Kwaq 29.07.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Dzień dobry, Mam następujący problem: posiadam działkę, która zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego jest działką rekreacyją, a mnie interesuje to czy istnieje możliwość, aby stała się ona gruntem budowlanym? Jeżeli tak, to jakich wymaga to przedsięwizięć?Plan zagospodarownia gmina zamierza wyłożyc do publicznej wiadomości juz od kliku miesięcy i kolejny "pewny" termin to wrześnień br. a dopiero po "upublicznieniu" planu będzie możliwe uzyskanie odpowiedzi na to pytanie z gminy - to stanowisko gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 29.07.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 działka "rekreacyjna" oznacza tylko jej funkcję, ważne jest ustalenie w planie, że można ją zabudować budynkiem "rekreacyjnym" - sprawdź ustalenia planu przed wyłożeniem "budynek rekreacyjny" to taka dziwna nazwa budynku mieszkalnego sezonowego, ja nie wiem czym się różni od mieszkalnego całorocznego ale coś chyba jest na rzeczy z podatkiem, tylko nie wiem, który wyższy: za budynek rekreacyjny czy za mieszkalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piccolo-alarmy 24.08.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witam.Zdecydowanie za domek rekreacyjny jest większy podatek. To samo dotyczy działki. W 99% przypadków niemożliwe jest przekwalifikowanie działki rekreacyjnej na budowlaną głównie z powodu zmniejszenia podatków.W domu rekreacyjnym nie możesz się zameldować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.08.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kwaq, właśnie w tej chwili zaprzepaszczasz szansę na jakąkolwiek zmianę przeznaczenia Twojej działki. Jeśli gmina pracuje nad planem, to masz prawo zgłaszać do projektu swoje uwagi - zgodnie z ustawą o planowaniu przestrzennym. Czekaniem na "objawienie" gminy (czyli na cud, że ktoś się domyśli jakie masz dezyderaty) nic nie osiągniesz. Gdy plan będzie uchwalony, możesz wnioskować o jego zmianę. Tylko czy sądzisz, że wtedy ktokolwiek przejmie się Twoimi postulatami?P.S. Nie jest prawdą, że dopiero po "upublicznieniu" (rozumiem, że wyłożeniu) można dowiedzieć się co w nim jest i zgłaszać uwagi. Można je zgłaszać od początku procedury, tj. od podjęcia przez rade gminy uchwały o przystąpieniu do sporządzenia planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutki_27 27.08.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 P.S. Nie jest prawdą, że dopiero po "upublicznieniu" (rozumiem, że wyłożeniu) można dowiedzieć się co w nim jest i zgłaszać uwagi. Można je zgłaszać od początku procedury, tj. od podjęcia przez rade gminy uchwały o przystąpieniu do sporządzenia planu. Oskar, znasz moze jakis pargraf na ktory by mozna sie powolac w takiej sytuacji ? A chciałbym się dowiedzieć przed wyłożeniem studium co Oni kombinują z moją działką, i ewentualnie odpowiednio zareagować. Ja u siebie w gminie mam taka "mądrą" panią co lubi utrudniać życie Przykład : Wystąpiłem o WZ, ( po prawie godzinnej dyskusji dotyczace pozyskania od niej z szuflady odpowiedniego formularza ) a ta biurwa po 3 miechach odpisala ze WZ nie wydano. Czy to nie idiotyzm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.08.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ustawę masz tu:http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2003/0717.htm Cytaty z ustawy: Dotyczy studium:Art. 11. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta, po podjęciu przez radę gminy uchwały o przystąpieniu do sporządzania studium, kolejno: 1) ogłasza w prasie miejscowej oraz przez obwieszczenie, a także w sposób zwyczajowo przyjęty w danej miejscowości, o podjęciu uchwały o przystąpieniu do sporządzania studium, określając formę, miejsce i termin składania wniosków dotyczących studium, nie krótszy jednak niż 21 dni od dnia ogłoszenia; (...) 3) rozpatruje wnioski, o których mowa w pkt 1;10) ogłasza, w sposób określony w pkt 1, o wyłożeniu projektu studium do publicznego wglądu na co najmniej 14 dni przed dniem wyłożenia i wykłada ten projekt do publicznego wglądu na okres co najmniej 30 dni oraz organizuje w tym czasie dyskusję publiczną nad przyjętymi w tym projekcie studium rozwiązaniami; (...) 11) wyznacza w ogłoszeniu, o którym mowa w pkt 10, termin, w którym osoby prawne i fizyczne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej mogą wnosić uwagi dotyczące projektu studium, nie krótszy niż 21 dni od dnia zakończenia okresu wyłożenia studium; Dotyczy planu:Art. 17. