Mags 18.08.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 My umówiliśmy się na 20 tys robocizny za fundamenty, ściany i wieniec. Prostokąt 14 na 10,5, parterówka bez piwnic i stropu. Dach osobno, ceny jeszcze nie znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vinga 18.08.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 My za stan surowy zadaszony za samą robociznę dajemy 49 tys A to i tak była oferta w miarę do przyjęcia, bo mieliśmy i takie za 75 tys Dom nieskomplikowany, 178 m kw powierzchni użytkowej, bez lukarn, wykuszy, balkonów, dwa stropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola T 19.08.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witam! Jestem ze Szczecina i szukam dobrej i taniej ekipy budowlanej na wrzesień Mój domek będzie miał powierzchnię użytkową 108 metrów + garaż 25 metrów. Jak do tej pory zrobiony mam stan zerowy. Niestety poprzednia ekipa nie spisała się i są do zrobienia drobne poprawki. Jak ktoś byłby w stanie polecić mi jakąś ekipę byłabym wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 19.08.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 My za stan surowy zadaszony za samą robociznę dajemy 49 tys A to i tak była oferta w miarę do przyjęcia, bo mieliśmy i takie za 75 tys Dom nieskomplikowany, 178 m kw powierzchni użytkowej, bez lukarn, wykuszy, balkonów, dwa stropy. My podobnie: dom 110p.u./165 p.całk., z dachem dwuspadowym, bez lukarn, 1 okno dachowe, bez balkonu, z zadaszonym całkowicie tarasem (15 m): murarze - 31 k z vat (fundamenty, wszelkie sciany, kominy stropy, kanalizacja, kominy itd) , dekarze - 18 k z vat (bardzo dobra firma udzielająca kilkuletniej gwarancji). Czy to dobra cena ??? Prosze o radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 19.08.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Jak czytam te wypowiedzi że ktoś buduje stan surowy za 10000 to mam wrażenie że to sa wypowiedzi z przed kilku lat,skad wy bierzecie te ekipy?czy ich już nikt nie chce?ja swoich umawialem 6 miesięcy temu i cenę mam ustalona na nieduży dom LIBRA na 55000 z dachem za samą robociznę,roboty mają huk już na następny rok,to czy te ekipy co budują za 10000 przylatują z księżyca?i nie znaja cen na rynku?czy one nie chcą wiecej zarobić i łapia wszystko za marne grosze?przepraszam że zadaje tyle pytań ale wydaje mi sie że jestem jakimś frajerem że nie potrafię szukać ale nie uwierzę że ktos jest altruistą i będzie robił u kogoś taniej jak gdzie indziej bez problemu zarobilby 3 razy wiecej,ja za same fundamenty placę 14000 a to przecież maly domek jest,dajcie mi namiary na tych fachowców a sam zaplacę im 40000 za muj dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.08.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Zawisc przez Ciebie przemawia,a to niedobrzeTakie wypowiedzi tylko szkodza tym ktorzy znalezli kogos w tej cenie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 20.08.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Zawisc przez Ciebie przemawia,a to niedobrze Takie wypowiedzi tylko szkodza tym ktorzy znalezli kogos w tej cenie. Pzdr. Ja nie zauwazyłem zawiści. Poprostu facet jest zdziwiony. I ja tekże jestem zdziwiony tymi cenami . W okolicach wielkich miast ceny za robociznę sa wysokie. Za granicą murarz takę może zarobić....mnie więc dziwi, że ktos 200-300 km od Warszawy (Trójmiasto, Poznań, Krak, Wrocław....) czy innych duzych miast stawia ściany za 10 000 . Robiłem kilka wycen mojego domu 125+25 w zeszłym roku. Wceny stanu surowego do więźby były od 25 do 50 Także dziwi mnie, że ktoś jeszcze ma takie stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Towita 20.08.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Mnie też bardzo dziwi. Zapłaciłam więcej za stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 20.08.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Mnie też bardzo dziwi. Zapłaciłam więcej za stan surowy. Jak czytam forum to czasami forumowicze mają chyba lekką tendencję do opowiadanie bajek albo nie mówią wszystkiego (np zapominają o murarzu z rodziny) albo nie liczą desek, gowździ.... . Czesto padają fundamentalne pytania "czy wystarczy mi XXX pln na postawienie tego domku". I zaczyna się. Padają kwoty za stany surowe zamkniete (robocizna z materiałem), które sa niższe niż w kosztorysach szacunkowych biur projektowych -czasami sobie z ciekawości zerkam - (a te kosztorysy i tak są najczesciej pozaniżane ) Rozumiem jeszce jak ktoś ma ogromny wkład własnej pracy, za darmo drewno na więźbę itp. Ale te ceny podawane są często przy zerowym wkładzie własnej pracy jak wynika z dzienników budowy. Ja liczę kazdy kupowany gwóźd, wywrotke piasku....Moja ekipa od surowego kończy dzisiaj poracę. Przeglądam moje wydatki. Przy pierwszej budowie popełniłem kilka błędów które mogły mnie kosztwować kilka tysiaków (zastosowanie tańszych rozwiązań). No ale chyba nie tylko ja buduje pierwszy dom i nie tylko ja miałem jakieś babole. Mam umówionego dekarza, materiał zamówiony. Porobiona wycena okien. Mogę więc stwierdzić, że przekroczyłem kosztorys surowego zamknietego jaki dostałem z biura projektowego o 30%. Kosztorys robiony był w październiku 2006. I to mi się w sumie kalkuluje patrząc na ceny betonu, stali, cementu, materiałów z 10/2006 w prównaniu z rokiem 2007. Może mnie ktoś oświeci jak tak tanio budujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Towita 20.08.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Na mnie nie licz , bo ja też przekroczyłam kosztorys. Mało tego bloczki i zaprawy kupiłam w firmie, w której pracuję. Jednak tak jak piszesz, dochodzą jeszcze gwoździe, taśmy, deski, pędzle, papa, jakieś tam transporty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 21.08.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Zawisc przez Ciebie przemawia,a to niedobrze Takie wypowiedzi tylko szkodza tym ktorzy znalezli kogos w tej cenie. Pzdr. Ja nie zauwazyłem zawiści. Poprostu facet jest zdziwiony. I ja tekże jestem zdziwiony tymi cenami . Robiłem kilka wycen mojego domu 125+25 w zeszłym roku. Wceny stanu surowego do więźby były od 25 do 50 Także dziwi mnie, że ktoś jeszcze ma takie stawki.Dzięki Mario że sie za mną wstawiłeś bo wcale nie mam zawistnych intencji ale naprawdę jak czytam to forum to mam wrażenie że niektórzy forumowicze sami wprowadzaja w błąd pisząc o niektórych cenach nie mówiąc wszystkiego lub niektóre fakty przemilczając a jak ktoś pyta o szczegóły to się okazuje że to tylko po rodzinie albo tego typu wymówki,rozumię że ktoś umówił ekipę w zeszłym roku i ma taniej ale ja mam przykład mojego kuzyna który teraz buduje dom i za stan surowy zapłacił 20000 z dachem ale?kopał sobie sam,ekipa skakala z budowy na budowę,zaskakiwali go informacją jutro przychodzimy bo mamy okienko,wieżbę musiał impregnować sam w ekspresowym tempie bo mu powiedzieli że jutro kryja dach i musi być gotowa,dachu mu nie dokończyli bo polecięli na inną budowę i dach nie wykończony stał 3 miesiace,owszem cena może była warta tych wyrzeczeń ale to nie dla mnie,dlatego go tak traktowali ponieważ umówili sie z nim w zeszłym roku a teraz za te pieniadze juz nie pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 21.08.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Dzisiaj odebrałem drugą wycenę - dom 110p.u./165 p.całk., z dachem dwuspadowym, bez lukarn, 1 okno dachowe, bez balkonu, z zadaszonym całkowicie tarasem (15 m): 1 wycena : murarze - 31 k z vat (fundamenty, wszelkie sciany, kominy stropy, kanalizacja, kominy itd) , dekarze - 18 k z vat (bardzo dobra firma udzielająca kilkuletniej gwarancji). druga: murarze za to samo 24-25 K (bez vat bo nie płacą takowego), cieśla i dekarz - bedę wiedział w niedzielę, ale sądzę, że do 15 k. Czy to dobre ceny ???????????????? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max774 21.08.2007 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Budujemy dom pod Warszawą 198m pow. u i za stan surowy z dachem (pokrycie dachówką ) płacimy 55000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika14_MM 22.08.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 ciekawe ile będzie kosztowało doprowadzenie go do stanu mieszkalnego?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.08.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Ja też nie wiem gdzie niektórzy znajdują te ekipy. Ja za dom o pow. uż. 135m2 (w tym garaż) mam wycenę za stan surowy z deskowaniem papą i ułożeniem dachówki 40 tys. i prawdopodobnie podpisze w poniedziałek umowę, bo uważam, że to i tak nie tak drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaja3 23.08.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 No właśnie, ja też się zastanawiam skąd takie ceny? W zeszłym roku na jesień jak robiliśmy wyceny naszego domu to ceny jakie nam zaproponowano wahały się od 41 tys. do 96 tys.(!) (stan surowy z dachem, przy czym my zamawiamy i kupujemy materiały). Zdecydowaliśmy się na ekipe za 41 tys., podpisaliśmy w maju 2007 r. umowę, a przed samym rozpoczęciem budowy w czerwcu tegoż roku powiedzieli nam, ze za tyle to nie wejda na budowe, bo te 41 tys. to cena z zeszłego roku Ostatecznie umowiliśmy się z nimi na 56 tys. (dom o pow. 180 m, dach dwuspadowy) i nie żałuję, bo chłopakom pali się robota w rękach. Poleciliśmy ich też kilku znajowym, którzy po doświadczeniach z innymi niesolidnymi ekipami nie mogą się ich nachwalić. My tez ich chwalimy, ale numer nam wycięli. I co z tego, że umowa podpisana jak tu sezon budowlany w pełni i kogo tu szukac nowego? I jeszcze zeby dobrze robił? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 23.08.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 My na razie mamy jedną wycenę: 55 000 PLN - za domek 130 mkw, plus garaż ok 24 m kw. Prace to fundamenty(bez wykopu), ściany nośne, działowe, kominy, więźba, położenie dachówki, wylanie tarasu, schodów wewn. i zewn. Domek z dachem dwuspadowym, jeden balkon, sześć okien dachowych.Czekamy na pozostałe wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Artur 24.08.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 a ja czuje sie jak przed jakims egzaminem (taki stres) - za jakies pol godziny mamy spotkanie na dzialce z potencjalnym wykonawca. Slyszalam ze sa bardzo dobrrzy - polecani przez znajomych - ale do tanich to nienaleza. Slyszalam kwote ponad 100 000 zl. Oczywiscie ta kwota jest nieoficjalna i podana przez "7 wode po kisielu". Budujemy sie na pomorzu skad pochodzi moj maz - i juz sie przekonalam, ze tutaj wszystko jest duuuuzo drozsze niz u mnie na wschodzie Polski. Oczywiscie napisze pozniej co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 24.08.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 120m2 p.u., całkowita 170m2, prosta bryła z wykuszem. Stan surowy otwarty bez:- izolacji pionowej i docieplania fundamentów (sam)- chudziaka (sam), - więźby 7m3, 200m2 dachu (inna ekipa za 6 tys. z deskowaniem i papowaniem), - tarasu i schodów zewnętrznych (bo te rzeczy będę robił sam z kostki brukowej) Widziałem poprzednią robotę a umawiałem się oglądając kolejną robotę tej ekipy. Za robociznę płacę 17 tys. Cena z kwietnia 2007 - zaczęli w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysgier 25.08.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Witam Was. Planuje rozpocząc budowe domu we wrzesniu. DOM w Firletkach(156m użytkowej a 200m całkowitej , dach 4-spadowy i 3 lukarny). Mam dwie wyceny od firm budowlanych za stan surowy otwarty na 180.000 i druga 200.000zł(robota z towarem i niczym sie niemartwie). Co o tym sądzicie ? Dużo? Czy jestem w stanie dużo zaoszczedzić samemu biegając za towarami i szukając murarza? prosze o podpowiedzi i opinie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts