Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ogrzewanie 220m2 elektrycznością ma sens?

Recommended Posts

witam,

mpoplaw wyliczył mi zapotrzebowanie na chyba 14000kWh/rok, to daje około 4000zł za prąd na rok na samo grzanie.

Te 4000 zł to wartość uśredniona, tzn. chodzi mi o te strefy, czy liczone jest to dla II (nocnej), czy jakoś inaczej? Z tego co widzę, to myślisz o klasycznym podgrzewaniu wodnym, jeżeli ma być też kominek z PW.

Nie wiem jak było to liczone, ale powiem tak - w ubiegłą zimę (wiadomo jaka była) najgorsze dwa miesiące kosztowały mnie 2000zł. Ogrzewam dom 220 m2 katłem kondensacyjnym Viessmanna. Temperatura 23stC - bo to ważne, przy 20 będzie taniej.

W lecie koszt podgrzewu wody ok 200zł na dwa miesiące.

Biorąc pod uwagę moje roczne koszty gazu nie chce mi się wierzyć, że grzejąc prądem zmieścisz się w 4000zł na rok.

Witam!

Buduję dom 13m/11m + garaż 1-stanowiskowy , całość z poddaszem. W sumie ok. 210-215 m2 pow. mieszkalnej + 18 m2 garaż + ok. 100 m2 piwnica.

Piwnica budowana tak:

bloczek betonowy 20cm + 8cm styropian + bloczek betonowy 25cm.

Strop betonowy.

Sciany wyżej cegła modularna ok. 9cm + 15 cm wełna Rockton (warstwa 10cm + 5cm) + max 29cm. Poddasze planuje ocieplić wełna 15cm (bo krokwie 18-ki)+ 5cm, w sumie 20 cm.

I zastanawiam się nad zadeskowaniem dachu i opapowaniem. Czy to go nie ociepli? Ojciec się upiera, że tak :|

Nie wiem jaki styropian dać na podłogę pod wylewki na poziomie parteru (nad piwnicą ) i wyżej. Ile byłoby korzystnie?

Planujemy miec piec węglowy i w późniejszym czasie gazowy, jeśli będzie taki wymóg lub węgiel zbyt drogi. Kominek również jednak na późniejszym etapie mieszkania.

Jakie rozwiązania możemy jeszcze zastosować??

Proszę bardzo o radę. Bo już wiem że dom za duży ale wyjścia nie ma :((( Zrobiliśmy podstawowy błąd, duży dom, by był dla dzieci... :(...ciekawe czy to kiedyś docienią...

Czy ktoś pomógłby mi oszacować zapotrzebowanie na ciepło w naszym domu?? I wybór pieca itd...

Pozdrawiam, M.Domańska

witam,

mpoplaw wyliczył mi zapotrzebowanie na chyba 14000kWh/rok, to daje około 4000zł za prąd na rok na samo grzanie.

Te 4000 zł to wartość uśredniona, tzn. chodzi mi o te strefy, czy liczone jest to dla II (nocnej), czy jakoś inaczej? Z tego co widzę, to myślisz o klasycznym podgrzewaniu wodnym, jeżeli ma być też kominek z PW.

tak,II taryfa, zdaje się, że w stos 70%-30%

Biorąc pod uwagę moje roczne koszty gazu nie chce mi się wierzyć, że grzejąc prądem zmieścisz się w 4000zł na rok.

To nie jest kwestia wiary, tylko obliczeń. Jeżeli zapotrzebowaniu na ciepło w moim domu wyliczone jest na poziomie 6MW rocznie, to zakładając nawet błąd na poziomie 100%(!), koszty roczne wyniosą mnie 4500zł grzejąc tylko w DROGIEJ taryfie. Są po prostu domy i domy..

Poza tym na forum są ludzie, którzy grzeją prądem już od jakiegoś czasu i publikują swoje rachunki.

To nie jest kwestia wiary, tylko obliczeń. Jeżeli zapotrzebowaniu na ciepło w moim domu wyliczone jest na poziomie 6MW rocznie, to zakładając nawet błąd na poziomie 100%(!), koszty roczne wyniosą mnie 4500zł grzejąc tylko w DROGIEJ taryfie. Są po prostu domy i domy..

Poza tym na forum są ludzie, którzy grzeją prądem już od jakiegoś czasu i publikują swoje rachunki.

Nie kwestionuję tych wyliczeń, oby tak było, tylko ja przedstawiam fakty a nie obliczenia. Ważne jest jaki konfort cieplny chce się mieć w domu. Wiadomo, że kazdy st.C w górę to kilka procent wzrostu kosztów.

Na stwierdzenie sa domy i domy powiem tak - mój dom budowany jest w technologii ściany ceramicznej trójwarstwowej: 25 cm pustak UNI 13 cm styropianu i 12cm cegła K3 łącznie 50cm ściany. Ocieplenie pddasza do kalenicy 20cm wełny i dodatkowo na suficie poddasza 15cm wełny. Dachówka ceramiczna. Okna drewniane. Ogólnie rzecz biorąc nie jest to zimny dom, ale nie liczyłem bilansu.

Hans Klos,

mój e-mail masz na priv. Proszę o więcej szczegółów, jeżeli to nie kłopot dla ciebie. Ja też mam mieć reku comfoair 500 (taki mi proponują) i znaczą część domu w podłogówce plus kominek.

hans.klos

Ja też wysyłam Ci email na priv z prośbą o te same materiały, a szczególnie by było tam też o głośności.

A reku masz z połączone z GWC, czy bez, bo podobno wówczas są większe oszczędności?

Wy wszyscy z tym "podobno" :) Gdzieś parę wątków obok jest dyskusja z obliczenia, z której akurat wynika, że przy wysokosprawnym wymienniku przeciwprądowym zysk z GWC jest pomijalny - jedyną zaletą jest ochrona przeciw zamarzaniem. Przy czym wraz z spadkiem sprawności wymiennika, znaczenie GWC rośnie.

Na stwierdzenie sa domy i domy powiem tak - mój dom budowany jest w technologii ściany ceramicznej trójwarstwowej: 25 cm pustak UNI 13 cm styropianu i 12cm cegła K3 łącznie 50cm ściany. Ocieplenie pddasza do kalenicy 20cm wełny i dodatkowo na suficie poddasza 15cm wełny. Dachówka ceramiczna. Okna drewniane. Ogólnie rzecz biorąc nie jest to zimny dom, ale nie liczyłem bilansu.

Prawdę mówiąc nie jest to także dom specjalnie energooszczędny. Dzisiaj już nie dziwi 20cm styropianu na ścianie, 15cm w podłodze i 30cm wełny na dachu. Podobne parametry będą i u mnie, przy czym mam ten komfort, że nie ocieplam dachu (poddasze nieużytkowe), ale sufit. Także okna produkowane są coraz cieplejsze, a ich cena maleje. No i odzysk ciepła z wentylacji - przy grawitacyjnej tracisz 30-50% ciepła.

A reku masz z połączone z GWC, czy bez, bo podobno wówczas są większe oszczędności?

Wy wszyscy z tym "podobno" :) Gdzieś parę wątków obok jest dyskusja z obliczenia, z której akurat wynika, że przy wysokosprawnym wymienniku przeciwprądowym zysk z GWC jest pomijalny - jedyną zaletą jest ochrona przeciw zamarzaniem. Przy czym wraz z spadkiem sprawności wymiennika, znaczenie GWC rośnie.

Widzisz, ja dostałam informację, że faktyczne oszczędności występują właśnie dopiero przy zastosowaniu GWC, gdyż zimą dostarcza podgrzane w naturalny sposób powietrze i nie pobiera przy tym energii. Cały czas na tym forum udowadnia się, że pewne wydatki są zbędne lub bezsensowne, jak większe ocieplenie, solary, pompa ciepła, piec kondensacyjny, wentylacja mechaniczna itd. Dlatego mówienie, że jedyną zaletą jest ochrona przeciw zamarzaniu, to delikatnie mówiąc, uproszczenie do maksimum znaczenia tego urządzenia.

chciałaś chyba powiedzieć pewne wydatki są niezbędne jak grubsze ocieplenie i rekuperacja z GWC, bo to się najszybciej zwraca

Właśnie, są niezbędne, ale zdaje się, że niektórzy tego jeszcze nie rozumieją, albo nie mają kasy na ich zakup i zniechęcają innych, mówiąc, że to zbędny wydatek. Dobrze też, że coraz większe grono inwestorów jest innego zdania i z każdym miesiącem ich przybywa.