Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dawcy krwi mają prawo do ulgi podatkowej

IAR (15:30)

Ministerstwo finansów przypomina, że od tego roku honorowi dawcy krwi mają prawo do odliczenia wartości oddanej przez nich krwi od podatku dochodowego. Ministerstwo ma nadzieję, że w ten sposób zachęci do oddawania krwi więcej Polaków.

Jak poinformowało ministerstwo finansów, odliczenie z tytułu darowizny krwi jest limitowane wysokością ekwiwalentu pieniężnego. W tej chwili ekwiwalent za jeden litr pobranej krwi wynosi 130 złotych.

Informacja z resortu finansów zbiegła się z doniesieniami Nardowego Centrum Krwi. Centrum ostrzegło, że zgromadzona obecnie w szpitalach krew wystarczy jedynie na bieżące potrzeby systemu ochrony zdrowia i mogą wkrótce wystąpić jej niedobory.

rzeczywiście źle jest z zapasami krwi

WYJAŚNIAM:

Przyjmuje się, że osoba z grupą krwi A lub B ma gen 0, czyli uważa się, że dojrzałe gamety (plemniki i jaja) osobników z grupą A mają geny warunkujące cechę krwi A i geny warunkujące cechę krwi 0.

Dla całości obrazu należy jeszcze zaznaczyć, że antygen A nie jest jednorodny i dzieli się na A1 i A2, dlatego w praktyce wyróżnia się 6 grup krwi: A1, A2, B, A1B, A2B i 0. Istnieje jeszcze podział na dwie grupy Rh dodatnią i Rh ujemną.

Chyba należę do przegranej grupy :cry:

" ...Dane o grupie krwi warto mieć przy sobie, wpisane np. na krew-kartę.

- Na karcie są też imię i nazwisko oraz PESEL i numer dowodu osobistego. Dzięki temu lekarz jest pewien, że dokument należy do pacjenta - mówi Zenobia Lewanowicz z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Rzeszowie ..." piszą Nowiny

Kosztuje "tylko" 46 zł. Krew-karta z grupą krwi, w razie wypadku, może uratować życie ...

tylko, ze

dawniej grupę krwi mieliśmy wpisaną na jednej z ostatnich stron dowodu osobistego /ale jakiegoś "reformatora" świerzbiły pazurki i olśniony kazał wymienic dowody - z masą informacji (grupą krwi, zatrudnieniach, datami urodzin dzieci, mozliwościa wpisania NIPu i wielu innych) - na gó.wniane karty z których trudno nawet rozpoznac czy osoba na zdjęciu to okaziciel zreformowanego "dowodu"/

teraz część decydentów - jak sądzic po artykule - obudziło sie z ręka w nocniku - proponuje wyrabiac kolejny, n - ty swistek /aby były osobno... a nie razem - jak w dawnym dowodzie .../

i oczywiście kosztami obciążyc społeczeństwo ...

/zamiast wziąsc do odpowedzialnosci autora "reform" i izolowac od społeczeństwa - jako niebezpiecznego dla otoczenia/

:evil:

bardzo mi przykro, że nie znaleziono odpowiedniej grupy krwi na czas.

Ja miałam więcej szczęścia, znaleźli w jednostce wojskowej

A moja grupa krwi to "A1 Rh-"

No to blisko nam do siebie - ja to A2 Rh -

Witam.

Ja mam tę samą grupę A1 Rh(-).

Gdyby była taka konieczność to jestem do dyspozycji oddać jedną dawkę.

Boże człowiek nie zna dnia ani godziny.......

Witam.

Ja mam tę samą grupę A1 Rh(-).

Gdyby była taka konieczność to jestem do dyspozycji oddać jedną dawkę.

Boże człowiek nie zna dnia ani godziny.......

mam nadzieję że już nie będzie potrzebna,

jeśli osoby po operacji serca kwalifikują się jako dawca, to również jakby co chętnie pomogę.