Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paroprzepuszczalna

Recommended Posts

Jakiej folii paroprzepuszczalnej uzyc na poddaszu mieszkalnym. Slyszalem opinie ze folia o malej paroprzepuszczalnosci peka, a w folii o duzej paroprzepuszczalnosci zatykaja sie po jakims czasie te otworki.

Moim zdaniem chyba najlepiej bedzie wybrac folie o malej paroprzepuszczalnosci tyle ze dobrej firmy i zostawic szczeline wentylacyjna 2 cmmiedzy folia a welną.

Prosze o rade .

Jakiego producenta folii moglibyscie mi polecic.

Dziekuje wszystkim za porady.

Marcin24,

o jakiej folii mówisz? - pod czy nad izolacją cieplną?

Jeżeli pod - powinieneś zastosować folię o niskiej paroprzepuszczalności - w granicach 2 - 6 g/m2/24g. Natomiast jeżeli nad izolacją ciplną to powinieneś zastosować folię wysokoparoprzepuszczalną - w granicach 3000 g/m2/24g.

Panie Wojtku,

Sam jestem ciekaw informacji o folii z paroprzepuszczalnością rzędu 3000g/m2/dobę. Swego czasu dałem się skusić na zakup folii Tyvek o pp=3000g/m2/dobę. Jednakże przez przypadek wpadła mi w ręce aprobata techniczna w/w folii i okazało się, że zgodnie z polską procedurą testowania ta folia ma paroprzepuszczalność >=600 g/m2/dobę i z taką wartością otrzymała aprobatę techniczną!!!

Znaczna różnica, PIĘCIOKROTNIE mniej, niż deklarowane 3000.

Ciekaw jestem co na to mój dach, którego połacie już są ocieplone bez szczeliny wentylacyjnej

Widocznie dałeś się naiwnie przekonać jakiemuś sprzedawcy w jakiejś tam hurtowni. Pamiętaj - im zależy by upchąć towar. A czy on spełnia Twoje wymagania czy nie, to ich nie obchodzi. Dlatego kupując folię taką a taką, czy też inne materiały - żądaj aprobaty ITB lub oświadczenia o zgodności z polskimi normai. To one określają właściwości danego materiału.

Może nie od razu naiwniaków. Należy jednak pamiętać że Tyvek nie zawsze znaczy ten Tyvek o który nam chodzi. Folii o ogólnym pojęciu Tyvek jest kilka,a każda z nich ma inne własciwości i inne przeznaczenie. Tak jest też z wieloma innymi materiałami; chociażby dachówka bitumiczna, która w zależności od właściwości (a tym samym oczywiście i ceny) może mieć pięć lub pięćdziesiąt lat gwarancji. Podobnie z płytą OSB, gdzie jest płyta OSB/2, OSB/3 i OSB/4; każda o innych właściwościach, a tym samym o innym przeznaczeniu.

folii Tyvek są dwa rodzaje, Soft i Solid, przy czym parametr określający paroprzepuszczalność mają taki sam 3000 (czyatj 600) g/m2/doba

przy okazji, czy Pan, Panie Wojtku, wie na czym polegają badania przeprowadzane przez ITB? Czy bada się produkt jedynie w założonych warunkach czy może w szerszym zakresie temp. wilg. itd?

Gość Tessa
Nabrałam się na folię wysokoparprzepuszczalną DELTA VENT firmy Dorken. Po 2 latach od zamontowania ( w ciągu 2tyg. przykryta dachówką ) folia rozwarstwia się - spodnia warstwa łuszczy się. Producent wciska kit, że to promieniowanie rozproszone UV i że to nasza wina bo nie zabudowaliśmy poddasza. Uważam, że technologia montażu stropów podwieszonych z użyciem folii nie jest do końca sprawdzona. Dzisiaj zrobiłabym strop tradycyjny, byłby tańszy i pewniejszy.