Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tryllowego SZKIELETOWCA

Recommended Posts

trzymam mocno kciuki i czekam na dalsze kroki - nie daj się - ja też pisałam skargi które nic niedały tylko tyle,że wyładowałam emocje

wiadomo, że porażających zmian takim sposobem nie wywołam. ale zgodnie z powiedzeniem "ziarnko do ziarnka..." liczę, że kiedyś to coś da. jak nie napiszę to nikt o tym nie będzie wiedział :) i cała energia pójdzie w kosmos...

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Kolegę!

Jak z zapałem u Ciebie po takim czasie szarpaniny o papiery?

Nam poszło dość sprawnie trzeba przyznać. Obserwuję Twój Dziennik i nasuwa mi się jedno pytanie. Czy dowiadywałeś się o terminy wykonania domu w tych firmach,które typujesz? Przypomina mi się jak dzwoniłam w różne miejsca i jak pojawiał się nawet rok 2009.Weż to pod uwagę trochę wcześniej ,klepnij coś sobie,żebyś się nie zdziwił potem...Do tego jeśli planujesz w Z500 to zadzwoń też czy na pewno mają projekt w szkielecie.Nasz okazał się być pomyłką na stronie internetowej,co kosztowało ponad miesiąc w plecy i dodatkowe 1200zł dla nich.Niespodzianki czyhają wszędzie! Pozdro!

Zapał niezmiennie jest 8)

A co do terminów. Stan zamknięty można brać zazwyczaj od ręki. Problem jest tylko wtedy gdy firma ma Ci budować od A do Z - na to potrzeba dużo czasu.

Z500: Z24 nie ma w szkielecie ale to nie powinno stanowić problemu (realia bywają różne oczywiście) bo większość firm robi sobie adaptację do szkieletu prefabrykowanego tylko trzeba sprawdzić czy zgoda od Z500 nie jest potrzebna. Problem polega na tym, że szkielet Z500 jest i tak zupełnie inny niż robią to wykonawcy (delkatnie inna konstrukcja).

Hej,

A jak tam wybór firmy, która postawi domek?

Ja oglądałem jeden dom w budowie by McDomus (w Krakowie). Wyglądało to całkiem nieźle (to było w wakacje). Pod koniec września rozmawiałem z kolesiem, który już mieszka w tym domku i powiedział, że na razie jest zadowolony. Firma też OK - nie wypina się na klienta po wpłacie kasy, stara się dotrzymywać terminów, jak coś spieprzy, to nie zamiata pod dywan, tylko stara się naprawić itp.

Ciekawy jestem czy Ty masz jakieś doświadczenia z tą firmą (McDomus)?

Hej,

Ja oglądałem jeden dom w budowie by McDomus (w Krakowie). Wyglądało to całkiem nieźle (to było w wakacje). Pod koniec września rozmawiałem z kolesiem, który już mieszka w tym domku i powiedział, że na razie jest zadowolony. Firma też OK - nie wypina się na klienta po wpłacie kasy, stara się dotrzymywać terminów, jak coś spieprzy, to nie zamiata pod dywan, tylko stara się naprawić itp.

No jeszcze decyzja nie została podjęta :(

Hej,

Rozwijając moją poprzednią wypowiedź ;)

Dostałem wycenę z McDomusa. Nie jest źle, aczkolwiek każda wycena jest nieco inna, tak żeby ciężko je było porównać 8)

McDomus ma ponoć drewno z niemieckiej firmy Ante-Holz. Konstrukcja tak jak mnie interesuje, czyli (od wewnątrz) GK, folia PI, OSB 12mm, konstrukcja 60x140mm z wełną, OSB 12mm, styropian 50mm i tynk.

Standardowa cena nie uwzględnia instalacji, wylewek, fundamentów i szpachlowania łączenia płyt.

McDomus to jest grupa Archeton. Fabrykę mają gdzieś w okolicach Częstochowy i zamierzam się tam przejechać baaaardzo niedługo :)

Jest mocnym kandydatem na naszej top-liście, również z tego powodu że bliskość archetonu oznacza np. przygotowanie projektu dokładnie takiego jak będziemy chcieli.

Dają 15lat gwarancji na konstrukcję i rok na pozostałe elementy.

Dostałem wycenę z McDomusa. Nie jest źle, aczkolwiek każda wycena jest nieco inna, tak żeby ciężko je było porównać 8)

McDomus ma ponoć drewno z niemieckiej firmy Ante-Holz. Konstrukcja tak jak mnie interesuje, czyli (od wewnątrz) GK, folia PI, OSB 12mm, konstrukcja 60x140mm z wełną, OSB 12mm, styropian 50mm i tynk.

Standardowa cena nie uwzględnia instalacji, wylewek, fundamentów i szpachlowania łączenia płyt.

