dziadziastalin 04.08.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 No i? A od kiedy to Wikipedia jest wykładnią wszelkiej wiedzy? Uwierz, że na dzień dzisiejszy w Europie przyjęte jest nazewnictwo, wedle którego oba te ceramiczne produkty określane są jednym terminem. Zresztą sprawdziłem sobie w internecie na stronach producentów odpowiednie dokumenty, co też możesz zrobić - nazewnictwo pochodzi z normy EN 771-1. I żeby jeszcze byo śmieszniej - klinkier też pod to podchodzi, nie ma oddzielnej nazwy cegła klinkierowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.08.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 no to ja Ci stronę producenta podsuwam: http://www.cegielnia-zawada.planty.pl/ jakoś odróżniają w ofercie cegły i pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadziastalin 05.08.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Tak samo, jak na swojej stronie firma Fiat mogłaby napisać, że jest producentem Fiata Panda, Fiata 500, Fiata Linea itd., co nie zmienia faktu, że nie ma nigdzie definicji produktu o nazwie Fiat Panda, a wszystkie te produkty definiuje dopiero określenie samochód osobowy. Ja nie twierdzę, że ktoś nie może sprzedawać produktu pod nazwą cegła, a innego pod nazwą pustak Max. Mówię tylko, że nie jest to zdefiniowanie towaru, a jedynie nadanie mu nazwy handlowej. I pod taką jak najbardziej może występować na rynku, ale nie możesz już twierdzić, że coś nie jest cegłą. Bo inny producent może określić Maxa mianem cegła Max i też będzie wszystko OK, póki będzie to nazwa handlowa. A na etykiecie i tak musi podać, że jest to murowy element ceramiczny HD lub LD (w zależności od gęstości) i podać jego wymiary. I eto tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Było już takie pytanie na forum odnośnie top listy Maxów . Pamiętam ,że w czołówce był Max z Hadykówki i jeszcze jakaś wytwórnia koło Warszawy Plecewice czy coś takiego ja muruję z Plecewic cegła U-220 i mam już jedną paletę do reklamacji, pustaki źle wypalone nie trzymają wymiaru a do tego kilka jest ze sobą sklejonych, przy próbie rozdzielenia rozsypują sie cegłę D-2 mam z kozłowic, materiał 100 razy lepszy, równiejszy lepiej wypalony, nawet paletowany 100 razy lepiej a co na to powiedział mój murarz, panie i tak wszystko się wymuruje, od środka pójdzie tynk na zewnątrz styropian i za rok nikt już nie będzie pamiętał że plecewice były nierówne Ja też mam podobne doświadczenia z Plecewicami - ich materiał z hukiem wywaliłam. Za moich czasów (2 lata temu) dobre były Markowicze, Hadykówka i Harasiuki, jak dojechały niepotłuczone. Przy tej ostatniej cegielni maja problem ze stłuczkami - fatalne drogi . Jakbys kupował bezpośrednio u nich - uwaga - nie biorą odpowiedzialności za transport i uszkodzenia z tego tytułu. Lepiej jednak w składzie - widzisz co bierzesz. Murarz bzdury gada - z jego punktu widzenia nierówny mur to rzeczywiście nic takiego - z twojego - już nie - zapłacisz za tynki jak za zboże. Czymś przecież trzeba wyrównać Jak budujesz ścianę warstwową, ważne, żeby materiał był dobry i równy, przepuszczalności sobie daruj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 29.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 przeszukałam forum w nadziei ze znajde jakies rzeczowe wypowiedzi na temat wyboru ceramiki ale wiekszosc postow "mija sie z tematem" (oczywiscie sa tez wypowiedzi rzeczowe i pomocne). Dlatego jeszcze raz prosze doswiadczonych budowniczych o opinie na temat ceramiki budowlanej? Rozumiem ze nie da sie poelcic tej jednej najlepszej ale moze jakies uwagi negatywne/pozytywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 29.04.