enickman 27.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 policz sobie na początek 50k za robocizne (moim zdaniem to duzo - ja za podobny dom - ta sama powierzchnia, ale parterowy, - więc wiekszy, stan surowy z deskowaniem i papą, mam wyceny od 39k i to pod Warszawą)co do materiałów - wez chociażby podane na stronie Archona powierzchnie ścian stropów itd. i przemnóż przez podstawowe materiały (cena z pierwszej lepszej hurtowni, powiedzą Ci ile wchodzi na m2) - pustaki + zaprawa na ściany, beton i zbrojenie na strop i ławy, drewno na więźbę, styropian na podłogę, chudziak na podłogę - będzie to cena wyjściowa, bo dojdą jeszcze koszty izolacji, schodów, tarasów, zdjęcia humusu, gwoździ etc., ale o ile będą dużo niższe (lub nie daj Boże porównywalne), to będziesz miał ogólne pojęcie O ile masz już projekt, możesz uderzyć z nim do jakiejś dużej hurtowni z prośbą o wycenę kosztu materiałów, wiele hurtowni przygotowuje takie zestawienia Na moje oko 200k, to dużo za dużo Z tego co widzę na stronie Archona, to oferują też za niecałe 100 PLN kosztorys na CD - może warto go kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.08.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 I mamy następną wycenę: łączny koszt bez wykopów 61 000 pln, z czego sam stan zerowy 17 200 pln. Dla zainteresowanych; chodzi o budowę takiego domku http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/granat/ Hmmm, o ile koszty robocizny więżby 6 500 pln, oraz pokrycia dachu z orynnowaniem 12 900 pln są w miare porównywalne do innych wycen, to stan zero mnie nieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 29.08.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 a bez dachówki wiele to będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.08.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 a bez dachówki wiele to będzie? Zapewne 61 000 - 12 900 = 48100 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 29.08.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 no tak - warto czasem czytać do końca sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.08.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 też mi się tak wydaje, druga wycena za te same prace 55 000 pln, inne wyceny:sama "murarka" 29 000 plncieśla 7 500 plndekarz 12 000 - 14 000razem 48 500 - 50 500 pln Dwie pierwsze wyceny to prace "kompleksowe" od fundamentu po dach z pokryciem jedna i ta sama firma. Ta kolejna wycena to osobno murarze, cieśle, dekarze I jeszcze pytanie:kto robi deskowanie i pokrycie papą? Dekarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 29.08.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 u mnie ekipa od stanu surowego, więc wychodzi na to, że cieśla dekarzy gadka zwykle jest taka - po co deskowanie, damy od razu folie i po sprawie, co ma trochę sens, jeżeli "dachówkujesz" od razu wydaje mi się, że pewniejsze jest jeżeli osobno wybierasz każdą ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.08.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 niby tak, ale ja chciałabym uniknąć tego umawiania ekipy po ekipie ... Patrząc jednak po wycenach korzystniej bedzie umawiać się z każdą ekipą osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 29.08.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 A ja choć jestem z tej samej miejscowości to mam odmienne zdanie. Nie wypowiem się w kwestii dachu, ale za stan surowy 10tys to realna sumka, oczywiście jeżeli się postarasz. Ja za niewiele więcej będę miał postawiony dom 160m2 p.u. z więźbą i dachówką. pawel1309 umowmy sie na piwo a chetnie zaplace za kilka kolejek, jesli mi powiesz w jaki sposob, bez wlasnych nakladow pracy postawic stan surowy zamkniety domu 160m2 zz 10k zlotych pozdrawiam J. Nie dopowiadajmy sobie;) Mówiąc stan surowy mam na myśli fundamenty, sciany, strop i dach. I nie 10k pln tylko 13;p Jest to cena robocizny murarza złotej rączki z 1-2 pomocnikami. Jak już domek będzie postawiony (narazie czekam drugi tydzien na pozwolenie) to na pewno sie pochwale i sam zaprosze na piwo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 30.08.