Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wydajność studni chłonnej - PILNE - zalało mnie

Recommended Posts

z byt proste bo woda pod górę ni cholery nie chce płynąć :lol:

Ja już żadnemu fachowcowi nie ufam... na wszystkim trzeba się poznać samemu...

tzn wylot rury spustowej masz tak nisko, że punkt odprowadzenia będzie powyżej rynny?

co do fachowca - wie jaki tam jest grun? jaką ma chłonność?

Jurek ona che to sąsiadowi przepompować... :roll: :lol:

nie sąsiadowi tylko na drogę. Ale tego tyż nie wolno podobno :evil:

Stąd moja uwaga co do możliwości wystąpienia tak wielkich opadów. Sprawdź jeszcze raz czy ta woda była tylko z dachu czy może spłynęła z ogrodu bądź drogi. W takim przypadku uchwycenie wody z rynny do studni chłonnej nie wystarczy.

dzisiaj się temu jeszcze raz przyglądałam no i stwierdziłąm że faktycznie, ponieważ opad był bardzo gwałtowny, woda spłynęła nie tylko z dachu ale i z części działki i z drogi - jak pisałam zjazd do garażu jest nieco w dół. Wniosek taki że trzeba będzie nieco wyprofilować teren. Spływanie z drogi załatwi podmurówka (na razie nie mam płotu), a przy bramie wjazdowej (w płocie) wykonawca radził lekki próg żeby woda płynęła sobie dalej drogą a nie do mojego garażu. Chyba brzmi rozsądnie co nie???

tzn wylot rury spustowej masz tak nisko, że punkt odprowadzenia będzie powyżej rynny?

co do fachowca - wie jaki tam jest grun? jaką ma chłonność?

tak aż nisko nie mam, ale chciałam tę podę lać na drogę, a nie rozsączać pod drogą - więc nie może to być rura ze spadkiem biegnąca pod zmienią .

Co do chłonności gruntu - tam są piaski pylaste i gliny piaszczyste - fachowiec od deszczu twierdzi że to są dobre grunty.

• 5 years później...
tydzień temu spadł deszcz. Trwał jakieś 30 min i po tym deszczu miałam 15cm wody w garażu (posadowniony jakiś 0,5 m poniżej pow. gruntu.

Obliczyłam że wlało mi się tam jakieś 5m3 wody z powierzchni dachu ok 40m2 (z pozostałych 120m2 powierzchni rynny schodzą w innych rogach budynku - nie przy garażu).

Zamierzamy odprowadzić tą deszczówkę do studni chłonnych - przyjechał fachowiec i stwierdził, że wykopie studnię chłonną o gł 2m i fi 0,8m.

Wychodzi mi z tego, że to cudo zmieści 1m3 wody a mi w pół godziny spadło 5m3. Oczywiście jak sama nazwa wskazuje studnia chłonna chłonie wodę na bieżąco ale jak szybko? wody gruntowe mam na głębokości ok. 1,4m.

Polecam kontakt z firmą: PRO-EKO-BUD Sp. z o.o. Kraków, tel. 12 626 01 29. Wykonują obliczenia i projekty.