mako5 18.01.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 największym błędem jest posiadanie pilota do wszystkich funkcji w domu alarm to ochrona dostępu i tu zarówno powinno się odseparować obwód zasilający jak i sterujący . Ale niektóre rzeczy muszą być powiązane z pilotem bramy. Nie możesz otworzyć bramy i tym samym natychmiast włączyć alarm! Zwykle zadziałanie silnika bramy powoduje dezaktywację strefy lub uruchomienie alarmu ale z dość długą pętlą opóźniającą a to daje czas na manipulowanie przy alarmie potencjalnemu złodziejowi. No chyba że do wszystkiego osobny pilot i jeszcze trzeba będzie pamiętać w jakiej kolejności je wciskać aby się dostać do domu bez uruchomienia alarmu . jaką drogę radiową 433,92 Mhz chcesz kupić czy już kupiłeś. Jeszcze nic nie kupiłem ale chcę szybko coś wybrać bo mnie już męczy brak bramy . p.s dla fachowca sworsowac zamek w drzwiach od domu,samochodu,wgrać pilota z kodem stałym / zmiennym to nie jest rzecz niewykonalna. Oczywiście że tak. To tylko kwestia trudniej lub łatwiej. Jak wydłuży się czas wejścia i utrudni to wejście to znacznie maleje szansa na włamanie... Na 100% to jest tylko (miejmy nadzieję) dobre ubezpieczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 18.01.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 możesz ustawić zwłoke jednej strefy w tym przypadku garaż i zainstalować tam manipulator.A dla pozostałych stref natychmiastowy alarm. odradzam stosowanie wszystkiego w jednym pilocie brama ,światło ,furtka,rolety tak ale napewno nie + alarm. tutaj radze pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 18.01.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 możesz ustawić zwłoke jednej strefy w tym przypadku garaż i zainstalować tam manipulator.A dla pozostałych stref natychmiastowy alarm. Ustawię zwłokę ale chcę aby zwłoka była tylko w przypadku otwarcia bramy pilotem. W pozostałych przypadkach (wykryte otwarcie drzwi garażowych, bramy garażowej, ruch w garażu) chciałbym aby alarm był natychmiastowy i tak mam teraz. odradzam stosowanie wszystkiego w jednym pilocie brama ,światło ,furtka,rolety tak ale napewno nie + alarm. Tak jak pisałem nie zamierzam robić dezaktywacji alarmu tylko włączenie zwłoki w strefie garażowej w przypadku użycia pilota. Czyli w pilocie na czterech kanałach będzie: - brama wjazdowa - brama wjazdowa - funkcja furtki - brama garażowa - światło w garażu lub na podjeździe Dodatkowo użycie funkcji brama garażowa da sygnał do alarmu o włączeniu zwłoki w strefie garażowej. Tyle planów. Zobaczymy co z tego wyjdzie . Ups, trochę odjechaliśmy od tematu producenta bramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.01.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 my mielismy wyceny na segmentowe 2,40 x 2,00, ocielane z napedem z:wisniowskinormstahlfart produkthormann hormann byl najtanszy i pewnie jeden z lepszych zamowilem tydzien temu i najpozniej za 6 tygodni ma byc montaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 19.01.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Wydaje mi się, że obaj macie rację. Chodzi o zachowanie umiaru bo żaden system tak naprawdę nie da nam 100% gwarancji ale z drugiej strony nie oznacza to, że trzeba instalować bydle co i warto się zastanowić co kupujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.01.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 znalazlem swoje wyceny wiec moze komus sie przyda: Moze komus sie przydadza moje wyceny bram garazowych z napedem Brama segmentowa o wymiarach 240x200 na niskie nadproze zloty dab, ocieplana 4cm Nalazek Hormann - 3830zł Ambram Normstahl - 4370zł Świt Krispol - 4420zł Darro Normstahl - 4500zl Wybralem nalazka po delikatnych negocjacjach, cene uzyskalem mysle dosc dobra, mialem jeszcze wycene z fart produktu ale gdzies zapodzialem - byla podobna do nalazka ceny oczywiscie brutto z montazem na 7% vat ceny z sierpnia zeszlego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 25.01.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 A mi na razie najtaniej wychodzi Normstahl z automatyką - brama G60.... Hormann dużo drożej. Może powinniśmy pisać jaki model, bo w zakresie jednego producenta ceny też się znacznie różnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.01.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 A mi na razie najtaniej wychodzi Normstahl z automatyką - brama G60.... Hormann dużo drożej. Może powinniśmy pisać jaki model, bo w zakresie jednego producenta ceny też się znacznie różnią... normastahl euro a reszty nie wiem hormaln chyna lp40 lub podobnie - przetloczenia poziome M czyli te srednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaziupiosek 17.02.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Mam zamiar kupić brame garażawą firmy Horman 4250x2250Czy ta firma jest godna polecania i czy produkt jest dobry? Jaki polecacie napęd do tej bramy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 17.02.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Firma godna polecenia, lider w branzy, polecam ...sam posiadam brame tej firmy (2500x2125), naped...jesli interesuje cie standard to Promatic, natomiast wyzsza pólka to SupraMatic, przy tym napedzie mozesz zastosowac wiele dodatków typu fotokomorka, ten naped posiada ciekawe funkcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 18.02.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Firma godna polecenia, lider w branzy, polecam ...sam posiadam brame tej firmy (2500x2125), naped...jesli interesuje cie standard to Promatic, natomiast wyzsza pólka to SupraMatic, przy tym napedzie mozesz zastosowac wiele dodatków typu fotokomorka, ten naped posiada ciekawe funkcje Hmmm, mechanicznie może te napędy są ok, ale kompletny brak zabezpieczeń jego radia jest niestety faktem. Można to załatać stosując dodatkowe radio innej firmy ze zmiennym kodem. Inaczej brama jest bajecznie łatwa do otwarcia dla włamywacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 18.02.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Który z wymienianych tu producentów jest w stanie wykonać segmentową bramę garażową o szerokości 540cm? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 18.02.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Firma godna polecenia, lider w branzy, polecam ...sam posiadam brame tej firmy (2500x2125), naped...jesli interesuje cie standard to Promatic, natomiast wyzsza pólka to SupraMatic, przy tym napedzie mozesz zastosowac wiele dodatków typu fotokomorka, ten naped posiada ciekawe funkcje Hmmm, mechanicznie może te napędy są ok, ale kompletny brak zabezpieczeń jego radia jest niestety faktem. Można to załatać stosując dodatkowe radio innej firmy ze zmiennym kodem. Inaczej brama jest bajecznie łatwa do otwarcia dla włamywacza. bajecznie napewno nie jest 10 lat temu wszystko było na stałym kodzie i co był jakiś globalny problem-chyba raczej nie do dziś piloty działaja. daj mi do reki pilota ze zmiennym kodem i pilota ze stałym kodem dorobienie obydwu zajmie mi tyle samo czasu bez otwierania centrali !!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 18.02.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 bajecznie napewno nie jest 10 lat temu wszystko było na stałym kodzie i co był jakiś globalny problem-chyba raczej nie do dziś piloty działaja. Ale 10 lat temu nie kupiłeś skanera częstotliwości za poniżej tysiaka na allegro. Kiedyś to takie cuda widywałem na uczeniach i kosztowały kilkadziesiąt tysięcy za sztukę. Teraz to wszystko jest znacznie bardziej dostępne. daj mi do reki pilota ze zmiennym kodem i pilota ze stałym kodem dorobienie obydwu zajmie mi tyle samo czasu bez otwierania centrali !!!!!!!!!!! Ale nikt Ci nie chce dawać pilota. Za to przy stałym kodzie jak w Hormanie rozdajesz "klucz" do swojego garażu na prawo i lewo w promieniu kilkuset metrów kilka razy dziennie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 18.02.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 posiadasz teorię z folderów reklamowych . zagadzam się z tym że jak jest kod zmienny to nalezy tą droge radiową wybrać i zapomnieć o przestarzałych kodach stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 20.02.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 posiadasz teorię z folderów reklamowych . A to dość ciekawe. Pewnie dlatego że studiach używałem właśnie takich urządzeń jak skanery częstotliwości. Jednak nie przypominam sobie abyśmy przy tym korzystali z folderów reklamowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 20.02.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 dobra sorki. zapewniam cię że podrobienie pilota (kod zmienny) to nie problem bez używania uniwersyteckich skanerów. lepiej napisz w co zainwestowałeś kase tzn co masz za napędy i piloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 21.02.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 zapewniam cię że podrobienie pilota (kod zmienny) to nie problem bez używania uniwersyteckich skanerów. Zrobienie tego zdanie przez nasłuch radiowy jest moim zdaniem o rząd wielkości trudniejsze ale wcale nie oznacza że jest niemożliwe. Tak jak i wkładki patentowe czy drzwi antywłamaniowe. To po prostu pewien standard bezpieczeńswa poniżej którego nie warto schodzić . lepiej napisz w co zainwestowałeś kase tzn co masz za napędy i piloty. Ja jeszcze bramy nie mam ale waśnie ją zamówiłem. Kupiłem Novoferm z napędem Nice. Rozważana jeszcze była brama Normstahl z własnym napędem i Hormann też z własnym napędem ale oczywiście koniecznie z dodatkowym radiem. Hormann przegrał przez niekompetentnego dilera w Krakowie a Normstahl odpadł tylko dlatego że światło bramy ma nieco ponad 5m (chyba z 6cm) i w Novofermie jest w tej sytuacji łatwiej całość zmontować. Moim zdaniem wszystkie 3 bramy są bardzo zbliżonej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 22.02.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Co znaczy niekompetentny. Skłaniam się na Hormanna i nie wiem o co mam jeszcze pytać. A czy nie warto np zamówić do napędu własnego odbiornika radiowego. Każdy dodatkowy pilot czterokanałowy kosztuje u nich 90netto. Nie wiem czy można zamówić taką bramę i nie płacić za odbiornik. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 22.02.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanko. Czy jeżeli mam ścianę dwuwarstwową, to murując ścianę trzeba brać poprawkę na dołożenie np po 10cm ocieplenia na każdej szpalecie (czyli zmniejszamy światło wjazdu w stosunku do cegły). No i oczywiście wtedy brama musi mieć wymiar wymiar o 20cm większy od tego jaki będzie mieć w świetle.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts