Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy stan sur.otwarty to połowa kosztów domu (bez wnętrz)?

Recommended Posts

"Zapodałam" temat regionalnie, ale jeśli możecie zdradzić jak to u was wyglądało :roll: .

Nie mówię o kosztach wykańczania wnętrz.

Dla mnie gotowy dom to taki jakbym kupowała od developera - są : okna, drzwi,schody, instalacje, piece, kaloryfery, posadzki, proste, równe i białe ściany, brama i podjazd do garażu, elewacja.

Nie ma: parkietów, białego montażu, kafli, oświetlenia, ogrodzenia i ogrodu.

Napiszcie czy mieliście kominek i/lub odkurzacz centralny i/lub inne "bajery"... :wink:

będę wdzięczna za info bo już się boję tego co w przyszłym roku :cry: :-?

dzięki

Metal, moje subiektywne doświadczenie niestety jest takie samo.

W ub.roku zakończyliśmy stan surowy otwarty z dachem. Z wyliczeń wynikało, że za tyle samo zrobimy wykończenie (tynki, wylewki, ocieplenie, instalacje wewn., okna, podłogi) plus ogrodzenie (materiały już mieliśmy zakupione) plus szambo :lol: .

Życie jest brutalne i dopiero na tym etapie końćzy się przyjemność budowania a zaczynają się "schody" :o .

Przychądzą różni "fachowcy" :evil: i uważają, że masz straszną kasiorę bo budujesz dom. Trzeba być, na tym etapie, straszliwie czujnym i nie dać się naciągać!

Dzięki Odpowiadającym - wiem już więcej. Ja zakładam, że stan sur. otwarty z dachem to 50% kosztu inwestycji a doprowadzenie domu do stanu "wejściowego" to będzie drugie tyle.

Co do wnętrz to w zależności od rozmachu może wyjść min. 50 tys PLN a może w zasadzie więcej niż koszt całej budowy 200-300 tys PLN. A nawet więcej (marmury, złocone klamki, oświetlenie na pilota itd) :wink: ...

Ze względu na taki rozrzut nie pytam o ten 3 etap i nie uwzględniam go w kosztorysie. A te pierwsze dwa chyba nie mogą się aż tak różnić.

Czekam na dalsze wypowiedzi!

Pozdrawiam! :)

możesz spokojnie zalożyć że stan surowy otwarty, czyli fundamenty, sciany parteru (nośne i dzialowe), chudziak, strop, sciany poddasza i dach to jest max 45 % calej inwetycji. Jeżeli będziesz twarda i konsekwentna to tą relację powinno udać ci się utrzymać, w przeciwnym przypadku podany procent udzialu w kosztach calej budowy będzie systematyczne malal :D