Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta karton-gips a alergik?

Recommended Posts

Powiem tak, nie wiem jaki udział w tym miały płyty k-g, ale moje dzieci,po wprowadzeniu do nowego mieszkania,przez rok ciągle chorowały, na tle alergicznym.Ich pokoje, są na górze,na poddaszu,zabudowanym k-g. Czy to płyty, czy farby,czy wszystko razem, nie wiem :-?

Podobna sytuacja u siostry, przez rok, jak nie jedno, to drugie, albo oboje hurtem. Po roku,gdy musiała wygłuszać niekt. ściany i było dokładanie płyt k-g i malowanie, znowu pojawiły się ciągłe choroby.

Idealnie byłoby, gdyby dom/mieszkanie przez sezon postało gotowiutkie do wprowadzenia, niech wszystkie te "chemie" wywietrzeją :roll: , ale zdaję sobie sprawę, że jest to baaardzo mało realne.

Niestety chyba trzeba się przygotować na przechorowanie nowego domu :(

A jeszcze dodam, po około roku( następna zima) wszystko było w porządku :D ,dzieci chorowały z normalną częstotliwością :)

Pozdrawiam i życzę, żeby nic z tego co napisałam się nie sprawdziło

ykk - gips to chyba jeden z bardziej przyjaznych materialow budowlanych ...

do jedzenia się nie nadaje ale pozatym nie stanowi zagrozenia dla alergików

jeżeli jest juz w formie "stałej" ja ścianach będz jako plyta gk.

co innego pył z waty szklanej lub mineralnej którym ocieplane jest poddasze ...

Nie wiem jak to jest w przypadku płyt g-k, ale lekarz alergolog odradził mi tynki gipsowe i zasugerował tradycyjne cementowo-wapienne.

Pewnie co lekarz to opinia...

Gdzieś na forum przeczytałam, że tynki gipsowe pochłaniają - oddają wilgoć w pomieszczeniach,i w związku z tym,że magazynują wilgoć, może występować tendencja do tworzenia się pleśni. Pojawienie się grzyba,pleśni w domu sprzyja reakcjom alergicznym.

Tynki cementowe tak nie mają, może dlatego

Ja mniej bym stawiała na gipsy (gips nie należy do grupy alergizującej, co najwyżej pył podrażnia mechanicznie drogi oddechowe i usposabia pośrednio do alergii na inne rzeczy), a bardziej na całą chemię budowlaną ,farby, podłogi, nowe meble - to są bardzo silne alergeny, nawet przy tych wszystkich atestach. No i impregnat od więźby dachowej oraz resztki wełny szklanej. Wszelkie opary także z dołu migrują na poddasze wraz z unoszacym się ciepłym powietrzem, więc niekoniecznie źródło alergii pochodzi z samego poddasza. Chyba pozostaje tylko wietrzyć, odczekać jak najdlużej się da z wprowadzeniem i leczenie proflilaktyczne antyalergiczne.

Nie wiem jak to jest w przypadku płyt g-k, ale lekarz alergolog odradził mi tynki gipsowe i zasugerował tradycyjne cementowo-wapienne.

Pewnie co lekarz to opinia...

Gdzieś na forum przeczytałam, że tynki gipsowe pochłaniają - oddają wilgoć w pomieszczeniach,i w związku z tym,że magazynują wilgoć, może występować tendencja do tworzenia się pleśni. Pojawienie się grzyba,pleśni w domu sprzyja reakcjom alergicznym.

Tynki cementowe tak nie mają, może dlatego

Z tym pochłanianiem wilgoci przez gips to prawda, ale ten fakt raczej przeciwdziała tworzeniu pleśni, gdyż woda zawarta w powietrzu wiąże się z cząstkami gipsu w reakcji chemicznej i nie występuje w nim jako woda aby mogła powodowac rozwój grzybów. Jak jest sucho gips oddaje część wilgoci do powietrza co działa korzystnie. Natomiast tynki cementowo-wapienne nie mają tej własności i w przypadku złej wentylacji mogą powodować lokalne wykwity pleśni w rogach pomieszczeń. Oczywiście to nie jest wada tych tynków tylko brak dobrej wentylacji.