Marcin23 14.07.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Jakiej folii paroprzepuszczalnej uzyc na poddaszu mieszkalnym. Slyszalem opinie ze folia o malej paroprzepuszczalnosci peka, a w folii o duzej paroprzepuszczalnosci zatykaja sie po jakims czasie te otworki. Moim zdaniem chyba najlepiej bedzie wybrac folie o malej paroprzepuszczalnosci tyle ze dobrej firmy i zostawic szczeline wentylacyjna 2 cmmiedzy folia a welną. Prosze o rade .Jakiego producenta folii moglibyscie mi polecic.Dziekuje wszystkim za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.07.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Zastosuj lepiej folie wysokoparoprzepuszczalna bez szczeliny wentylacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 14.07.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 a co bys poradzil w moim przypadku?u mnie jest dach kryty blacha, łata, kontrłata, papa, pełne deskowanie. krokiew mam 14cm i nie wiem jak sie zmieszcze z 2cm szczelina wentylacyjna +15cm isover + 5cm miedzy stelaz do gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 14.07.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Marcin24,o jakiej folii mówisz? - pod czy nad izolacją cieplną?Jeżeli pod - powinieneś zastosować folię o niskiej paroprzepuszczalności - w granicach 2 - 6 g/m2/24g. Natomiast jeżeli nad izolacją ciplną to powinieneś zastosować folię wysokoparoprzepuszczalną - w granicach 3000 g/m2/24g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.07.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Z 3000 to trochę przesadziłeś (oczywiście każdy chciałby być piękny, młody i bogaty). Wystarczy 1300- 1500. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 15.07.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 jesli mam pod kryciem blachą pelne deskowanie pokryte papa to folia wysokoprzepuszczalna jest zbedna czy zalecana? na pewno zastosuję szczeline wentylacyjna. potem ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 15.07.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Panie Wojtku,Sam jestem ciekaw informacji o folii z paroprzepuszczalnością rzędu 3000g/m2/dobę. Swego czasu dałem się skusić na zakup folii Tyvek o pp=3000g/m2/dobę. Jednakże przez przypadek wpadła mi w ręce aprobata techniczna w/w folii i okazało się, że zgodnie z polską procedurą testowania ta folia ma paroprzepuszczalność >=600 g/m2/dobę i z taką wartością otrzymała aprobatę techniczną!!!Znaczna różnica, PIĘCIOKROTNIE mniej, niż deklarowane 3000. Ciekaw jestem co na to mój dach, którego połacie już są ocieplone bez szczeliny wentylacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 15.07.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Widocznie dałeś się naiwnie przekonać jakiemuś sprzedawcy w jakiejś tam hurtowni. Pamiętaj - im zależy by upchąć towar. A czy on spełnia Twoje wymagania czy nie, to ich nie obchodzi. Dlatego kupując folię taką a taką, czy też inne materiały - żądaj aprobaty ITB lub oświadczenia o zgodności z polskimi normai. To one określają właściwości danego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 15.07.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 zdaje się, że klub naiwniaków jest całkiem spory. niemal w każdym wątku o ocieplaniu połaci dachowych pojawia się Tyvek jako wzów folii paroprzepuszczalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 15.07.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Może nie od razu naiwniaków. Należy jednak pamiętać że Tyvek nie zawsze znaczy ten Tyvek o który nam chodzi. Folii o ogólnym pojęciu Tyvek jest kilka,a każda z nich ma inne własciwości i inne przeznaczenie. Tak jest też z wieloma innymi materiałami; chociażby dachówka bitumiczna, która w zależności od właściwości (a tym samym oczywiście i ceny) może mieć pięć lub pięćdziesiąt lat gwarancji. Podobnie z płytą OSB, gdzie jest płyta OSB/2, OSB/3 i OSB/4; każda o innych właściwościach, a tym samym o innym przeznaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 15.07.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 folii Tyvek są dwa rodzaje, Soft i Solid, przy czym parametr określający paroprzepuszczalność mają taki sam 3000 (czyatj 600) g/m2/doba przy okazji, czy Pan, Panie Wojtku, wie na czym polegają badania przeprowadzane przez ITB? Czy bada się produkt jedynie w założonych warunkach czy może w szerszym zakresie temp. wilg. itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 15.07.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 No fakt, TYvek nie postępuje zbyt uczciwie. Podaje wartość 3000, choć jest ona osiągana według innych norm. Według obowiązujących w Polsce wynosi około 1600. Nie może być przecież tak, że 1 producent ma 3000, a pozostali w okolicach 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 radex, nie 1600, a 600.podaję numer aprobaty technicznej folii Tyvek Solid, gdzie stoi jak byk, że 600 AT-15-4792/2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.07.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 czy folie stosuje sie tez na deskowanie czy pozostaje jedynie papa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 16.07.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 czy pod deskowanie z papa stosuje sie folie paroprzepuszczalną? czy nie trzeba? wiem ze musze zrobic szczeline wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.07.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Warstwy idą tak: gk-paroizolacja-wełna-folia wysokoparoprzepuszczalna lub deskowanie+papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Tessa 18.07.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Nabrałam się na folię wysokoparprzepuszczalną DELTA VENT firmy Dorken. Po 2 latach od zamontowania ( w ciągu 2tyg. przykryta dachówką ) folia rozwarstwia się - spodnia warstwa łuszczy się. Producent wciska kit, że to promieniowanie rozproszone UV i że to nasza wina bo nie zabudowaliśmy poddasza. Uważam, że technologia montażu stropów podwieszonych z użyciem folii nie jest do końca sprawdzona. Dzisiaj zrobiłabym strop tradycyjny, byłby tańszy i pewniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 18.07.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Bartt: dzieki! ech, chyba zabiore sie za szczeline wentylacyjna.mam juz taker. tylko sie zastanawiam jaki uzyc sznurek? nylonowy? mam sporo drutu wiazalkowego ale sie boje ze przerdzewieje i wiecej z nim roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 19.07.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Pytanie lamerskie: po co sznurek??? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 19.07.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 zeby sie na czyms trzymalo ocieplenie. rozwiesze go miedzy krokwiami. zapobiegnie opadaniu/wypadaniu welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts