Paweł Czernecki 31.07.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Hej, Co myślicie o takim projekcie łazienek ? Zależy mi na:- zrezygnowaniu z kabin prysznicowych ( drzwi ),- wannie prostokątnej- wc/bidet podwieszane - np Koło seria EGO- zastosowanie płytkiego brodzika 120x90 Wątpliwości budzą:- w mniejszej pomiędzy planowaną szybą a lewą ścianą jest 50cm. Czy to nie za mało na wejście do prysznica ?- wanna pod ścianą kolankową która ma wysokość 140cm. Planuje ją odsunąć o około 15cm ale nie wiem czy to nie za mało żeby dało się wejść/wyjść bez obijania głowy. http://czerni.w.interia.pl/dom/lazienka_dol.JPGhttp://czerni.w.interia.pl/dom/lazienka_gora.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 31.07.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam Twoje projekty bardzo mi sie podobają, ale 50 cm na wejście pod prysznic może być troszke za mało. Nie można poszerzyc tego wejścia kosztem skrócenia ścianki kabiny prysznicowej? Co do ścianku kolankowej i jej wyskokości to się nie wypowiadam bo nie wiem, bo jeszcze osobiście takowej nie posiadam . Ale... czytałam już wiele wątków o łazienkach innych forumowiczów i wydaje mi się że jest wystarczająco wysoka, niektórzy mieli wanne przy ściance o wyskości 120 cm, oczywiście też była troszkę od ściany odsunięta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 31.07.2007 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 ... ale 50 cm na wejście pod prysznic może być troszkę za mało Sprawdziłem na stronie Koła i półokrągłe kabiny prysznicowe mają wejścia o szerokości 45cm a kwadratowe 56cm więc może by wystarczyło Szkoda mi rezygnować z szerokiego brodzika ( można zrobić taki 100x90 ) bo wtedy więcej wody będzie padać poza brodzik ( zakładam że przy 120 cm powinno być w porządku ). To już wtedy lepiej zrobić kafelki na podłodze a tego się boje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 31.07.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 ojj... 45 cm no to trzeba trzymac ostra dietke co by nie przytyc ale fakt że szkoda troszke zmniejszać brodzik, a może by tak przesuwaną szklana ścianke zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 01.08.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Paweł Czernecki Zdradź w jakim to programie robiłeś? Oglądałem kiedyś łazienkę, gdzie ściana oddzielająca prysznic zawijała prawie jak ślimak - żeby wejść pod prysznic trzeba było zmieścić sie między tym zawijasem a ścianą - ja przeszedłem bokiem Także można tylko po co? Weż karton czy coś i zmiejsz sobie drzwi do pokoju do tych 45 cm i sprawdzisz empirycznie jak wyszło. Inna sprawa - masz prysznic również w dużej, górnej(?) łazience. Ja przy takim układzie zakładam, że dolna łazienka (a zwłaszcza prysznic) będzie używana sporadycznie - głównie przez gości. Przemęczą się przez chwilę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 01.08.2007 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Zdradź w jakim to programie robiłeś? http://sketchup.google.com/products.html Istnieje też biblioteka gotowych elementów http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 01.08.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 A może tak:druga łazienka - wannę obrócić o 90* , kabinę przesunąć w stronę ściany kolankowej, tak, aby zaczynała się max równo z wanną, albo trochę cofnięta(nie znam wys. pomieszczenia w tym miejscu), w kabinie w głębi przy ścianie kolankowej siedzonko,coby umyć wygodnie pięty,kibelek i bidet na ścianie z drzwiami na prawo od wejściaNie podałeś wymiarów pomieszczenia, więc trudno coś jednoznacznie doradzić.Osobiście nie robiłabym wanny przylegającej dłuższym bokiem do ściany kolankowej, nie można wtedy wygodnie stanąć w wannie(dno wanny jest wyżej niż podłoga), ale do wszystkiego się można przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 01.08.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Albo tak:wanna tu, gdzie kabina,wzdłuż ściany na prawo od wejścia kabina przesunięta bliżej drzwi,przylega do wannytu gdzie wanna, na ścianie kolankowej kibelek i bidetMożna też zamienić miejscami kabinę i wannę, ale nie wiem, jaka wys. pomieszczenia byłaby na końcu wanny, czy wygodnie by się ją omijałoJeżeli tak, to kibelek z bidetem mógłby być też na tej ścianie na prawo od wejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 01.08.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 paweł napisz mi prosze jakie ma wymiary twoja większa łazienka - układ bardzo podobny do mojej. Projekty bardzo mi sie podobają. A jak jest z technczną stroną takiego "otwartego" prysznica? Nie trzeba potem z mopem po całej łazience biegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 01.08.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 A może:kabina tak jak jest,tu, gdzie kibelek z bidetem,blat z umywalką z dużym lustrem, na całą dł.kabinyWanna na lewo od wejściaKibelek z bidetem j. w., na ścianie kolankowej naprzeciwko kabiny lub na ścianie na prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 01.08.2007 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Wymiary pomieszczeń ( szer x dł ) to dół: 170x190 a góra to 340x270. Ściana kolankowa na górze ma 140cm a połać dachu nachylona jest pod kątem 45stopni. Co do otwartego prysznica to nie wiem. Chciałbym zasięgnąć rady użytkowników, ale wydaje mi się że zastosowanie deszczownicy po przeciwnej stronie ( w stosunku do wejścia ) oraz szyba o szerokości 120cm znacznie ograniczą efekt chlapania. xdotka:zastanowię się wieczorem nad Twoimi propozycjami i spróbuje coś narysować. Jak narysuje to wkleję do wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 04.08.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Paweł Czernecki zastanowię się wieczorem nad Twoimi propozycjami i spróbuje coś narysować. Jak narysuje to wkleję do wątku No i jaka decyzja.Bardzo jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 04.08.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 na pewno nie dawałbym bidetu pod skosem (czy będzie dość miejsca na głowę ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 04.08.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Będzie. Paweł Czernecki napisał,że ściana kolankowa ma 140, po montażu stelaży będzie ciut wyższa. U mnie ma wysokość 120 po zamontowaniu stelażyi, jest wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 04.08.2007 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 przepraszam ale mam straszny kocioł. obiecuje ze niedługo coś wkleję Co do bidetu pod skosem to należy zauważyć że sam stelaż geberita odsunie miskę o 15-20cm co przy kącie dachu 45 powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 08.08.2007 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Byłem dziś z instalatorem na budowie i zaczęliśmy się przymierzać do tej wanny pod skosem i raczej nie da rady Przy moim wzroście 190 kąpiel byłaby akrobacją. A więc mój pomysł upadł. Biorę się za rysowanie innych wersji bo do czwartku mam podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.08.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Paweł, my kupiliśmy brodzik z Koła z serii tych niskich. Tak tylko spytam: jesteś świadom ile kosztuje do niego ścianka i drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 08.08.2007 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Paweł, my kupiliśmy brodzik z Koła z serii tych niskich. Tak tylko spytam: jesteś świadom ile kosztuje do niego ścianka i drzwi? Dokładnie nie sprawdzałem ale spodziewam się wysokiej ceny dlatego tak kombinuje żeby nie montować drzwi do kabiny, a wyłącznie szybę hartowaną która będzie pełnić rolę ścianki. Instalator przekonywał mnie wczoraj aby zastosować kafelki na podłodze zamiast brodzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.08.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 my do brodzika 90x90 płaciliśmy ok. 1600 zł za ściankę i drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 08.08.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 my do brodzika 90x90 płaciliśmy ok. 1600 zł za ściankę i drzwi Gdzie kupowaliście?Ile kosztowały drzwi? Miałam w starym komp. namiary na producenta,a teraz nie mogę go odszukać drzwi u niego ze wszystkim kosztowały 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts