Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

niekoniecznie tynki chociaż najlepiej by było

Jeśli po betonie leci masa peszli z kablami, rurki z wodą , główne piony z CO to najlepiej było by najpierw wylać . Dlatego że lepiej zabezpieczyć wylewki niż wszystkie instalacje przed uszkodzeniem. Dużo domów tynkowaliśmy już z wylewkami i osobiście wole te z wylewkami. Jeśli nie masz nic prowadzone po podłodze to najpierw tynki.

ze wzeględu na instalacje podłogowe ja robię następująco: hydraulik obecnie robi to co w ścianach przed tynkami i elektryk zrobił co miał zrobić. Wpada ekipa tynkarzy, a że posadzkarze i tak nie mogą od razu po tynkach tylko tydz. później aby trochę tynki przeschły to w miedzyczasie hydraulik poprowadzi instalacje grzewcze po podłodze. Jeśli jest możliwość rozłożenia hydraulika "na raty" to tak zrobić,

pozdr

Ja najpierw zrobiłem posadzki, bo było troche podłogówki i instalacji elektrycznej. Wszyscy po tym łazili. Ciekawe jakby wyglądały te rzeczy, gdyby jeszcze tynkarze na to wleźli. Teraz trzeba będzie dopilnowac tylko, żeby nie popackać posadzek.
Gość JACKIE P
jam również uważam ,że najpier wylewka, a potem tynki. Ja przerobiłem na własnej skórze, że jeśli najpierw jest zrobiona wylewka i jest ona posprzątana z wszelakich zanieczyszczeń ,to wspaniale dopinguje to ekipę do utrzymania takiego samego stanu po tynkowaniu. To naprawdę działa, a tak jak robią tynki przed wylewkami, to co spadnie na dół, to sru...., zostawiają, a tak jak spadnie na posadzkę to jest argument do posprzątania po sobie, spróbuj.
Zdecydowanie najpierw tynki. Moja ekipa naprawdę dbała o prządek ale tak do końca to się nie da. Chudziak wyglądał tragicznie, nie wyobrażam sobie moich śliczniutkich wylewek tak popapranych. A peszle leżały i nic im się nie stało. Instalację hydrauliczne robiłam po tynkach. Tak wydaje mi się optymalnie.
niestety w podłodze będzie cała kupa instalacji w tym ogrzewanie podłogowe w całym domu

w przypadku niecierpliwego inwestora /robiacego instalacje centralnego ogrzewania przed tynkami - pytanie o kolejnośc /wylewki czy tynki/ traci sens ... niestety :-?

jam również uważam ,że najpier wylewka, a potem tynki. Ja przerobiłem na własnej skórze, że jeśli najpierw jest zrobiona wylewka i jest ona posprzątana z wszelakich zanieczyszczeń ,to wspaniale dopinguje to ekipę do utrzymania takiego samego stanu po tynkowaniu. To naprawdę działa, a tak jak robią tynki przed wylewkami, to co spadnie na dół, to sru...., zostawiają, a tak jak spadnie na posadzkę to jest argument do posprzątania po sobie, spróbuj.

Daj spokój z takim rozumowaniem. U mnie żonka tak wymiotła chudziaka że ekipa hydraulików i tynkarzy powiedzieli że tak wydrapanej budowy nie widzieli. Jak powiedzieliśmy że chcielibyśmy po ich robocie mieć taki sam stan to oczywiście zapewniali że posprzątają ale wszystkiego sie nieda. I mieli rację. Zamiatali, skrobali, cudowali ale maszynowego nie idzie tak dokładnie posprzątać. Nowa wylewka to nie jest argument i sposób na zmuszenie majstrów do czystości. Choć nie wiem jakby się starali to i tak pochlapią. Potem zrobisz wylewkę i git.

Dlatego też moim zdaniem je3dyna słuszna kolejność to:

1. Hudraulika, podejścia pod grzejniki, wanny, prysznice i wszystkie rurki w ścianach;

2. Kanaliza czyli wszystkie odpływy;

3. Elektryka;

4. Tynki;

5. Styro i podłogówka;

6. Wylewki.

Przyjąłem kolejność jak w powyższym poście. Jestem obecnie na etapie kończenia maszynowych tynków gipsowych. To, co dzieje się na chudziaku, przeraża mnie. Tynkarze weszli na "wylizanego" wręcz chudziaka. Obecnie mam tam bagno w trakcie prac i księżycowy krajobraz po wyschnięciu. Nie wiem, jak tynkarze wyobrażają sobie uprzątnięcie tego? Nie odpuszczę im, gdyż noszę się z zamiarem zgrzania papy do chudziaka. Podejrzewam, że nawet małe nierówności gipsu będą przeszkadzały w dokładnym zgrzewaniu. Co o tym sądzicie?

Mając obecnych tynkarzy nigdy nie wpuściłbym ich na końcową wylewkę!!!

Pozdrawiam

Przyjąłem kolejność jak w powyższym poście. Jestem obecnie na etapie kończenia maszynowych tynków gipsowych. To, co dzieje się na chudziaku, przeraża mnie. Tynkarze weszli na "wylizanego" wręcz chudziaka. Obecnie mam tam bagno w trakcie prac i księżycowy krajobraz po wyschnięciu. Nie wiem, jak tynkarze wyobrażają sobie uprzątnięcie tego? Nie odpuszczę im, gdyż noszę się z zamiarem zgrzania papy do chudziaka. Podejrzewam, że nawet małe nierówności gipsu będą przeszkadzały w dokładnym zgrzewaniu. Co o tym sądzicie?

Mając obecnych tynkarzy nigdy nie wpuściłbym ich na końcową wylewkę!!!

Pozdrawiam

U mnie będzie wylewany chudziak dopiero po tynkach. :)

U mnie będzie wylewany chudziak dopiero po tynkach. :)

A na czym stawiasz ściany działowe???

Jak zwykle są dwie szkoły. Ja najpierw robiła tynki, bo tynkarze nie chcieli robić na gotowej już wylewce, bo się nie da dokładnie zabezpieczyć. Teraz ta sama ekipa nie podejmuje się malowania ścian, bo się tynki pochlapały przy wylwce z miksokreta i będzie dużo roboty przy skrobaniu tynków. I tak źle i tak niedobrze :D
Tynki pochlapały sie od miksokreta? Przecież posadzka jest półsucha - w zasadzie to taki mocno plastyczny piasek z cementem. Nawet jeśli jest parę grudek to wystarczy przetrzeć ręką i po sprawie. Nic nie trzeba skrobać. Przynajmniej u mnie.
Tynki pochlapały sie od miksokreta?
Miksokret to taka "plująca" masą maszyna. Jeśli ktoś robi mało starannie to potrafi nachlapać. Masę tego nawłaziło za gąbki dylatacyjne, jak z rurą stanęli za blisko ściany to nieźle bryzgało. Szczególnie w małych pomieszczeniach Jest to skrobać, uwierz mi :D Ale może to po prostu fleje były.