pyzia 14.07.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 "Zapodałam" temat regionalnie, ale jeśli możecie zdradzić jak to u was wyglądało . Nie mówię o kosztach wykańczania wnętrz. Dla mnie gotowy dom to taki jakbym kupowała od developera - są : okna, drzwi,schody, instalacje, piece, kaloryfery, posadzki, proste, równe i białe ściany, brama i podjazd do garażu, elewacja. Nie ma: parkietów, białego montażu, kafli, oświetlenia, ogrodzenia i ogrodu. Napiszcie czy mieliście kominek i/lub odkurzacz centralny i/lub inne "bajery"... będę wdzięczna za info bo już się boję tego co w przyszłym roku dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 15.07.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Jeżeli "gotowy" jest bez tego, co napisałaś, to chyba można na tytułowe pytanie odpowiedzieć TAK. Ale to moje subiektywne odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 15.07.2003 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Dalej! Doświadczeni - zabierzcie głos bo zainteresowanie duże z tego co widzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McLim 15.07.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Ja słyszałem, że stan surowy otwarty to 30-35% kosztów całości. Nie wiem jak traktować te rzeczy, które chcesz wyłączyć z całości. Na "czuja" mogę zaryzykować że nie wyjdzie Ci połowa tylko jakieś 40-45% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 15.07.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Metal, moje subiektywne doświadczenie niestety jest takie samo. W ub.roku zakończyliśmy stan surowy otwarty z dachem. Z wyliczeń wynikało, że za tyle samo zrobimy wykończenie (tynki, wylewki, ocieplenie, instalacje wewn., okna, podłogi) plus ogrodzenie (materiały już mieliśmy zakupione) plus szambo . Życie jest brutalne i dopiero na tym etapie końćzy się przyjemność budowania a zaczynają się "schody" . Przychądzą różni "fachowcy" i uważają, że masz straszną kasiorę bo budujesz dom. Trzeba być, na tym etapie, straszliwie czujnym i nie dać się naciągać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 15.07.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Witam. U mnie wyszło ok. 40%.Szczegóły na stronkach (adres w stopce).Niestety aktualizacji dawno nie było. Obecny koszto sięgnął 192tys. PLN ale razem z działką. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 15.07.2003 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Dzięki Odpowiadającym - wiem już więcej. Ja zakładam, że stan sur. otwarty z dachem to 50% kosztu inwestycji a doprowadzenie domu do stanu "wejściowego" to będzie drugie tyle. Co do wnętrz to w zależności od rozmachu może wyjść min. 50 tys PLN a może w zasadzie więcej niż koszt całej budowy 200-300 tys PLN. A nawet więcej (marmury, złocone klamki, oświetlenie na pilota itd) ... Ze względu na taki rozrzut nie pytam o ten 3 etap i nie uwzględniam go w kosztorysie. A te pierwsze dwa chyba nie mogą się aż tak różnić. Czekam na dalsze wypowiedzi! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 15.07.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 możesz spokojnie zalożyć że stan surowy otwarty, czyli fundamenty, sciany parteru (nośne i dzialowe), chudziak, strop, sciany poddasza i dach to jest max 45 % calej inwetycji. Jeżeli będziesz twarda i konsekwentna to tą relację powinno udać ci się utrzymać, w przeciwnym przypadku podany procent udzialu w kosztach calej budowy będzie systematyczne malal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 18.07.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Wg moich doświadczeń, stan surowy otwarty to max. 40 %. Jeśli chodzi o wykończenie to nie ma górnej granicy wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.07.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Mniej wiecej tak jest: 40- 50 %. Ale to też zależy od powierzchni. Dla małych domów 100-150m - stan surowy stanowi większy a dla dużych mniejszy procent w całości. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts