Barbossa 30.07.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 z byt proste bo woda pod górę ni cholery nie chce płynąć Ja już żadnemu fachowcowi nie ufam... na wszystkim trzeba się poznać samemu... tzn wylot rury spustowej masz tak nisko, że punkt odprowadzenia będzie powyżej rynny? co do fachowca - wie jaki tam jest grun? jaką ma chłonność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 30.07.2007 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Jurek ona che to sąsiadowi przepompować... nie sąsiadowi tylko na drogę. Ale tego tyż nie wolno podobno Stąd moja uwaga co do możliwości wystąpienia tak wielkich opadów. Sprawdź jeszcze raz czy ta woda była tylko z dachu czy może spłynęła z ogrodu bądź drogi. W takim przypadku uchwycenie wody z rynny do studni chłonnej nie wystarczy. dzisiaj się temu jeszcze raz przyglądałam no i stwierdziłąm że faktycznie, ponieważ opad był bardzo gwałtowny, woda spłynęła nie tylko z dachu ale i z części działki i z drogi - jak pisałam zjazd do garażu jest nieco w dół. Wniosek taki że trzeba będzie nieco wyprofilować teren. Spływanie z drogi załatwi podmurówka (na razie nie mam płotu), a przy bramie wjazdowej (w płocie) wykonawca radził lekki próg żeby woda płynęła sobie dalej drogą a nie do mojego garażu. Chyba brzmi rozsądnie co nie??? tzn wylot rury spustowej masz tak nisko, że punkt odprowadzenia będzie powyżej rynny? co do fachowca - wie jaki tam jest grun? jaką ma chłonność? tak aż nisko nie mam, ale chciałam tę podę lać na drogę, a nie rozsączać pod drogą - więc nie może to być rura ze spadkiem biegnąca pod zmienią . Co do chłonności gruntu - tam są piaski pylaste i gliny piaszczyste - fachowiec od deszczu twierdzi że to są dobre grunty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty74 05.09.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 tydzień temu spadł deszcz. Trwał jakieś 30 min i po tym deszczu miałam 15cm wody w garażu (posadowniony jakiś 0,5 m poniżej pow. gruntu. Obliczyłam że wlało mi się tam jakieś 5m3 wody z powierzchni dachu ok 40m2 (z pozostałych 120m2 powierzchni rynny schodzą w innych rogach budynku - nie przy garażu). Zamierzamy odprowadzić tą deszczówkę do studni chłonnych - przyjechał fachowiec i stwierdził, że wykopie studnię chłonną o gł 2m i fi 0,8m. Wychodzi mi z tego, że to cudo zmieści 1m3 wody a mi w pół godziny spadło 5m3. Oczywiście jak sama nazwa wskazuje studnia chłonna chłonie wodę na bieżąco ale jak szybko? wody gruntowe mam na głębokości ok. 1,4m. Polecam kontakt z firmą: PRO-EKO-BUD Sp. z o.o. Kraków, tel. 12 626 01 29. Wykonują obliczenia i projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 05.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Pewnie Twoja reklama pomoże po 5 latach od zapytania !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts