Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie po wydaniu pozwolenia na budowę ?

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Czy ktoś z Was wie jak wygląda sytuacja gdy po wydaniu przez Gminę PNB a przed rozpoczęciem budowy chcemy zmienić jeszcze coś w projekcie?

Jutro składamy dokumenty do pozwolenia.

Wczoraj doszliśmy do wniosku, że fajnie by było "pogrubaśnić" czyli poszerzyć dom o ok.1,2m.

Nie bardzo wiemy co zrobić?

1) najlepiej by bylo zmienić wszystko przed złożeniem dokumentów - ale - pracownia ma urlop :evil: a nam się bardzo spieszy.

2) po tym jak dostaniemy PNB udamy się do naszej pani architekt i poprosimy o zmiany ?

Co i w jakiej kolejności należy zrobić??

Nie słuchaj kierbuda. Najlepiej zadzwoń i zapytaj.

Ja swoją wypowiedź podpieram autopsją. Przesuwałem budynek o kilka metrów ze wzgledu na niekorzystne badania geotechniczne gruntu. Wszystko bez zmian tylo umiejscowienie bez naruszenia granic działki i 3 miesiące mam w plecy (30 dni papiery + 60 dni urzedowe dla Starostwa a skubaniec 2 tygodnie przed koncem terminu mi zadzwonil ze czegos brakuje.) :evil:

Nie pomogło uzasadnienie i załączona opinia geotechniczna. Wszystko mają gdzieś.

Ale ponoć "moje" Starostwo to jedne z gorszych w okolicy.

Życze powodzenia.

Ziarutek nie załamuj mnie :cry:

Kioerbud mi powiedział, żze to się tylko gdzieś zgłasza (chyba do Wydziału architektury???).

Niestety, taka zmiana jest istotna i kierbud jej nie "klepnie". Dobrze ci mówią.

ta zmiana faktycznie zbyt duża-to w zasadzie przeprojektowanie -

jesli nie masz znajomości umozliwiajacych popchnięcie sprawy to jest nieciekawie.....

ale zaryzykowałabym rozpoczecie budowy wg starego projektu i równoczesnie czekałabym na zakonczenie procedury zmian- dobrze wprowadzone zmiany sa zatwierdzane bez problemu