szpclab 29.07.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witam, Zakład Energetyczny zażyczył sobie służebność na działce będącej drogą na przeprowadzenie mediów. Czy to normalna praktyka? (ZE Warszawa Wołomin). Notariusz chce pobrać opłatę wysokości 1400zł za akt notarialny służebności. Wydaje mi się to bardzo drogo - droga ma ok 120 metrów. Czy przy każdym z mediów trzeba ustanawiać oddzielną służebność za 1400zł. Trochę dużo! Może można załatwić to inaczej?? Właścicielami drogi są 4 osoby, my posiadamy 1/10 udziału. Czy koszt notarialny w praktyce dzieli się wg wielkości udziału, czy po równo? Jak było u Was? Pozdrawiam,S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyborek74 31.01.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Podciągam do góry. U mnie jest podobna sytuacja tylko z innym dostawcą mediów. Bardziej mnie interesuje jaka powinna być taksa notarialna. Notariusz zaśpiewał 800 zł + VAT Właścieli jest 5, z tym że niektórzy mają po wiecej niż 1/12 udziału. Czy to normalnej wysokości opłata ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita6 30.03.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Również ponawiam pytanie. Mam tą samą sytuację (4 właścicieli drogi). Może jest tu ktoś kto już ustanawiał taką służebność i mógłby doradzić w tej sprawie. Oprócz powyższego pytania o koszty, chciałam jeszcze dopytać o to czy służebność dla zakładu energetycznego warto ustanowić na całą drogę czy tylko na jej część. Jaką część? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.03.2017 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Nie musicie bezwarunkowo zgadzać się na służebność, tj możecie i powinniście postawić warunki. Po pierwsze pokrycie opłat, również notarialnych, po drugie opłata stała za służebność. Co roku będziecie dostawali jakąś kwotę. Jeżeli zakład nie zgodzi się na to będzie musiał iść do sądu a tam te warunki ponowicie. Sąd przyzna wam rację, tyle, że będzie to dużo dłużej trwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aztea 31.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Mieliśmy podobnie, był zapis ze mamy ustanowić służebność 20 właścicieli. Na początku przejmowaliśmy się tym ze będzie problem po podpisaniu umów Enea zaczęła stawiać skrzynki ZKP i o tym zapisie już nie wspominamy. Są działki gdzie droga ma 100 i więcej współwłaścicieli zbierz ich wszystkich do jednego notariusza w tym samym czasie, nierealne. Taki zapis i wpis do KW ułatwia i zabezpiecza zakłady energetyczne ale jeśli jest z tym problem to nikt więcej o to nie pyta, zakład wysyłał tylko zapytania do wszystkich i każdy podpisał zgodę dla projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts