wpe 14.07.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Hmmm...wiem, że to pewnie proste pytanie, ale jakoś nie mogę tego zrozumieć, dlatego proszę o pomoc Otóż co to takiego jest ściana szczytowa? Czym rózni się od zwykłej ściany - nieszczytowej? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.07.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Przy dachu dwuspadowym - najwyzsza sciana dochodzaca pod szczyt dachu (kalenice) nazywa sie szczytowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wpe 14.07.2003 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Aha - czyli będą to zawsze 2 ściany przeciwległe. No tak, ale często w domu z dachem dwuspadowym - poddasze jest użytkowe. Wtedy, by uzyskać wymaganą wysokość w pomieszczeniu - wykonuje się ścianę kolankową (czyli jest to de facto po prostu podwyższenie konstrukcji dachu). Zatem - cała ściana na obwodzie będzie ścianą kolankową, a dodatkowo - dwie ściany dochodzące do kalenicy - będą ścianami szczytowymi?? No ale nie mogą być szczytowymi skoro są kolankowymi - a kolankowe są przecież niskie i nie dochodzą do kalenicy. Jak to zatem jest? Czy moje rozumowanie jest dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 14.07.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 tak łopatologicznie mówiac to sciana szczytowa w dachu dwuspadowym to są te dwie (trójkatne) sniany dochodzace do kalenicy (kalenica to tam gdzie przyjdą gąsiory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.07.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Scianki kolankowe sa przy okapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts