mobby 14.07.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Miałem mieć ocieplenie fundamentów od środka, a z zewnątrz izolacjęizolbetem A i potem K.Kierownik powiedział, żeby lepiej dać ocieplenie od zewnątrz.Majster tak zrobił za moim przyzwoleniem. A całość wykonanaia jest następująca.1. Na ławy papa przyklejana na izolbet K2. Od wewnątrz ściana fundamentowa izolbet A i D3.Od zewnątrz przyklejony styropian FS15 grubości 10cm na goły murfundamentowy i to owinięte folią gładką dość grubą.. Jeśli jest źle to co dalej, czy można z tym "żyć", a jeśli tak to jak długo ? Czy jest to zrobione poprawnie, bo cały czas mam wrażenie że nie ?I jeszcze jedno, mam poziom zero wyniesiony o 90 cm do góry, do środkatrzeba wsypać piasek.Czy można wrzucić ziemię z wykopów fundamentowych na sam spód a potemdopiero piasek , gdy ziemia zawiera sporo gliny wymieszanej z piaskiem? Pozrdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.07.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 szkoda ze fundamenty nie zostaly posmarowane tez od zewnatrz. troche zabezpiecza folia ale powinna byc ona wywinieta przy lawach w kierunku od budynku z lekkim spadkiem na okolo min 0,5m. i powinna zachodzic pod styropian juz na elewacji pod kapinosem. i nie powinno byc klopotow. fundament mozesz zasypac wg mnie tak jak napisales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 14.07.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Pamiętaj tylko, żeby po zasypaniu wszystko zagęścić, ale nie na końcu, tylko warstwa po warstwie. Inaczej po wylaniu posadzki, kiedy niezageszcony podkład usiądzie będziesz miał pustkę, ktora w najlepszym wypadku będzie dzwonić jak perkusja, w gorszym- zapadnie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozdek 14.07.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 kwestia ocieplenia fundamentu jeszcze przedemną, ale co do zasypywania fundamentów moim zdaniem ziemia nie nadaje się pod żadnym względem i nie można jej stosować (procesy gnilne, kurczenie itp), i choć wiem, co to za bol (wsypalem do fundamentów ponad 200 ton piasku) odradzam takiego rozwiązania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts