Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile może kosztować ziemia rolna pod Wrocławiem?

adamrw

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś orientuje się, ile może kosztować grunt rolny (ok. 4 ha), pod Wrocławiem, przeznaczony w planie zagospodarowania pod zalesienie, przylegający do łącznika autostradowego? ziemia najprawdopodobniej w użytkowaniu wieczystym?

a tło jest takie - mam działkę budowlaną, którą od planowanego (i już budowanego powoli) łącznika autostradowego oddziela pas (250 m) ziemi, w tej chwili uprawianej, ale w planie zagospodarowania przewidzianej pod zalesienie. ze wzgledu na niewielką odległość od łącznika zależałoby mi na zalesieniu tego pasa jak najszybciej. tymczasem obecny właściciel (użytkownik wieczysty) nie przewiduje zalesiania ze względu na koszty. Chciałbym spróbować zatem odkupić tę ziemie i ją zalesić (na swój koszt, bez dopłat etc.). Nie wiem tylko jakiej ceny mogę się spodziewać :)

Może ktoś jest w stanie oszacować? Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie... :D

pozdrawiam

Adam

Ceny ziemi rolnej (istnieje też okreslenie "dopłatowej") na dolnym śląsku przekroczyły kwote 10.000,-/ha. Górna granice ciężko okreslić, bo znam przypadek zapłacenia 24.000 (w przeliczeniu na 1 hektar). Ogólnie jest tak, że im wiekszy areał tym cena 1 hektara mniejsza. Realnie rzecz biorąc w Twoim przypadku trzeba się liczyć z kwotą nie mniejsza niż 15.000,- za 1 hektar.

Ps. Na cene tej ziemi - przynajmniej teoretycznie - może wpływać ewentualność "nagłego podrożenia" ze względu na lokalizację (teoretyczna możliwość budowy stacji benzynowej, zajazdu, itp.)

Pozdrawiam

dziękuję za odzew.

cała sprawa w tym, że ziemia nie może być wykorzystana inaczej, niż tylko na zalesienie (lub co gorsza - dla mnie, w perspektywie łącznika - uprawy). Nie wchodzi w grę żadna zabudowa, ani mieszkalna, ani komercyjna.

A co do korzystania z dotacji. Nie chcę się w to bawić. trzeba spełniać bardzo konkretne warunki, a jak się nie ma przynajmniej 20% (o ile sie nie myle) dochodów z rolnictwa, to dopłaty są śmiesznie niskie (w konteście stawianych wymagań, w tym pielęgnacyjnych). Już wolęz dopłat zalesić "po swojemu" :)

pozdrawiam

Ostatnio po mojej wsi ;) chodził pan i chciał odkupić ziemie rolną. Za 70a proponował mojej mamie 10 tyś.

Z tego co wiem nikt mu ziemi nie sprzedał.

Miejscowości: Żerniki Wr. , Smardzów, Iwiny.

W odległości 300m ma przebiegać obwodnica Wrocławia.

Cena ziemi rolnej w okolicach Wrocka to pojęcie względne, bo 1ha może kosztować 40 tyś, jak również 1 milion.

• 1 month później...