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 witam forumowiczów! czy około 10tys za stan surowy domu 115m2 (bez dachu), 1500zł za piwnicę 40m2 to cena realna? Budujemy Sosenkę z pracowni horyzont. Z jaką kwotą robocizny należy się liczyć przy dachu dwuspadowym o powierzchni ok200m (bez lukarn)? Też jestem w szoku. Mam ekipę zamówioną końcem 2006 roku, robią od czerwca 2007, jak na razie jestem zadowolny ze współpracy i jakości. Wycena ROBOCIZNY (brutto) jest taka (projekt w podpisie, Dziewanna z Archonu, prawie 150m2 - ciut powiększona w stosunku do orginału): - fundamenty i prace ziemne (stan 0) 11000 PLN - ściany, strop, schody 25000 PLN - dach (więźba, pokrycie, kominy) 12000 PLN Robocizna razem = 48000 PLN Wykonawca dba o sprzęt, zakupy dupereli, betonu, drutu, itp. My kupujemy rzeczy mające wpływ na wygląd jak np. dachówkę, okna dachowe, lub związane z pojedynczą dużą płatnością: pustaki, więźbę itp. ...ale naście tysięcy za robociznę... sąsiad obok wybudował stan surowy otwarty (robocizna!) za 43200 PLN, ale budował rok wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 30.08.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam, Ja za dom 176 m2 + garaz 44 m2 - wszystko w obrysie domu razem 234 m2 płacę 45 000 tyś. Fundamenty 15 000Reszta wraz z papowaniem i deskowaniem 30 000. Trochę mi się majster rozchorował więc na razie przestój ale chyba bedzie wszystko OK. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as-bo 26.10.2007 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Pozdrawiam budowniczych. Na dzień dzisiejszy jestem już po zrobieniu stanu 0 (piwnica ok 30m + garaż 25+ salon ok35m). Ekipa szef +4ludzi za całość stanu surowego 35tys, za stan 0- 10tys. Panowie fachowcy w cenie mają do wykonania dodatkowo wyprowadzenie kanalizacji, kominy, posadzki na parterze, schody (piwnica i piętro, taras), podniesienie dachu budynku, dach z dachówki ceramicznej lub betonowej (?!) a także taras ok 3x5m. Myślę że cena jest przystępna??? Poprzednio umówiona z nami ekipa (ta za 10tys bez dachu) okazała się nierzetelna już na początku rozmów np. kominach i zmianach ich umiejscowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 27.10.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Jak czytam te wypowiedzi że ktoś buduje stan surowy za 10000 to mam wrażenie że to sa wypowiedzi z przed kilku lat,skad wy bierzecie te ekipy?czy ich już nikt nie chce?ja swoich umawialem 6 miesięcy temu i cenę mam ustalona na nieduży dom LIBRA na 55000 z dachem za samą robociznę,roboty mają huk już na następny rok,to czy te ekipy co budują za 10000 przylatują z księżyca?i nie znaja cen na rynku?czy one nie chcą wiecej zarobić i łapia wszystko za marne grosze?przepraszam że zadaje tyle pytań ale wydaje mi sie że jestem jakimś frajerem że nie potrafię szukać ale nie uwierzę że ktos jest altruistą i będzie robił u kogoś taniej jak gdzie indziej bez problemu zarobilby 3 razy wiecej,ja za same fundamenty placę 14000 a to przecież maly domek jest,dajcie mi namiary na tych fachowców a sam zaplacę im 40000 za muj dom. Kolego właśnie m.in. dzięki tobie ceny się tak nakręciły. Pamiętamy wszyscy boom sprzed kilku miesięcy. Wtedy też trzeba było czekać na materiały 6 miesięcy. Jeżeli będziemy akceptować każdą cenę robocizny to faktycznie ceny będą szły do góry. Piszesz 55 000 za robociznę. Zastanów się ile przeciętny obywatel musi pracować żeby tyle zarobić - może to zobrazuje skalę problemu. Budowa domu dla zorganizowanej ekipy to nie jest przedsięwzięcie życia. Tanie ekipy nie przylatują z księżyca - wystarczy dobrze poszukać. Moje zarobki w ciągu tych dwóch lat nie poszły aż tak do góry - czyżby więc sztuczne windowanie cen...? Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_wujek 27.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Jak czytam te wypowiedzi że ktoś buduje stan surowy za 10000 to mam wrażenie że to sa wypowiedzi z przed kilku lat,skad wy bierzecie te ekipy?czy ich już nikt nie chce?ja swoich umawialem 6 miesięcy temu i cenę mam ustalona na nieduży dom LIBRA na 55000 z dachem za samą robociznę,roboty mają huk już na następny rok,to czy te ekipy co budują za 10000 przylatują z księżyca?i nie znaja cen na rynku?czy one nie chcą wiecej zarobić i łapia wszystko za marne grosze?przepraszam że zadaje tyle pytań ale wydaje mi sie że jestem jakimś frajerem że nie potrafię szukać ale nie uwierzę że ktos jest altruistą i będzie robił u kogoś taniej jak gdzie indziej bez problemu zarobilby 3 razy wiecej,ja za same fundamenty placę 14000 a to przecież maly domek jest,dajcie mi namiary na tych fachowców a sam zaplacę im 40000 za muj dom. Kolego właśnie m.in. dzięki tobie ceny się tak nakręciły. Pamiętamy wszyscy boom sprzed kilku miesięcy. Wtedy też trzeba było czekać na materiały 6 miesięcy. Jeżeli będziemy akceptować każdą cenę robocizny to faktycznie ceny będą szły do góry. Piszesz 55 000 za robociznę. Zastanów się ile przeciętny obywatel musi pracować żeby tyle zarobić - może to zobrazuje skalę problemu. Budowa domu dla zorganizowanej ekipy to nie jest przedsięwzięcie życia. Tanie ekipy nie przylatują z księżyca - wystarczy dobrze poszukać. Moje zarobki w ciągu tych dwóch lat nie poszły aż tak do góry - czyżby więc sztuczne windowanie cen...? Pozrawiam Pamiętaj, że ekipa to 3-4 ludzi. Budowa stanu surowego to ok 3miesiące pracy. Jeśli biorą 40tys to daje ok 3300/miesiąc przy ekipie 4-o osobowej. To już wcale nie jest tak dużo, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę że zazwyczaj sezon budowlany nie trwa cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as-bo 27.10.2007 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 nie wiem gdzie wy budujecie ale lubelszczyzna nie należy do bardzo bogatych terenów zarówno pod względem zarobków jak i cen materiałów. Chociaż znajomy budował dom w pod Warszawą 215m (gmina Wiązowna) ekipę miał z Radomia dom wykonali szybko i solidnie i za robociznę zapłacił ok 23tys +dach ok 20tys, teraz kończy tynki. Więc i tanie ekipy się trafiają nawet w okolicach stolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 27.10.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Nie buduję, ale remontuję dosyć poważnie, w związku z tym mam kontakt z ekipą budowlaną (mazowieckie).Szef ekipy twierdzi, że u niego cena wybudowania domu ok. 120 - 130m wyniosłaby 70 - 80 tysięcy. Jest to koszt tylko robocizny, czyli postawienie domu i wykończenia go (podłogi, glazura, ściany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredziolina 02.11.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Po przeczytaniu postów jestem zszokowana cenami, zwłaszcza tymi niskimi Zaczynamy budowę Domu w Koniczyńce 2 G. Robocizna stanu surowego kosztuje nas 42.000 zł dach - 12.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.11.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ja właśnie podpisałem umowę na stan surowy z deskowaniem i papąDom o pow. całkowitej 195m2 (w tym garaż 30m2) + poddasze użytkowe 50m2Cena 45.000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankafm71 06.11.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam Was. Planuje rozpocząc budowe domu we wrzesniu. DOM w Firletkach(156m użytkowej a 200m całkowitej , dach 4-spadowy i 3 lukarny). Mam dwie wyceny od firm budowlanych za stan surowy otwarty na 180.000 i druga 200.000zł(robota z towarem i niczym sie niemartwie). Co o tym sądzicie ? Dużo? Czy jestem w stanie dużo zaoszczedzić samemu biegając za towarami i szukając murarza? prosze o podpowiedzi i opinie. pozdro Witam, ja mam też dom w firletkach z doprojektowanym pomieszczeniem gospodarczym od strony garażu (prawie 20 m2) i mnie liczą około 300.000 zł z tym, że w tym oferują: dachówkę ceramiczną, okna połaciowe Velux, rozprawadzenie kanalizacji na parterze, przyłącze wod-kan, obsługa kierownika bud. i geodety oraz parę innych rzecz. Jeśli możesz napisz co Ty masz w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrfu 08.11.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 My umówiliśmy się z wykonawcą na 28 tys. (Dom Koniczynce 2) za stan surowy przykryty blachodachówką. Wydaje mi się to całkiem rozsądna cena, szczególnie że nie interesują mnie żadne sprzęty typu betoniarki...., dostawy materiałów itd. Goście praktycznie sami dbają o to by dom rósł. I robią to naprawdę świetnie. Żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts