Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Velux czy Fakro- okna dachowe

Recommended Posts

Mam velux'y ...i norrrmalnie mam klamki na dole :o ....poprosiłam mailowo coby miały na dole i mają :roll: ...tylko jedno-łazienkowe ma u góry bo ponoć nie produkują.

Fakro nigdy nie miałam, velux'y mam na dachu zaledwie od 3 dni.....pożyjemy , zobaczymy czy sie sprawdzą. Ale napisze jeszcze co mi się w Veluxaxh spodobało....mają w zestawie zaczepy do zamontowania roletek wewnętrznych :D ....nie wiem czy fakro mają.

Pozdrawiam, smoczyca.

My mamy VELUX. Na początku wybraliśmy z górnym otwieraniem, ale podczas budowy zmieniła sie wysokość okien i musiałam zamienić na okna z dolnym otwieraniem, ponieważ aby je otworzyć musiałabym korzystać ze stołka lub czegoś w tym rodzaju. Dla mnie nie miało większego znaczenia czy z górnym czy z dolnym otwieraniem. Jedyny problem był w tym czy dam radę sięgnąć do klamki. Radze się nad tym zastanowić przed dokonaniem wyboru.

kwestaia gustu, ale faktycznie przemyślcie jak mają być otwierane. Ja ze wzg. na dzieci wybrałem górne zamknięcie i umieściłem okno trochę wyżej. Spełnia swoją rolę jako doświetlenie. I nawet gdy jest otwarte do wentylacji mam pewność, że mały nie podstawi krzesła i mi nie wypadnie, bo jest dla niego nadal za wysoko.

My bybraliśmy Fakro, dlatego że:

1. klamka z 3 stopniowym uchyłem na dole sprawiające bardziej solidne wrażenie niż "pałąk" w veluksie.

2. w stosunku do veluksa i roto bardzo nam się spodobał sposób wentylacji, a mianowicie przesówana kratka szczególnie w wersjii plus. Roto ma taką szczelinę z trybikiem, a veluks jakąś g... plastikową zatyczkę. Moim subiektywnym zdaniem fakro z ww. powodów fakro wypadło najlepiej. Wyszedłem z założenia że jakościowo fakro, roto i veluks to to samo.

Mam velux'y ...i norrrmalnie mam klamki na dole :o ....poprosiłam mailowo coby miały na dole i mają :roll: ...tylko jedno-łazienkowe ma u góry bo ponoć nie produkują.

Podukują. Okna te mają symbol GPU. Jednak są wykonywane na zamówienie i ich cena jest kosmiczna :roll: Czas oczekiwania 2 tygodnie. Nie we wszystich rozmiarach występują

A może ROTO, co o nich sądzicie, ktoś ma?

http://www.roto.pl/index.php?lang=_pl&m=page&pg_id=150

Te podobają mi się najbardziej.

Kiedyś o nich myslałam, ale dekarz zwrocil mi uwagę, że bardzo "odstają" od polaci dachu, czyli są grubsze niż Fakro i Velux. Przy płaskiej dachówce ma to znaczenie estetyczne. Poza tym Roto ma u dołu wykończenie blachą, kóra na dachu połyskuje. Mi to nie odpowiada. Zależy kto co lubi