McDomus to jest grupa Archeton. Fabrykę mają gdzieś w okolicach Częstochowy i zamierzam się tam przejechać baaaardzo niedługo :)

Jest mocnym kandydatem na naszej top-liście, również z tego powodu że bliskość archetonu oznacza np. przygotowanie projektu dokładnie takiego jak będziemy chcieli.

Ja nie jestem przekonany do stosowanych przez nich warstw. Po pierwsze nigdzie nie ma wzmianki czy robią jakąś pustkę między zewnętrzym OSB a styropianem lub ewentualnie czy stosują styropian ryflowany, a po drugie nie dają chyba żadnej wiatroizolacji. Pytałeś ich może o to?

Ja nie jestem przekonany do stosowanych przez nich warstw. Po pierwsze nigdzie nie ma wzmianki czy robią jakąś pustkę między zewnętrzym OSB a styropianem lub ewentualnie czy stosują styropian ryflowany, a po drugie nie dają chyba żadnej wiatroizolacji. Pytałeś ich może o to?

Wiatroizolację mało kto stosuje wśród prefabrykatorów. Gdzieś tam Mr.Nitka (o ile jest wyrocznią??) mówił, że wysoki reżim technologiczny oraz stosowanie elewacji styropian+tynk cienkowarstwowy pozwala na rezygnację z tej warstwy akurat.

Natomiast co do odstępu ew. ryflowanego styropianu. Nie wiem. Będę się dowiadywał. Z tym też jest dziwnie bo ludzie tego nie stosują. Nawet tacy co budowali kanadyjczyki za granicą. Myślę jednak że nie będzie problemu żeby kogokolwiek zmusić aby nakleił taki a nie inny styropian.

• 3 weeks później...
Hej,

Rozwijając moją poprzednią wypowiedź ;)

Hej :D

możesz podać wyceny firm którymi się intereowałeś??

McDomus za stan całkowicie wykończony zewnętrznie, bez fundamentów i zrobionego środka życzy sobie 260kPLN netto.

TSE - z elektryką ale bez pokrycia dachowego 258kPLN brutto. developerski bez podłog, białego montażu i drzwi wewęntrznych 460kPLN brutto

W tym tygodniu będę miał wycenę od PAB-Varioplan.

McDomus za stan całkowicie wykończony zewnętrznie, bez fundamentów i zrobionego środka życzy sobie 260kPLN netto.

TSE - z elektryką ale bez pokrycia dachowego 258kPLN brutto. developerski bez podłog, białego montażu i drzwi wewęntrznych 460kPLN brutto

W tym tygodniu będę miał wycenę od PAB-Varioplan.

mówisz tu o całosci tak?

a podają cene za m2?

ile ma metrów domek który wybrałeś?

Łojezu, jak drogo!!!! :o

Ja mam podpisaną umowę z wykonawcą na stan surowy zamknięty na 154 tys. netto (ale faktury nie potrzebuję, więc zostanie 154 tys., chyba że przyjdą kosmiczne podwyżki, na szczęście szkielet buduje się dosyć szybko, więc może zdążę). Wchodzi w to: dom wykończony na zewnątrz czyli stolarka okienna, drzwi zewnętrzne,okna dachowe, dach z pokryciem, wykopy, fundamenty, instalacja elektryczna i wod.-kan., ocieplenie (wełna),szalówka na zewnątrz, na poddaszu decha podłogowa ale bez cyklinowania i lakierowania. Chyba o niczym nie zapomniałam :roll: :roll:

Łojezu, jak drogo!!!! :o

Ja mam podpisaną umowę z wykonawcą na stan surowy zamknięty na 154 tys. netto (ale faktury nie potrzebuję, więc zostanie 154 tys., chyba że przyjdą kosmiczne podwyżki, na szczęście szkielet buduje się dosyć szybko, więc może zdążę). Wchodzi w to: dom wykończony na zewnątrz czyli stolarka okienna, drzwi zewnętrzne,okna dachowe, dach z pokryciem, wykopy, fundamenty, instalacja elektryczna i wod.-kan., ocieplenie (wełna),szalówka na zewnątrz, na poddaszu decha podłogowa ale bez cyklinowania i lakierowania. Chyba o niczym nie zapomniałam :roll: :roll:

prefabrykat, czy budowany na miejscu?

W sumie to nie mam co zgrywać super negocjatora, jakoś nam się upiekło narazie z tymi cenami. Dużo też zależy od regionu gdzie się buduje. To bez dwóch zdań ma znaczenie. My na budowę umawialiśmy się w grudniu poprzedniego roku, a umowę podpisaliśmy chyba we wrześniu tego roku. A jaki finał będzie to dopiero się okaże, ale dla mnie to za wysokie te ceny, które Ci dyktują.

Pozdrawiam serdecznie. :D