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Cześć Ze swojego doświadczenia na razie, obojętnie jak byśmy nie nazywali "materiał na ściany : - PTH ( u mnie 38 ) - zależy od partii, jedna miałem równą i mocną, inna była już nie tak dokładna i łatwiej pękała, widać było nawet po różnicy w kolorze... - MAX Harasiuki - bez-na-dziej-ny - bardzo łatwo pękał, nierówny ... miałem sporo odpadów - cegła pełna z cegielni "Konstantynów" - idelana, mocna, "dźwięczna" pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.04.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 przeszukałam forum w nadziei ze znajde jakies rzeczowe wypowiedzi na temat wyboru ceramiki ale wiekszosc postow "mija sie z tematem" (oczywiscie sa tez wypowiedzi rzeczowe i pomocne). Dlatego jeszcze raz prosze doswiadczonych budowniczych o opinie na temat ceramiki budowlanej? Rozumiem ze nie da sie poelcic tej jednej najlepszej ale moze jakies uwagi negatywne/pozytywne? ceramika budowlana ogólnie - opinia negatywna. Czemu ludzie upieraja się na ceramikę?? Bo czerwona?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 29.04.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Cześć Ze swojego doświadczenia na razie, obojętnie jak byśmy nie nazywali "materiał na ściany : - PTH ( u mnie 38 ) - zależy od partii, jedna miałem równą i mocną, inna była już nie tak dokładna i łatwiej pękała, widać było nawet po różnicy w kolorze... - MAX Harasiuki - bez-na-dziej-ny - bardzo łatwo pękał, nierówny ... miałem sporo odpadów - cegła pełna z cegielni "Konstantynów" - idelana, mocna, "dźwięczna" pozdrawiam, majki Poroton robena 24 - na cały dom wiadro odpadów. Sam nie chciałem uwierzyć. materiał dobry zarówno na nośne, jak i na działówki. Prosty, wytrzymały, bo niemiecki. Do tego jeszcze tani - luty 2008 - 61 zł/m. mnie pasuje, a na niego dam 15 cm styro i po bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 29.04.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 przeszukałam forum w nadziei ze znajde jakies rzeczowe wypowiedzi na temat wyboru ceramiki ale wiekszosc postow "mija sie z tematem" (oczywiscie sa tez wypowiedzi rzeczowe i pomocne). Każda firma ma lepsze i gorsze partie. Ja murowałem z Max Plecewice i jestem b.zadowolny, inni jak widać nie do końca. Zatem wybierz się do składu i obejrzyj towar. Jak nie popękany, dobrze wypalony, równy to bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 30.04.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 pewnie moje pytanie wyda wam sie dziwne ale i tak sprobuje:czy pustaki max maja jakis standardowy wymiar? czy sa dwa rodzaje? tzn chodzi mi o grubosc scian: czy z nich mozna wybudowac sciany tylko o grubosci 29 cm? czy pustaki z ktorych sie buduje sciany o grubosci 25 cm to juz nie sa maxy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 30.04.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 pewnie moje pytanie wyda wam sie dziwne ale i tak sprobuje: czy pustaki max maja jakis standardowy wymiar? czy sa dwa rodzaje? tzn chodzi mi o grubosc scian: czy z nich mozna wybudowac sciany tylko o grubosci 29 cm? czy pustaki z ktorych sie buduje sciany o grubosci 25 cm to juz nie sa maxy? Są dwa rodzaje: to 29cm. na 19 cm. na 22 cm. ( w zaokrągleniu do pełnych milimetrów, bo tak teoretycznie to 288*188*220 ) Można z tego zbudować ścianę o grubości 29 cm. lub 19 cm. Natomiast 25 cm. ścianę możesz zbudować z pustaka U ( wymiary 250*188*220 lub 188 ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiodor74 21.04.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 witam Panowie i być może Panie, mówicie że pustak to też cegła, a tzw. cegła dziurawka to cegła czy pustak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiodor74 21.04.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 witam i skoro Panowie tak żarliwie próbują sobie udowadniać kto wie lepiej a nie pomagają nikomu w niczym, to mam zagadkę , czy, cegła dziurawka to cegła czy pustak. Miłego główkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 21.04.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Trochę stare te posty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts