Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie gazowe - ile p?acicie?

Recommended Posts

Paweł_I.

Też uważam, że kominek z płaszczem wodnym nie jest najlepszym rozwiązaniem (jak to ktoś w innym wątku napisał "Po co sobie robić kotłownię w salonie").

Zamierzamy natomiast zrobić w przyszłości kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Słyszałam jednak, że coś takiego nie jest dobre dla alergików. Podobno są jakieś drobnoustroje, które żyją w kanałach rozprowadzających. Są to wiadomości niesprawdzone. Z drugiej strony kolega astmatyk (+alergiczne dzieci) ma kominek z rozprowadzeniem i bardzo sobie chwali. Nie wiem co o tym myśleć.

My mamy D21 z częściowym podpiwniczeniem. W tym roku grzaliśmy tylko otwarty parter (niewykończona góra grzała się sama do temp. 0 do +2 stopnie). Na dole było 18,5(noc) 20(dzień) stopni. Sciany mamy trójwarstwowe BK 24cm+11cm wełna+12cm BK. Instalacja jest tradycyjna tzn. rurki stalowe o dużych przekrojach, nowe grzejniki (stal), tam gdzie są płytki na podłodze jest podłogówka wodna. Do tego wszystkiego piec Ideal Mexico 14 KW. Za 4 miesiące tej zimy zapłaciliśmy 1300 zł (w tym grzanie ciepłej wody na mycie).

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Darek B.
O tych "alergicznych opiniach " co do kominkow sa dwa zdania. Jedni twierdza że kominek oczyszcza powietrze właśnie z drobnoustrojów przez to że powietrze stykasie z bardzowysoka temp. na wkładzie . Drudzy że system DGP rozsiewa wszystko co najgorsze. Uważam pierwszą opinie za słuszna, natomiast wdrugiej jest ziarnko prawdy. Przy intensywnej wymianie pow przez wentylator czsami dochodzi do pylenia z wełny mineralnej stoswanej powszechnie do budowy kominków. ożna zbudować kominek bez wełny i problem znika , sam stosuje od pewnego czasu inne materiały do izolowania . Pierwszy raz taki materiał "zdobyłem" na wyrażne życzenie lekarza z dzieckiem alergikiem...

Gość niezorientowany

Darek B:

Napewno kominekc.o. jest trwalszy jak kupiony po "okazyjnej "cenie wkładzik do dekoracji salonu.

gdzie można znaleźć informacje na temat takich kominków(c.o) i i co to jest instalacja z płaszczem wodnym?

W przyszłym roku ruszam z instalacjamii, a nie wiem jak się zabrać za sensowne zbieranie informacji. Coraz bardziej się przekonuję do rozwiązania kominek + piec gazowy ILE TO MOżE KOSZTOWAć?

Gość gość 1

koledzy tak czytam i zastanawiam się dyskusja zeszła na psy .ogrzewanie gazowe ile płacicie ?

na początku nie miałem gazu .to zbudowałem sobie wkład kominkowy z rozprowdzeniem ciepłego powietrza było to 9 lat temu i piekelnie drogo

wkład 4k. wentylator 1,2k itd wszytko działało o.k i wspomagająco ogrzewanie elektryczne piec Moriel c.o + konwektory + sterowanie .

Myslę ,że wielu czytelników forum to ludzie aktywni zawodowo ,którzy przychodzą do domu sie wyspać ,nie zawsze mają czas na telewizję a tu dodatkowa atrakcja w chałupie trzeba napalić .

Fakt urocze płomienie za szybką ,miły zapach palonego drewna i jeszcze kupka popiołu do użyźnienia ogródka .

Ale czy będzie Ci się chciało robić to codziennie . A może masz małe dzieci i zatrudnisz nianie by stała przy kominku bo szybka jest bardzo gorąca a na państwową służbą zdrowia nie licz .

Moje doświadczenia :

ogrzewanie wkładem kominkowym działa dobrze jest tanie ale ma wady :

- mój kominek ( jakiś francuski ,5 lat gwarancji ! ,kupiony w renomowanej firmie w Poznaniu) nie ma możliwości regulacji ( takiej jak bym chciał) szybkośći spalania - myślałem że jak zamknę dopływ powietrza to będę mógł "zadusić" ogień co jest kłopotliwe jeżeli zbyt mocno rozpali się ( serwisant radził mi żebym polewał drewno wodą lub zasypał popiołem szpary prz uszczelce szyby -osioł ale to było 9 lat temu.

- powietrze wychodzące z rur jest zbyt ciepłe tak jak w pomieszczeniu gdzie znajduje się kominek pod sufitem jest gorące - farba żółknie

- promieniowanie podczerwone bywa ucążliwe przy odległości poniżej 2 m jest za gorąco

- bezpieczeństwo dzieci ! ( o tym nie zawsze myślisz drogi czytelnku )

Co zrobię :

Wyrzucam wentylator na parter i grzeję tylko pomieszczenie z kominkiem

Instalację rozprowadzenia C.P wykorzystuje do wentylacji mechanicznej

Korzystam z kominka tylko dla przyjemności w święta i jako podkreślenie uroczystości rodzinnych.

Usuwam zywe i te nieżywe wróble które nagminie sprawdzają od wewnątrz jak zbudowany jest przewód kominowy

Co radzę :

Jeżeli masz gaz to zdecyduj się na niego ( wiem że jest upierdliwe Warunki ,mapki ,kominiarze ,gazownia itd )

Jezeli nie masz to może legalett ?

Dobrze ociepl chałupę k< 0,18 20 cm izolacji sciany ,25-30 cm strop ,10-15cm posadzka . Jeżeli masz jeszcze kasę to okna z żaluzjami .

A wtedy grzejniczki 40Wna metr kw .a może jeszcze mniej ,piecyk zwykły bez specjalnych wodotrysków zimą ciepło ,latem chłodno

a rachunki za gaz będa przyjemnością

To nie teoria lecz prawda .

1,budynek 12cm syropian posadzka ,sciana max 24cm ,wełna 20cm ,BK 12cm,sufit 30cm wełna budynek z poddaszem uzytkowym 120m.kw

2,budynek posdzka j.w ,sciana Ytong 36 + 10wełna ,sufit j.w

budynek z poddaszem użytkowym 260m.kw

ogrzewanie torus 23kw + grzejniki konwektory ( już częściowo bez zaworów termostatycznych -były Herz ale się rozpadły mimo ,że nikt nimi nie kręcił- dziadostwo ) termostat euroster

budynki wolnostojąjace 9 i 6 lat

tej zimy 400zł za 380m.kw na miesiąc

teraz myślę o budowie firmy ok.400 m kw i będzie chyba tak

posadzka 16 cm syropian ,sciany PREAFA +20cm styropian,strop filigran ,dach moderndach 25-30cmwełny z folia refleks Al -ogrzewanie chyba powietrzne ( wentylacja - takie 2w1 a może jeszcze klima to 3w1

co o tym sądzicie

gość 1