helism 16.08.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Paweł_I. Też uważam, że kominek z płaszczem wodnym nie jest najlepszym rozwiązaniem (jak to ktoś w innym wątku napisał "Po co sobie robić kotłownię w salonie").Zamierzamy natomiast zrobić w przyszłości kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Słyszałam jednak, że coś takiego nie jest dobre dla alergików. Podobno są jakieś drobnoustroje, które żyją w kanałach rozprowadzających. Są to wiadomości niesprawdzone. Z drugiej strony kolega astmatyk (+alergiczne dzieci) ma kominek z rozprowadzeniem i bardzo sobie chwali. Nie wiem co o tym myśleć. My mamy D21 z częściowym podpiwniczeniem. W tym roku grzaliśmy tylko otwarty parter (niewykończona góra grzała się sama do temp. 0 do +2 stopnie). Na dole było 18,5(noc) 20(dzień) stopni. Sciany mamy trójwarstwowe BK 24cm+11cm wełna+12cm BK. Instalacja jest tradycyjna tzn. rurki stalowe o dużych przekrojach, nowe grzejniki (stal), tam gdzie są płytki na podłodze jest podłogówka wodna. Do tego wszystkiego piec Ideal Mexico 14 KW. Za 4 miesiące tej zimy zapłaciliśmy 1300 zł (w tym grzanie ciepłej wody na mycie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 16.08.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 O tych "alergicznych opiniach " co do kominkow sa dwa zdania. Jedni twierdza że kominek oczyszcza powietrze właśnie z drobnoustrojów przez to że powietrze stykasie z bardzowysoka temp. na wkładzie . Drudzy że system DGP rozsiewa wszystko co najgorsze. Uważam pierwszą opinie za słuszna, natomiast wdrugiej jest ziarnko prawdy. Przy intensywnej wymianie pow przez wentylator czsami dochodzi do pylenia z wełny mineralnej stoswanej powszechnie do budowy kominków. ożna zbudować kominek bez wełny i problem znika , sam stosuje od pewnego czasu inne materiały do izolowania . Pierwszy raz taki materiał "zdobyłem" na wyrażne życzenie lekarza z dzieckiem alergikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 16.08.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Darek B. A czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy, co to za materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 16.08.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Darek B. A czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy, co to za materiał. Też jestem ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość niezorientowany 17.08.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Darek B:Napewno kominekc.o. jest trwalszy jak kupiony po "okazyjnej "cenie wkładzik do dekoracji salonu.gdzie można znaleźć informacje na temat takich kominków(c.o) i i co to jest instalacja z płaszczem wodnym?W przyszłym roku ruszam z instalacjamii, a nie wiem jak się zabrać za sensowne zbieranie informacji. Coraz bardziej się przekonuję do rozwiązania kominek + piec gazowy ILE TO MOżE KOSZTOWAć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gość 1 20.08.2003 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 koledzy tak czytam i zastanawiam się dyskusja zeszła na psy .ogrzewanie gazowe ile płacicie ? na początku nie miałem gazu .to zbudowałem sobie wkład kominkowy z rozprowdzeniem ciepłego powietrza było to 9 lat temu i piekelnie drogo wkład 4k. wentylator 1,2k itd wszytko działało o.k i wspomagająco ogrzewanie elektryczne piec Moriel c.o + konwektory + sterowanie . Myslę ,że wielu czytelników forum to ludzie aktywni zawodowo ,którzy przychodzą do domu sie wyspać ,nie zawsze mają czas na telewizję a tu dodatkowa atrakcja w chałupie trzeba napalić .Fakt urocze płomienie za szybką ,miły zapach palonego drewna i jeszcze kupka popiołu do użyźnienia ogródka .Ale czy będzie Ci się chciało robić to codziennie . A może masz małe dzieci i zatrudnisz nianie by stała przy kominku bo szybka jest bardzo gorąca a na państwową służbą zdrowia nie licz . Moje doświadczenia :ogrzewanie wkładem kominkowym działa dobrze jest tanie ale ma wady :- mój kominek ( jakiś francuski ,5 lat gwarancji ! ,kupiony w renomowanej firmie w Poznaniu) nie ma możliwości regulacji ( takiej jak bym chciał) szybkośći spalania - myślałem że jak zamknę dopływ powietrza to będę mógł "zadusić" ogień co jest kłopotliwe jeżeli zbyt mocno rozpali się ( serwisant radził mi żebym polewał drewno wodą lub zasypał popiołem szpary prz uszczelce szyby -osioł ale to było 9 lat temu.- powietrze wychodzące z rur jest zbyt ciepłe tak jak w pomieszczeniu gdzie znajduje się kominek pod sufitem jest gorące - farba żółknie- promieniowanie podczerwone bywa ucążliwe przy odległości poniżej 2 m jest za gorąco- bezpieczeństwo dzieci ! ( o tym nie zawsze myślisz drogi czytelnku ) Co zrobię : Wyrzucam wentylator na parter i grzeję tylko pomieszczenie z kominkiemInstalację rozprowadzenia C.P wykorzystuje do wentylacji mechanicznejKorzystam z kominka tylko dla przyjemności w święta i jako podkreślenie uroczystości rodzinnych.Usuwam zywe i te nieżywe wróble które nagminie sprawdzają od wewnątrz jak zbudowany jest przewód kominowy Co radzę : Jeżeli masz gaz to zdecyduj się na niego ( wiem że jest upierdliwe Warunki ,mapki ,kominiarze ,gazownia itd )Jezeli nie masz to może legalett ? Dobrze ociepl chałupę k< 0,18 20 cm izolacji sciany ,25-30 cm strop ,10-15cm posadzka . Jeżeli masz jeszcze kasę to okna z żaluzjami . A wtedy grzejniczki 40Wna metr kw .a może jeszcze mniej ,piecyk zwykły bez specjalnych wodotrysków zimą ciepło ,latem chłodnoa rachunki za gaz będa przyjemnością To nie teoria lecz prawda .1,budynek 12cm syropian posadzka ,sciana max 24cm ,wełna 20cm ,BK 12cm,sufit 30cm wełna budynek z poddaszem uzytkowym 120m.kw 2,budynek posdzka j.w ,sciana Ytong 36 + 10wełna ,sufit j.wbudynek z poddaszem użytkowym 260m.kw ogrzewanie torus 23kw + grzejniki konwektory ( już częściowo bez zaworów termostatycznych -były Herz ale się rozpadły mimo ,że nikt nimi nie kręcił- dziadostwo ) termostat euroster budynki wolnostojąjace 9 i 6 lat tej zimy 400zł za 380m.kw na miesiąc teraz myślę o budowie firmy ok.400 m kw i będzie chyba tak posadzka 16 cm syropian ,sciany PREAFA +20cm styropian,strop filigran ,dach moderndach 25-30cmwełny z folia refleks Al -ogrzewanie chyba powietrzne ( wentylacja - takie 2w1 a może jeszcze klima to 3w1 co o tym sądzicie gość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts