glowac 30.07.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Witam forumowiczów Czy ktoś z Was wie jak wygląda sytuacja gdy po wydaniu przez Gminę PNB a przed rozpoczęciem budowy chcemy zmienić jeszcze coś w projekcie? Jutro składamy dokumenty do pozwolenia. Wczoraj doszliśmy do wniosku, że fajnie by było "pogrubaśnić" czyli poszerzyć dom o ok.1,2m. Nie bardzo wiemy co zrobić? 1) najlepiej by bylo zmienić wszystko przed złożeniem dokumentów - ale - pracownia ma urlop a nam się bardzo spieszy. 2) po tym jak dostaniemy PNB udamy się do naszej pani architekt i poprosimy o zmiany ? Co i w jakiej kolejności należy zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.07.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 art. 36a Prawa Budowlanego Trzeba zrobic projekt zamienny i wystąpić o zmianę decyzji pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 30.07.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Dla uściślenia dodam, ze czas oczekiwania na zmianę decyzji pozwolenia na budowę jest taki sam jak na samo pozwolenie. Proponuję dokonać zmian przed złożeniem pozwolenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 30.07.2007 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ziarutek nie załamuj mnie Kioerbud mi powiedział, żze to się tylko gdzieś zgłasza (chyba do Wydziału architektury???). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.07.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ziarutek nie załamuj mnie Kioerbud mi powiedział, żze to się tylko gdzieś zgłasza (chyba do Wydziału architektury???). To się pomylił....nieco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 30.07.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Nie słuchaj kierbuda. Najlepiej zadzwoń i zapytaj. Ja swoją wypowiedź podpieram autopsją. Przesuwałem budynek o kilka metrów ze wzgledu na niekorzystne badania geotechniczne gruntu. Wszystko bez zmian tylo umiejscowienie bez naruszenia granic działki i 3 miesiące mam w plecy (30 dni papiery + 60 dni urzedowe dla Starostwa a skubaniec 2 tygodnie przed koncem terminu mi zadzwonil ze czegos brakuje.) Nie pomogło uzasadnienie i załączona opinia geotechniczna. Wszystko mają gdzieś. Ale ponoć "moje" Starostwo to jedne z gorszych w okolicy. Życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.07.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ziarutek nie załamuj mnie Kioerbud mi powiedział, żze to się tylko gdzieś zgłasza (chyba do Wydziału architektury???). Niestety, taka zmiana jest istotna i kierbud jej nie "klepnie". Dobrze ci mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 30.07.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ziarutek nie załamuj mnie Kioerbud mi powiedział, żze to się tylko gdzieś zgłasza (chyba do Wydziału architektury???). Niestety, taka zmiana jest istotna i kierbud jej nie "klepnie". Dobrze ci mówią. ta zmiana faktycznie zbyt duża-to w zasadzie przeprojektowanie - jesli nie masz znajomości umozliwiajacych popchnięcie sprawy to jest nieciekawie..... ale zaryzykowałabym rozpoczecie budowy wg starego projektu i równoczesnie czekałabym na zakonczenie procedury zmian- dobrze wprowadzone zmiany sa zatwierdzane bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 30.07.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 oczywiście budowałabym "po nowemu" ale w oparciu o pierwsze pozwolonko:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts