Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek na drewno i gaz

Whoever

Recommended Posts

Czy ktos budowal komiek na podwojne paliwo: gaz i/lub drewno

Jak mam ochote na drzewo to pale sobie drewnem, a jak mi sie nie chce to pstryk i ogien gazowy skacze wokol sztucznego drewna.

Szukam sprawdzonych rozwiazan a wszczegolnosci iskrownika do automatycznego podpalania gazu ktory bylby wstanie "przetrzymac" cieplo gdy sie pali drewnem.

Dzieki

Piotr

Słabo to widzę - a jak, hopotetycznie, będziesz palił prawdziwym drewnem to co z plastykowym się bedzie wówczas działo? - bedzie wyjmowane? A palnik gazowy schowasz w sejfie? (to chyba mało logiczny i wyjątkowo niebezpieczny pomysł.... :o :lol:)

Mówiam ja - główny rozniecacz ognia w naszym domowym kominku. :wink:

wydaje mi sie, ze to rozwiazanie malo spotykane.

ale postanowilam sie do ciebie odezwac, bo sama chce wstawic gazowy kominek. mam trdycyjny komin, ale nie chce mi sie palic drewnem i nie chce zabierac tak duzo miejsca. chce gazowy wbudowywany w sciane.

czy moze masz jakies rozeznanie na rynku? jacy producenci i ceny? generalnie ja widzialam tylko jakies kolo 10 tys. zl i to jest moim zdaniem nieakceptowalne zdzierstwo... czy widziales cos kolo 3 - 4 tys. zl?

ja to widze bardzo prosto:

gaz: 3-4 rownolegle palniki na ktore klade sztuczne drewno - np takie jak tutaj:

http://www.rhpeterson.com/realfyre/homerf1.html polozone na cos takiego

http://www.loglightersales.com/log_lighter_components.htm#burners

jedyne "problem" to automatyczne zapalanie. Racznie zapalka to nie ma problemu - ale ja z tych wygodnych - co chcieli by wlaczac kominek pilotem 8)

drewno: jak mam ochote to zdejmuje sztuczne drewno, i klade naturalne drewno, instalacja gazowa moze mi tez pomoc w rozpalaniu drewna naturalnego.

U mnie kominek bedzie raczej sluzyl jako ozdoba a nie glowne zrodlo ciepla.

• 8 years później...