Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielka prośba o poradę

lukasz123

Recommended Posts

Witam. moi rodzice chcą mi podarować mieszkanie które ja planuje sprzedać . i tu moje pytanie: jak obejść podatek czy lepiej by oni sprzedali i darowali mi pieniądze czy może lepiej by darowali mi mieszkanie a ja bym sprzedał a pieniądze przeznaczył na budowę domu i bym nie musiał płacić podatku?( ale podobno od 1 stycznia2007 to już nie obowiązuje )

z gory dziekuje za odpowiedzi

Tutaj poczytaj.

18.10.2006 r. Sejm uchwalił nowelizację ustaw o podatku od spadków i darowizn oraz o podatku od czynności cywilnoprawnych. Nowelizacja wprowadza radykalną zmianę, z chwilą bowiem jej wejścia w życie, tj. z dniem 1.1.2007 r., spadki i darowizny - przy spełnieniu warunków ustawowych - nie będą opodatkowane. Zwolnieniem tym będą objęte darowizny i spadki na rzecz małżonka, dzieci, rodzeństwa, wnuków i prawnuków, rodziców i dziadków oraz pasierba, ojczyma i macochy. Warunkiem zwolnienia jest także, aby łączna wartość darowizny lub spadku nie przekraczała 1 miliona złotych. Kolejnym niezbędnym warunkiem zwolnienia jest zgłoszenie darowizny w urzędzie skarbowym w terminie miesiąca od jej uzyskania, jeżeli darowizny pieniężne od jednej osoby w ciągu pięciu lat przekroczyły tzw. kwotę wolną, tj. 9637 zł. Ponadto darowizny pieniężne winny być przekazywane na rachunek bankowy obdarowanego albo przekazem pieniężnym. Zgłoszeniu nie będzie podlegać darowizna zawarta w formie aktu notarialnego.

Przy dziedziczeniu spadkobierca czy zapisobierca będzie miał na zgłoszenie miesiąc, licząc od uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku. Zaniechanie zgłoszenia spadku lub darowizny wiązać się będzie z koniecznością zapłacenia podatku wedle najkorzystniejszych dla podatników zasad odnoszących się do nabywców należących do I grupy podatkowej.

Podatek od darowizny będzie od nowego roku ciążył wyłącznie na obdarowanym: dotychczas za jego zapłatę odpowiadali solidarnie darczyńca i obdarowany. Nowością jest wprowadzenie karnej stawki podatku od darowizn w wysokości 20%, jeśli darowizna, wbrew obowiązkowi, nie została zgłoszona fiskusowi, a następnie darczyńca powołuje się na nią w związku z kontrolą podatkową, skarbową itp. Tyle wynosi dziś i będzie wynosić maksymalna stawka podatku obciążająca spadki i darowizny dla osób obcych.

Nowelizacja przewiduje także kilka dodatkowych zmian w regulacji dotychczasowych ulg i zwolnień, w tym dla dziedziczących i obdarowanych mieszkaniami. Dla przykładu dla zachowania ulgi pieniądze ze sprzedaży mieszkania lub domu będzie można wydać na inną inwestycję mieszkaniową w ciągu 2 lat, a nie jak obecnie - w ciągu 6 miesięcy. Ulgami w podatku od spadków i darowizn objęte będą nie tylko osoby posiadające polskie obywatelstwo albo miejsce stałego pobytu w Polsce, ale także obywatele Unii Europejskiej.

Uchwalona przez Sejm zmiana w ustawie o podatku od czynności cywilnoprawnych zakłada, że bez obciążenia podatkiem korzystać będzie można z pożyczek udzielonych przez osoby najbliższe, jeśli ich wartość nie przekroczy w ciągu życia pożyczkobiorcy miliona złotych. Kolejną, obok zwolnienia z podatku pożyczek dla najbliższych, zmianą będzie podwyższenie limitu zwolnienia z podatku wszystkich innych pożyczek prywatnych. Obecnie nie płaci się podatku, jeśli pożyczki od jednej osoby nie przekraczają w ciągu 12 miesięcy tysiąca złotych. Od nowego roku zwolnieniem objęte będą wszystkie pożyczki, jeśli łączna kwota pożyczek otrzymanych w ciągu kolejnych trzech lat od jednej osoby nie przekroczy 5000 zł, a od wielu osób - 25 000 zł. Po wejściu nowelizacji w życie obowiązek zapłaty podatku będzie spoczywał jedynie na korzystającym (np. obdarowanym, pożyczkobiorcy, czy kupującym), a nie jak dotychczas na obu stronach transakcji.

Cytat z Becka - wydawnictwo szanowane wśród prawników.