe i z takim betonem może coś się dziać niewłaściwego.

Gdzie leży prawda? Za kilka dni będę to musiała rozstrzygnąć i na coś się zdecydować. Proszę o szybką pomoc.

Witam forumowiczów

Mam nastepujący problem. Mniej więcej 2 lata temu w Muratorze pisano o wylewaniu betonu na ławy bezposrednio w odpowiednio przygotowany wykop ziemny i nie potrzeba wtedy robic szalunków (oszczędność na robociźnie). Dodatkowo aby za dużo betonu nie wsiąkało w ziemię zalecano wyłożenie wykopów folią. Po zalaniu betonu i wyschnięciu zalecano wystające resztki folii zawinąć na ławę czyli szczelnie ją opakować a na to izolacje i dalej fundamenty. Ostatnio jednak słyszałam że ława powinna oddychać i w razie zalania wodą aby mogła wyschnąć, co w przypadku zawinięcia w folię nie jest możliwe i z takim betonem może coś się dziać niewłaściwego.

Gdzie leży prawda? Za kilka dni będę to musiała rozstrzygnąć i na coś się zdecydować. Proszę o szybką pomoc.

No ładnie. Po atakach obrońców oddychających ścian, mamy obrońców oddychających ław fundamentowych :D :lol: :p .

IMHO woda, o ile nie jest agresywna w stosunku do betonu, nie powinna mu zaszkodzić. Szkodzi betonowi zamrażanie i rozmarażanie w stanie wilgotnym. Ławy fundamentowe powinny znajdować się w strefie, gdzie te zjawiska nie występują, albo występują sporadycznie.

Pytanie : jeżeli betonowi miałaby zaszkodzić folia, to czy nie zaszkodzi mu izolacja przeciwwilgociowa, która przecież zabezpiecza nie tylko przed zamoknięciem betonu, ale także przed jego wyschnięciem ?

Ostrożnie z piaskiem pod ławą fundamentową. Jeżeli już ma być to musi być dobrze zagęszczony. Jeżeli folia ma spełnić rolę izolacji przeciwwilgociowej, to radziłbym ją dać na dno wykopu i przykryć warstwą chudego betonu. Chudy beton zapobiegnie w tym wypadku podziurawieniem folii podczas montażu zbrojenia i dobrze ją stabilizije na dnie wykopu. Górę ławy najlepiej zaszalować na jedną deskę - pozwala to na wzyskanie jednakowego poziomu góry ław fundamentowych.

Piasek może być potrzebny przy wykopie znacznie większym niż poziom posadowienia ław fundamentowych (np. po wykopach spadł ulewny deszcz, który rozmoczył glinę na dnie - w tym wypadku rozmoczony grunt trzeba usunąć i zastąpić go piaskiem). Jeżeli piasek potrzebny będzie to trzeba go dobrze zagęścić. Przy niedużym "przekopaniu" lepiej wyrównać to chudym betonem.

Ja mam ciezką gline z kamieniami, wiec lałem beton bezposrednio w ziemie. Tak bylo latwiej wykonawcom. Gdybym mial drugi raz wylewac, wybralbym chyba rozwiązanie z deskowaniem - latwiej jest wykonac drenaz (nie trzeba wykonywac pracochlonnego recznego "obkopywania" ław), zostanie zuzyte mniej betonu. Z drugiej strony zostanie zuzyte wiecej piasku na podsypke, co u mnie byloby znacznym kosztem.