Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody drewniane - Pod kolor czego???

prystelka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zeljka, a kto robił Ci schody?? ten sam wykonawca co podłogi?? ;)

poszukuję kogoś do schodów właśnie ....

Izat, schody robil facet co umie dotrzymac slowa. Przynajmniej u nas tak bylo. :wink:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=48003&start=1680

tu mozesz ich zobaczyc

A ja przeczytałam kiedyś tu, na forum, że najlepiej schody prezentują sie w kontraście z podłogą. Podano nawet przykłady zdjęć z realizacjami, gdzie był kontrast i gdzie schody 'zgrywały się' z podłogą. I osobiście przekonałam się do kontrastu, choć oczywiście to kwestia indywidualna co się komu podoba - radzę poglądać realizacje pod tym kątem - może się w "głowie rozjaśni"

Natomiast teraz to nie wiem jakie zamówić drzwi wewn. Okna mam białe (od wewnątrz) a schody bukowe nie bejcowane. I co teraz? Do czego je dobrać? :(

Ja też nie lubię, a właściwie wydawało mi się, że nie lubię, ale znalazłam parę wzorów, że zmieniłam zdanie. Niestety, są dosyć drogie, bukowe wyszłyby taniej. Ale jakoś nie mam ochoty na bukowe drzwi, zwłaszcza okleinowane nijak się mają w kolorze do prawdziwego drewna, które w moich schodach specjalnie na życzenie ma usłojenie i przebarwienia.

Idealnym rozwiązaniem dla mnie są drzwi szklane - pasują do wszystkiego. Tylko ta cena! Ościeżnica srebrna. Ideał poniżej:

http://images26.fotosik.pl/46/0493b4d9f911a496m.jpg

Generalnie doszłam do wniosku, ze chcę dom urządzić tak, żeby elementy nie do wymiany w tym życiu (okna, schody) były jak najbardziej neutralne a reszta mogła się zmieniać w zależności od moich humorów. Gdybym miała drzwi dobrane do podłogi (panele), którą zamierzam kiedyś zmienić (może płytki?) to chyba musiałabym zmieniać drzwi, co? :wink:

Wołomin? Chyba nie, oni nie robią całkiem szklanych, przynajmniej nic mi do tej pory nie wiadomo. Mają w swojej ofercie Avanti z wstawką szklaną o różnej szerokości. Przykład poniżej. Też mój numer 1, ale białych nie robią, chociaż jest okleina bukowa, tyle że kolorystycznie nijak się ma do prawdziwego drewna, niestety.

http://www.stolarka.com.pl/produkty/drzwi/avanti/gfx/drzwi.jpg

my dobralismy kolor schodow do koloru drzwi i listwy przypodlogowej (wszystkie lementy od jednego wykonaawcy

J.

Ja planuję podobnie. Schody (tylko stopnice, podstopnice z białego gresu), drzwi i listwy ciemne - jak okna (czyli zestaw torebka, buty, pasek i ... kapelusz? :wink: ). A do tego wszystkiego jasny gres i jasnobrązowy parkiet.

Ciekawy temat, bo wlasnie u mnie tez tego typu rozwazania...

Okna mamy ciemnobrazowe. Dookola okien obwodki takie same jak listwy przypodlogowe, beda malowane na kolor prawie bialy - niby bialy, ale w porownaniu z calkowicie bialymi sicanami jedna ciut ciemniejsze. Drzwi zdecydowalismy pomalowac tez na taki sam prawie bialy kolor.

Schody mialy byc bejcowane na ten sam kolor co okna, a podloga kupiona takze w podobnym kolorze/odcieniu. No i nam sie pokomplikowalo wszystko troszeczke. Kupilismy piekna podloge w kolorze ... bordowym :) (podloga bambusowa bejcowana na drzewo rozane). Deski jeszcz enie polozone - aklimatyzuja sie poki co ;) Do okien pasowac beda, bo ten ciemny braz ma lekka nutke czerwieni, poza tym te jasne obwodki odwracaja uwage o glownego (?) koloru. No i teraz kwestia schodow, sa wyeksponowane, ale sa w przedpokoju i tylko w przedpokoju widoczne + z pokoju dziennego pietrze, gdzie tez bedzie ta bordowa podloga. Okien bezposrednio przy schodach nie ma. No i mamy zgryz, czy jednak tez ciemny braz, tak ni z druszki ni z pietruszki, czy na bordowo je pociagnac jak podloga. Moze nie bedzie za czerwono...?

Teraz drzwi wejsciowe sa z dwoch stron w kolorze okien, ale chcielismy pociagnac je we wnatrz na bialo - jak reszta drzwi, bo zaraz przy nich mamy dwoje drzwi do pokoi. Wiec te drzwi nie beda stanowily spoiwa miedzy kolorem podlogi i schodow.

Juz sama nie wiem... A co wy sadzicie?

No i teraz kwestia schodow, sa wyeksponowane, ale sa w przedpokoju i tylko w przedpokoju widoczne + z pokoju dziennego pietrze, gdzie tez bedzie ta bordowa podloga. Okien bezposrednio przy schodach nie ma. No i mamy zgryz, czy jednak tez ciemny braz, tak ni z druszki ni z pietruszki, czy na bordowo je pociagnac jak podloga. Moze nie bedzie za czerwono...?

Teraz drzwi wejsciowe sa z dwoch stron w kolorze okien, ale chcielismy pociagnac je we wnatrz na bialo - jak reszta drzwi, bo zaraz przy nich mamy dwoje drzwi do pokoi. Wiec te drzwi nie beda stanowily spoiwa miedzy kolorem podlogi i schodow.

A jakie podłogi dajesz w przedpokoju na piętrze? Może do nich dopasowałabyś schody, skoro nie widać ich z salonu?

Moze nie bedzie za czerwono...?
Mam podobny dylemat z cokołem. Mamy czerwony dach i boję się, że jak zrobimy cokół i schody wejściowe z czerwonego klinkieru, to będzie za czerwono :wink:

Drzwi wejściowe masz drewniane? Jeśli tak, to mi osobiście szkoda byłoby je przemalowywać. Wg mnie wejście do domu może być zaakcentowane innym kolorem. Ale to tylko moje zdanie, a wybór należy do Ciebie :wink: :D

Na pietrze podloga bedzie taka sama - w calym domu, sypialnie tez (poza czesciami z kafelkami ;) ). Kupilismy po okazyjnej cenie - blisko za polowe, wiec od razu na calosc, bo jest naprawde ladna.

A z tymi drzwiami wejsciowymi to sie jeszcze zobaczy, na poczatku mialy byc inne, ale teraz dziwnie troche wyglada - maja podobny wzor jak wewnetrzne, ktore sa po ich obu stronach.

Wracajac do schodow, widzialam tu na forum torche zdjec, gdy stopnie sa ciemne, a (jak to sie nazwywa...) pionowe sicanki pod stopniami biale. Podoba mi sie to, choc kontrast spory, a u nas juz sciany sa sniezno biale, no i te podstopnie lubia sie brudzic chocby przy sprzataniu. Co myslicie o tym, by stopnie zrobic bordowe - jak podloga, balustrade tez (glowne slupki, bo reszta jest z metalu - czarnego), a podstopnie tylko lakierem pociagnac - beda wowczas w kolorze drewna, takie jasnobraazowo-zolte?

Ja uważam, że okna, drzwi, schody i podłogi powinny być w tym samym kolorze.

Tak jak buty i torebka i pasek :)

Ale wiadomo jak to w życiu bywa.... każdy ma swoją wizje wnętrza doskonałego :wink:

juz od dłuzszgo czasu nosi się różne kolory torebki, paska i butów

a drzwi, podłogi i okna dobiera sie tak jak sie komu podoba

przy niewielkich pomieszczeniach uzycie ciemnego drewna do podłóg, drzwi i okien (i jeszcze schodów) mogłoby być przytłaczające

b. często spotyka się jasne (np jesionowe) podłogi i ciemne okna, ciemne drzwi - wyglada to b. dobrze

pozdrwiam

juz od dłuzszgo czasu nosi się różne kolory torebki, paska i butów

a drzwi, podłogi i okna dobiera sie tak jak sie komu podoba

przy niewielkich pomieszczeniach uzycie ciemnego drewna do podłóg, drzwi i okien (i jeszcze schodów) mogłoby być przytłaczające

b. często spotyka się jasne (np jesionowe) podłogi i ciemne okna, ciemne drzwi - wyglada to b. dobrze

pozdrwiam

Zgadzam sie w 100 %.

Napisz jakie drzwi dobrałabys do jesionowej podlogi i okien złoty dąb ?

Schody mogłyby byc dwukolorowe, prawda ? Podstopnice jasne, stopnice ciemniejsze. Byloby chyba ciekawie.