Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wasze zdanie o tych łazienkach

Paweł Czernecki

Recommended Posts

Hej,

Co myślicie o takim projekcie łazienek ?

Zależy mi na:

- zrezygnowaniu z kabin prysznicowych ( drzwi ),

- wannie prostokątnej

- wc/bidet podwieszane - np Koło seria EGO

- zastosowanie płytkiego brodzika 120x90

Wątpliwości budzą:

- w mniejszej pomiędzy planowaną szybą a lewą ścianą jest 50cm. Czy to nie za mało na wejście do prysznica ?

- wanna pod ścianą kolankową która ma wysokość 140cm. Planuje ją odsunąć o około 15cm ale nie wiem czy to nie za mało żeby dało się wejść/wyjść bez obijania głowy.

http://czerni.w.interia.pl/dom/lazienka_dol.JPG

http://czerni.w.interia.pl/dom/lazienka_gora.JPG

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Twoje projekty bardzo mi sie podobają, ale 50 cm na wejście pod prysznic może być troszke za mało. Nie można poszerzyc tego wejścia kosztem skrócenia ścianki kabiny prysznicowej?

Co do ścianku kolankowej i jej wyskokości to się nie wypowiadam bo nie wiem, bo jeszcze osobiście takowej nie posiadam :).

Ale... czytałam już wiele wątków o łazienkach innych forumowiczów i wydaje mi się że jest wystarczająco wysoka, niektórzy mieli wanne przy ściance o wyskości 120 cm, oczywiście też była troszkę od ściany odsunięta.

pozdrawiam :)

... ale 50 cm na wejście pod prysznic może być troszkę za mało

Sprawdziłem na stronie Koła i półokrągłe kabiny prysznicowe mają wejścia o szerokości 45cm a kwadratowe 56cm więc może by wystarczyło :-?

Szkoda mi rezygnować z szerokiego brodzika ( można zrobić taki 100x90 ) bo wtedy więcej wody będzie padać poza brodzik ( zakładam że przy 120 cm powinno być w porządku ). To już wtedy lepiej zrobić kafelki na podłodze a tego się boje. :o

Paweł Czernecki

Zdradź w jakim to programie robiłeś?

Oglądałem kiedyś łazienkę, gdzie ściana oddzielająca prysznic zawijała prawie jak ślimak - żeby wejść pod prysznic trzeba było zmieścić sie między tym zawijasem a ścianą - ja przeszedłem bokiem :lol: Także można tylko po co?

Weż karton czy coś i zmiejsz sobie drzwi do pokoju do tych 45 cm i sprawdzisz empirycznie jak wyszło.

Inna sprawa - masz prysznic również w dużej, górnej(?) łazience. Ja przy takim układzie zakładam, że dolna łazienka (a zwłaszcza prysznic) będzie używana sporadycznie - głównie przez gości. Przemęczą się przez chwilę.... :lol: :wink:

A może tak:

druga łazienka - wannę obrócić o 90* , kabinę przesunąć w stronę ściany kolankowej, tak, aby zaczynała się max równo z wanną, albo trochę cofnięta(nie znam wys. pomieszczenia w tym miejscu), w kabinie w głębi przy ścianie kolankowej siedzonko,coby umyć wygodnie pięty,

kibelek i bidet na ścianie z drzwiami na prawo od wejścia

Nie podałeś wymiarów pomieszczenia, więc trudno coś jednoznacznie doradzić.

Osobiście nie robiłabym wanny przylegającej dłuższym bokiem do ściany kolankowej, nie można wtedy wygodnie stanąć w wannie(dno wanny jest wyżej niż podłoga), ale do wszystkiego się można przyzwyczaić.

Albo tak:

wanna tu, gdzie kabina,wzdłuż ściany na prawo od wejścia

kabina przesunięta bliżej drzwi,przylega do wanny

tu gdzie wanna, na ścianie kolankowej kibelek i bidet

Można też zamienić miejscami kabinę i wannę, ale nie wiem, jaka wys. pomieszczenia byłaby na końcu wanny, czy wygodnie by się ją omijało

Jeżeli tak, to kibelek z bidetem mógłby być też na tej ścianie na prawo od wejścia

Wymiary pomieszczeń ( szer x dł ) to dół: 170x190 a góra to 340x270. Ściana kolankowa na górze ma 140cm a połać dachu nachylona jest pod kątem 45stopni.

Co do otwartego prysznica to nie wiem. Chciałbym zasięgnąć rady użytkowników, ale wydaje mi się że zastosowanie deszczownicy po przeciwnej stronie ( w stosunku do wejścia ) oraz szyba o szerokości 120cm znacznie ograniczą efekt chlapania.

xdotka:zastanowię się wieczorem nad Twoimi propozycjami i spróbuje coś narysować. Jak narysuje to wkleję do wątku :)

Paweł, my kupiliśmy brodzik z Koła z serii tych niskich. Tak tylko spytam: jesteś świadom ile kosztuje do niego ścianka i drzwi?

Dokładnie nie sprawdzałem ale spodziewam się wysokiej ceny dlatego tak kombinuje żeby nie montować drzwi do kabiny, a wyłącznie szybę hartowaną która będzie pełnić rolę ścianki.

Instalator przekonywał mnie wczoraj aby zastosować kafelki na podłodze zamiast brodzika.