TomD 31.07.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Wykonałem badanie wody ze studni (26 m) wywierconej na mojej działce.Woda jest niezła poza przekroczonym żelazem - 2,4 mg/l i manganem 0,37 mg/l. Nie zamierzam używać tej wody do celów spożywczych. I zastanawiam się czy taka zawartośc żelaza w wodzie będzie powodować rdzawy nalot na armaturze sanitarnej. Chciałbym uniknąć konieczności instalowania odżelaziacza. Może macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 31.07.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 ja mam u siebie w wodzie 1,6 żelaza i zostawia rdzawe ślady na zlewie i muszli, a już nie mówiąc o praniu. Jak chcesz się pozbyć żelaza to tylko filtry. Ja u siebie będę zakładał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomD 31.07.2007 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 ja mam u siebie w wodzie 1,6 żelaza i zostawia rdzawe ślady na zlewie i muszli, a już nie mówiąc o praniu. Jak chcesz się pozbyć żelaza to tylko filtry. Ja u siebie będę zakładał. To niedobrze. A woda wygląda tak fajnie. Zimna, krystalicznie czysta. Jak widać pozory mylą. Niestety trzeba będzie wydać z 4000 zł na odżelaziacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 31.07.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 u mnie też na pierwszy rzut oka, woda krystalicznie czysta zimna, ale po wlaniu do butelki na drugi dzień wytrąca się żelazo. Robiłem badania wody i okazało się, że woda jest pod względem bakteriologicznym czysta, ale to żelazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts