Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama gara?owa - jaki producent ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Witam.Mam pytanie ile wcześniej zamawialiście bramy -tzn. jaki jest przeciętny czas oczekiwania na bramę o standardowym wymiarze lub na zamówienie.Podzielcie sie swoimi doświadczeniami :D

Na Wiśniowskiego od 2-4 tygodni w zależności od typu i koloru. Jak na razie bo podobno w październiku najczęściej zaczyna się szał i terminy wydłużają się czasami nawet o dodatkowe 2 tygodnie.

• 3 weeks później...
Skoro już o bramach i napędach to mam pytanie w temacie. Rozeznaję temat napędów do bram wjazdowych (nie mylić z garażową). Brama garażowa i jej napęd będą dopiero na wiosnę więc tego jeszcze nie rozeznałem. Jak jest z kompatybilnością sterowania? Zapewne napęd bramy garażowej i cały napęd bramy wjazdowej (a przynajmniej centrala) powinny być od jednego producenta. Chodzi mi o sterowanie całością jednym pilotem czterokanałowym. Po kanale na bramę wjazdową i garażową i trzeci kanał na funkcję furtki w bramie wjazdowej. Czwarty do wykorzystania np. do jakiegoś oświetlenia. Czy to powinno być jednego producenta? No i którzy producenci potrafią obsłużyć te wszystkie funkcje? Nice?

• 4 weeks później...
Skoro już o bramach i napędach to mam pytanie w temacie. Rozeznaję temat napędów do bram wjazdowych (nie mylić z garażową). Brama garażowa i jej napęd będą dopiero na wiosnę więc tego jeszcze nie rozeznałem. Jak jest z kompatybilnością sterowania? Zapewne napęd bramy garażowej i cały napęd bramy wjazdowej (a przynajmniej centrala) powinny być od jednego producenta. Chodzi mi o sterowanie całością jednym pilotem czterokanałowym. Po kanale na bramę wjazdową i garażową i trzeci kanał na funkcję furtki w bramie wjazdowej. Czwarty do wykorzystania np. do jakiegoś oświetlenia. Czy to powinno być jednego producenta? No i którzy producenci potrafią obsłużyć te wszystkie funkcje? Nice?

Ja mam Normstahla z pilotem czterokanalowym. Z tego co wiem, dokupuje sie dodatkowy odbiornik za ~250zl, za pomoca ktorego mozna wysterowac dowolne (dowolne?) urzadzenie. Niestety nie przerabialem tego jeszcze w praktyce, wiec nic wiecej nie jestem w stanie powiedziec.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
My mamy Hormana 2500x2100 z napedem ProMatic, zloty dab super bramasolidny montaz polecam cena 3800 zl

A masz jakieś dodatkowe radio i piloty które mają jakieś zabezpieczenie transmisji czy ryzykujesz na standardowym zestawie?

http://forum.muratordom.pl/napedy-i-bramy-hormann-kompetny-brak-zabezpieczen-radia,t121138.htm

mako5 ty masz słabosć do tych pilotów i myślisz że jak będzie na kod zmienny to będzie bezpieczniej :lol: . jak jesteś taki maniak zabezpieczeń to kup sobie płytke zabezpieczona kodem pin i co miesiąc resetuj system na kablu usb przez laptopa.Będą chcieli ci buchnąć auto czy obrobić chate to ci najlepsze zabezpieczenie nie pomoże.

odnośnie bramy to tak ogónie lepiej kupić najgorszą brame sekcyjna niż najlepszą uchylną bo i tak ta sekcyjna popracuje dłużej niż paskudny kawał blachy bramy uchylnej

firmy które wymieniacie są ok hormann wisniowski normstahl krispol tylko nie przesadzać z wymiarami bo napewno dwie mniejsze będą działały dłużej i mniej awaryjnie niz jedna duża .

tak samo automatyka która dobieramy do bramy a nie odwrotnie .

najważniejszy jest montaż i uczciwość montera .Co z tego że kupisz najlepszy sprzęt jak monter ci sknoci montaż bramy a automat dotrze rolki i pokrzywi panele i wszystko szlag trafi.

mako5 ty masz słabosć do tych pilotów i myślisz że jak będzie na kod zmienny to będzie bezpieczniej :lol: . jak jesteś taki maniak zabezpieczeń to kup sobie płytke zabezpieczona kodem pin i co miesiąc resetuj system na kablu usb przez laptopa.Będą chcieli ci buchnąć auto czy obrobić chate to ci najlepsze zabezpieczenie nie pomoże.

Hmmm, no nie wiem czy słabość. Staram się unikać takich sytuacji gdzie wydam sporo kasy na alarm, drzwi antywłamaniowe, zabezpieczoną bramę garażową a potem tak po prostu dam do tego każdemu chętnemu dostęp. To tak jak założyć super drzwi z zamkami, atestami i nie wiadomo czym jeszcze i włożyć klucze pod wycieraczkę. Taki pilot od bramy wjazdowej i garażowej nie tylko otwiera bramę jedną czy drugą ale jeszcze często dezaktywuje czujniki ruchu na posesji, czujniki ruchu i drzwiowe w garażu, często nawet daje dostęp do szyfratora jeśli go mamy w garażu a jeszcze gorzej jak mamy drzwi z garażu do domu. A to już duże zagrożenie dla całego domu. I nie jest to problem wydumany bo jak widać znacząca większość producentów go zauważa i reaguje. Pozwolę sobie zacytować reklamówkę Normstahla:

"Maksymalne bezpieczeństwo daje Ci także sterowanie pilotem radiowym na częstotliwości 433 MHz z dynamicznie zmiennym kodem. Kod zmienia się po każdym wciśnięciu – ponad 1 bilion kombinacji stanowi dostateczną obronę przeciwko rozpowszechnionemu „skanowaniu kodów“."

Hormann ten problem olewa, licząc na nieświadomość nabywców i to mnie po prostu dziwi.

:D dobra nie będę cię uświadamiał na siłe :D

pewnie że warto inwestowac w nowe technologie tu nie ma wątpliwości i tez uważam że lepiej dopłacić i kupic nowe rozwiązanie.Trzeba iść z duchem czasu

największym błędem jest posiadanie pilota do wszystkich funkcji w domu

alarm to ochrona dostępu i tu zarówno powinno się odseparować obwód zasilający jak i sterujący .

jaką drogę radiową 433,92 Mhz chcesz kupić czy już kupiłeś.

p.s dla fachowca sworsowac zamek w drzwiach od domu,samochodu,wgrać pilota z kodem stałym / zmiennym to nie jest rzecz niewykonalna.