Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama gara?owa - jaki producent ?

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące standardowego wyposażenia bram segmentowych, co powinienem mieć w "zestawie" oraz co powinno się ew.dokupić (czujki, zamki, uchwyty, blokady, etc.) aby zwiekszyć jej funkcjonalność?

W rodzinie i u znajomych dość popularną bramą jest brama firmy Hoerman.

My optujemy za LPU40, woodgrain, ciemny dąb (dark oak), o wym 4500x2150.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Do takiej bramy oczywiście warto mieć napęd SupraMatic, oczywiście pilot HSD 2A, przycisk natynkowy IT 1b, oczywiście fotokomórka, dla komfortu pilot HSZ1 (montowany w zapalniczce samochodowej)

a w standardzie, napęd, szyna, pilot

Dzięki wielkie o takie informacje mi chodziło.

Pozdrawiam

A ma ktoś dośwoadczenia z bramami z Krispolu? Myślimy nad takową (segmentowa) i myśłimy....

Użytkuję bramę Krispola od roku i modlę się cały czas aby nie padały deszcze, bo gdy padają mam jezioro w garażu. Dolna uszczelka wcale nie trzyma. Bramy tego producenta to jest koszmar.

• 4 weeks później...

Witam ...

Ja w weekend miałem okazję zapoznać się z bramami segmentowymi 'Wiśniowskiego' i 'Normstahl-a' G60 jak i Euro. Też jestem na etapie wyboru bramy. I teraz argument który w 100% przekonał mnie do G60 !!

Sprzedawca miał u siebie na wystawce wyżej wymienione bramy - były umieszczone koło siebie i w pełni popodłączane - wszystkie z napędami elektrycznymi.

Szczerze powiem że praca napędu, tych wszystkich rolek Wiśniowskiego to po prostu tragedia !!!! ... nikomu nie ujmując nie wyobrażam sobie zamontować sobie tak głośnej bramy. Wszystko oczywiście zależy gdzie umieszczony jest garaż, czy w bryle budynku, czy pomieszczenie typu pokój nad garażem oraz co kto oczekuje od bramy, no i czy traktuje garaż tylko jak zwykły garaż, czy może jak garaż.

Mój wybór padł na bramę G60. W porównaniu do Euro przekonało mnie jedna prowadnica i zabezpiecznia właśnie tych prowadnic przed np. wsadzeniem tam 'małych rączek'.

W przypadku bram Normstahl-a brama chodzi zupełnie cichutko. Wszystkie elementy są w pewnien sposób wygłuszone - nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, jednak jak zwykłego użytkownika takiej bramy widziałem znaczną różnicę. Słychać tylko pracę automatu.

Moja przestroga : przed kupnem koniecznie zobaczcie jak chodzą te bramy. Myślę że to przekona niejednego.

Teraz czekamy na montaż ;)

Cena G60 przy wymiarze 2600x2250 z automatem i dodatkowym ryglem *(całość oczywiście z montażem) 3500.00 brutto

pozdrawiam ... i życzę trafnych wyborów

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 7 months później...

Ja wybrałam bramy segmentowe Krispol, Hormann wycenił drożej, Wiśniowski taniej od Krispol, ale dużo jest opinii negatywnych o bramach Wiśniowski, a innych nawet nie brałam pod uwagę. Bramy mam zaledwie od paru tygodni, jedna z napędem druga bez napędu ale z drzwiami, na razie nie ma sie czego uczepić, brama bez napedu z drzwiami jest trochę cięzka do opuszczania w dół, ale daje rade, a jest możliwość zamontowania napędu kiedyś tam ....

http://lh6.googleusercontent.com/_GmcJjHhFRMI/TXvQN95_mFI/AAAAAAAAAOY/gahtIvUk2G8/s640/DSCN1571.JPG tak wyglądają bramy Krispol od środka

http://lh4.googleusercontent.com/_GmcJjHhFRMI/TX9juVP7EvI/AAAAAAAAAaQ/yhqjdJBeQMg/s640/20110305%28002%29.jpg a tak z zewnątrz

Jaki wymiar bramy segmentowej będzie bardziej "typowy-tani" 400x210 czy 400x225 cm ? Czy to ma jakieś znaczenie ? sprawa pilna :) pozdr adam

Jeśli chodzi o producentów:

W Hormann-ie i Normstahl-u będzie wymiar 2125 i 2250 jako typowy, tańszy ten mniejszy.

U Wiśniowskiego: 2100, 2125, 2200, 2250 jako typowy, najtańszy najmniejszy.

Krispol i inni "składacze" też pewnie mają wymiary typowe ale za minimalną dopłatą zrobią bramę z dokładnością do 5 mm (np. 2175 mm) , zawsze mniejsza jest tańsza.

Ograniczenia pojawiają się w bramach z kasetonami, tam nie każdy wymiar na wys. i szer. da się zrobić.

Pzdr.

P.S. U Wiśniowskiego dla podanej przez Ciebie szerokości różnica w cenie między 2125 a 2250 wynosi 60 zł netto (brama w wyk. podstawowym)

Edytowane przez HOQS

Ja wybrałam bramy segmentowe Krispol, Hormann wycenił drożej, Wiśniowski taniej od Krispol, ale dużo jest opinii negatywnych o bramach Wiśniowski, a innych nawet nie brałam pod uwagę. Bramy mam zaledwie od paru tygodni, jedna z napędem druga bez napędu ale z drzwiami, na razie nie ma sie czego uczepić, brama bez napedu z drzwiami jest trochę cięzka do opuszczania w dół, ale daje rade, a jest możliwość zamontowania napędu kiedyś tam ....

http://lh6.googleusercontent.com/_GmcJjHhFRMI/TXvQN95_mFI/AAAAAAAAAOY/gahtIvUk2G8/s640/DSCN1571.JPG tak wyglądają bramy Krispol od środka

http://lh4.googleusercontent.com/_GmcJjHhFRMI/TX9juVP7EvI/AAAAAAAAAaQ/yhqjdJBeQMg/s640/20110305%28002%29.jpg a tak z zewnątrz

Przy takiej ilości pyłu i kurzu nie trudno o zabrudzenie rolek itd. - dlatego ciężej działa. Po zakończeniu budowy polecam czyszczenie i regulację bramy.

P.S. Szkoda że ram furtki nie pomalowali na biało - klamka jedna srebrna druga czarna - sprzedawca się nie spisał.

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

Witajcie,

mam dylemat dotyczący wyboru bramy. Mam do wymiany dwie bramy segmentowe. Zrobiłem rozeznanie i taką samą kwotę zaproponował Wiśniowski i Beditom. Nie wiem w związku z tym na co mam się zdecydować. Majster proponujący Beditoma ma w ofercie również Wiśniowskiego i proponował dalej Beditoma.

Proszę o obiektywną radę.

Witajcie,

mam dylemat dotyczący wyboru bramy. Mam do wymiany dwie bramy segmentowe. Zrobiłem rozeznanie i taką samą kwotę zaproponował Wiśniowski i Beditom. Nie wiem w związku z tym na co mam się zdecydować. Majster proponujący Beditoma ma w ofercie również Wiśniowskiego i proponował dalej Beditoma.

Proszę o obiektywną radę.

Sprzedawca z firmy, która robi dla mnie okna właśnie mi polecał tą firmę. Warto w ogóle brać ich ofertę pod uwagę? Wiem, ze do bram dają napęd Sommmer, ale nie wiem jak z jego pracą i awaryjnością. Znalazłam jedną opinię, ale sprzed 3 lat:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117178-BRAMA-FIRMY-BEDITOM