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta po podjęciu przez radę gminy uchwały o przystąpieniu do sporządzania planu miejscowego kolejno: 1) ogłasza w prasie miejscowej oraz przez obwieszczenie, a także w sposób zwyczajowo przyjęty w danej miejscowości, o podjęciu uchwały o przystąpieniu do sporządzania planu, określając formę, miejsce i termin składania wniosków do planu, nie krótszy niż 21 dni od dnia ogłoszenia;(...) 3) rozpatruje wnioski, o których mowa w pkt 1, w terminie nie dłuższym niż 21 dni od dnia upływu terminu ich składania; 4) sporządza projekt planu miejscowego wraz z prognozą oddziaływania na środowisko, uwzględniając ustalenia studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy;(...) 10) ogłasza, w sposób określony w pkt 1, o wyłożeniu projektu planu do publicznego wglądu na co najmniej 7 dni przed dniem wyłożenia i wykłada ten projekt wraz z prognozą oddziaływania na środowisko do publicznego wglądu na okres co najmniej 21 dni oraz organizuje w tym czasie dyskusję publiczną nad przyjętymi w projekcie planu rozwiązaniami; 11) wyznacza w ogłoszeniu, o którym mowa w pkt 10, termin, w którym osoby fizyczne i prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej mogą wnosić uwagi dotyczące projektu planu, nie krótszy niż 14 dni od dnia zakończenia okresu wyłożenia planu; 12) rozpatruje uwagi, o których mowa w pkt 11, w terminie nie dłuższym niż 21 dni od dnia upływu terminu ich składania; 13) wprowadza zmiany do projektu planu miejscowego wynikające z rozpatrzenia uwag, o których mowa w pkt 11, a następnie w niezbędnym zakresie ponawia uzgodnienia; 14) przedstawia radzie gminy projekt planu miejscowego wraz z listą nieuwzględnionych uwag, o których mowa w pkt 11.Art. 18. 1. Uwagi do projektu planu miejscowego może wnieść każdy, kto kwestionuje ustalenia przyjęte w projekcie planu, wyłożonym do publicznego wglądu, o którym mowa w art. 17 pkt 10.2. Uwagi do projektu planu należy wnieść na piśmie w terminie wyznaczonym w ogłoszeniu, o którym mowa w art. 17 pkt 11.3. Jako wniesione na piśmie uznaje się również uwagi wniesione w postaci elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.08.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Aha, możesz też powoływać się na ustawę o dostępie do informacji publicznej:http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20011121198(tekst ujednolicony).Poza tym pani z gminy musiała chyba wydać decyzję o odmowie ustalenia WZ (masz prawo odwołać się). Jeśli nie, to domagaj się wydania decyzji, a nie tylko informacji zawartej w piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutki_27 28.08.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Dzięki serdeczne za odpowiedź Na pewno się przyda w rozmowach z tą panią. Co do WZ to dlatego nie wydano decyzji bo opracowują MPZP. A tutaj rozśmieszyło mnie samo sformułowanie, gdyż nie po to składa się wniosek żeby dostać odpowiedź typu Cytat: "Na przedmiotowe nieruchomości nie wydano decyzji o warunkach zabudowy" chociaż napisali by że odmawiają wydania decyzji jasno i wyraźnie W tej chwili nie jest mi to potrzebne, a chciałem z ciekawości dowiedzieć się co tam można pobudować. Wiem że to trochę dziwne podejście ale cena była tak atrakcyjna że opłacało się kupić nawet jeżeli pozostanie jakimś cudem działką rolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.08.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 W sprawie każdego wniosku, żądania, prośby itp. obywatela urząd samorządowy powinien wszcząć postępowanie, a po jego rozpoznaniu, ustaleniu stanu faktycznego i prawnego zakończyć postępowanie decyzją administracyjną (poczytaj kodeks postępowania administracyjnego). Jeśli złożyłeś wniosek o wydanie WZ, to wójt powinien wydać:a) albo decyzję ustalającą (lub nie) warunki zabudowy - przysługuje od niej odwołanie do SKO - albo b) postanowienie w sprawie zawieszenia postępowania na okres do 12 miesięcy z powodu przystąpienia przez gminę do opracowywania MPZP. Przysługuje na nie zażalenie. Po upływie okresu zawieszenia ( i nie zakończeniu w tym czasie opracowania planu) wójt musi podjąć postępowanie i wydać WZ.Załatwianie sprawy przez wysyłanie pisma "informacyjnego" jest niedopuszczalne. Możesz to przerwać składając zdecydowane żądania wydania decyzji, albo skargę. Jeśli pismo podpisał urzędnik - skarga do wójta, wójt - do rady gminy, ostatecznie, gdy to nie pomoże - skarga na bezczynność organu (wójta) do WSA.Jest to oczywiście rozwiązanie, gdy nie można pójść w żadną inną, np. polubowną stronę, niż konflikt. Ale może najpierw trzeba dobrze sprawę wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts