jaco2002 31.07.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam. Wziąłem się właśnie do zmiany tapet w jednym z pokoi remontowanego własnymi siłami "domu". Przy zrywaniu starych tapet okazało się, że razem z nimi odchodzi tynk ( na szczęście miejscami). Postanowiłem więc skuć cały tynk w pokoju i zrobić nowy. Gdy doszedłem do okna, razem z tynkiem na ziemię poleciała seria cegieł ( foto poniżej). http://images26.fotosik.pl/43/126841845409b945.jpg Aż strach się bać, co będzie dalej ! W pokoju mam jeszcze jedno , większe okno i dwoje drzwi. Jeśli tylko zaczynam kuć nad drzwiami lub oknem, zaraz wszystko mi na łeb leci. Podpowiedzcie proszę, jak to ugryźć, żeby przez przypadek nie zburzyć chałupy Podstemplować to jakoś i władować betonowe nadproża, czy jak? Czy gdyby zsypało sie całe istniejace nadproże, grozi to czymś poważnym? Dołączam jeszcze fotke nadproża nad drzwiami. Z drugiej strony cegły można wyjmować jak klocki, wszystko trzyma sie na " słowo honoru". http://images26.fotosik.pl/43/5241a6c060a4b5c8.jpg Pozdrawiam i czekam na cenne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.08.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Wrzuć wątek do Wymiany Doświadczeń i Zrób to Sam, ktoś na pewno się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 01.08.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Masz za słabe nadproża wg mnie chociaż nie jestem architektemnależy wykonać nowe nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 08.08.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Z tego co widać na zdjęciu nad oknem nie ma w ogóle nadproża a powinno być. Nie wiem jak to wygląda na zewnątrz domu.W starych domach robiono nadproża z cegieł ale były one układane najczęściej łukowo i to w pionie. Moim zdaniem obowiązkowo trzeba założyć nadproża. Tak samo skułabym tynk nad drzwiami i sprawdziła czy tam jest nadproże. Także bardzo istotne przy ścianach nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trojan74 08.08.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Ten otwór okienny był tam od zawsze czy na nowo wybijany? Bo wygląda to tak jakby ktoś tam wstawił to okno po wykuciu otworu i olał nadproże. Chyba że okno było powiększane w górę i nadproże zostało zlikwidowane a nowe nie zrobione nie wiedzieć czemu. Moim zdaniem nadproże musi być KONIECZNIE. Zresztą nie masz chyba wyjścia , bo mogą te cegiełki kiedyś komuś na kark pospadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyninak 13.08.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Tynki do skucia wszystkie, ale najpierw: - podstempluj otwory, - ja bym też podstemplował ten strop (na wszelki wypadek) na 50 cm z obu stron szerokości okna- nie wiem co jest wyżej ale te cegły nie wyglądają ciekawie. - wyjmij to okno szkoda go zniszczyć, - zanim przygotujesz bruzdy pod nadproża sklamruj mur ponad nadprożami ( klamry stalowe w kształcie wydłużonej litery C , w spoinach) i obrzuć zaprawą, - dopiero potem nadproża, Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts