Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, na jednej ze ścianek działowych na poddaszu lekko opierają się 2 krokwie... tzn murarze a potem tynkarze połączyli ściane z krowkiami. I teraz zauważyłem że sciana ta u podstawy ma na całej długości poziomą rysę. Moja teoria jest taka, że dach pracuje i krokwie "ruszają" ścianą.

Mam racje?

https://forum.murator.pl/topic/83744-%C5%9Bcianka-dzia%C5%82owa-styka-si%C4%99-z-krokwiami-i-p%C4%99ka/

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skoro ściana pękła u podstawy i na większym odcinku jest to skutek działania siły prostopadłej do ściany - w tym wypadku może to być praca więźby
skoro ściana pękła u podstawy i na większym odcinku jest to skutek działania siły prostopadłej do ściany - w tym wypadku może to być praca więźby

Tylko w przypadku, gdyby ta ścianka była wolnostojąca i nie połączona z innymi prostopadłymi do niej.

Jeśli taka nie jest, to ruchy więźby mogłyby spowodować pęknięcia raczej w górnej części ścianki.

Pozdr.

taaak?

to jeszcze mi wyjaśnij - jak praca stropu wpływa na ściankę?

To akurat proste i często spotykane. Jeśli ściana (która pracuje jako sztywna tarcza) jest związana ze stropem, który się ugina (a że się ugina to też normalka, w końcu po to wprowadza się odwrotną strzałkę ugięcia) to u dołu ściany w miejscu największych ugięć stropu powstaje pozioma rysa. Gdyby ściana nie była związana ze stropem, każdy element pracowałby niezależnie i rysy nie powstałyby. I ku takiej teorii bym się skłaniał.

taaak?

to jeszcze mi wyjaśnij - jak praca stropu wpływa na ściankę?

To akurat proste i często spotykane. Jeśli ściana (która pracuje jako sztywna tarcza) jest związana ze stropem, który się ugina (a że się ugina to też normalka, w końcu po to wprowadza się odwrotną strzałkę ugięcia) to u dołu ściany w miejscu największych ugięć stropu powstaje pozioma rysa. Gdyby ściana nie była związana ze stropem, każdy element pracowałby niezależnie i rysy nie powstałyby. I ku takiej teorii bym się skłaniał.

Dokładnie tak. I właśnie papa czy folia ma oddzielać ścianę od stropu.

Tak jest Barbossa... ścianka pękła przy samej podstawie na praktycznie całej jej długości, ok 3,5m. Nie jest to wolnostojąca ścianka pojedyńcza. 2 krokwie są nachylone na pionowej (chyba jeszcze :wink: ) ściance pod kątem ok 40st, więc cały chwilowy nacisk pochodzący od drgań dachu jest przenoszony na całą powierzchnie ścianki aż do jej styku z płytą żelbetową gdzie następuje pęknięcie.

"

To akurat proste i często spotykane. Jeśli ściana (która pracuje jako sztywna tarcza) jest związana ze stropem, który się ugina (a że się ugina to też normalka, w końcu po to wprowadza się odwrotną strzałkę ugięcia) to u dołu ściany w miejscu największych ugięć stropu powstaje pozioma rysa. Gdyby ściana nie była związana ze stropem, każdy element pracowałby niezależnie i rysy nie powstałyby. I ku takiej teorii bym się skłaniał."

Ale chyba piszesz o ścianach parteru i tam ścianki działowe mam "oddzielone" od stropu 1-2cm szczeliną wypełnioną pianką.

Jutro odcinam krokwie od ścianki, zamaluje pęknięcie i zobaczymy efekty.

pozdrawiam!

wiecie co? nawet nie wiem co napisać i czy powinienem polemizować, nie na moją wiedzę spory z tarczami, drganiami i ugięciami stropu, ale jestem niemal pewny, że nie macie racji

cdn...

Napisałes pod moim postem że jesteś niemal pewien że nie macie racji... tylko czy to się tyczy tego co napisałem czy miałes na myśli wcześniejsze teorie o tarczach, stropach itd? :D
Wszyscy macie racje, po trochu. Przy nowym domu, pracuje wiezba jak i strop. Wstrzymal bym sie, od konkretnej diagnozy. Rownie dobrze, sama scianka moze byc zle "postawiona".

to może Ty wyjaśnisz jak to ściana pęka od siadania stropu?

bo mapan i GL35 jakoś się nie kwapią