Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadające cegły.

jaco2002

Recommended Posts

Witam.

Wziąłem się właśnie do zmiany tapet w jednym z pokoi remontowanego własnymi siłami "domu". Przy zrywaniu starych tapet okazało się, że razem z nimi odchodzi tynk ( na szczęście miejscami). Postanowiłem więc skuć cały tynk w pokoju i zrobić nowy. Gdy doszedłem do okna, razem z tynkiem na ziemię poleciała seria cegieł ( foto poniżej).

http://images26.fotosik.pl/43/126841845409b945.jpg

Aż strach się bać, co będzie dalej ! W pokoju mam jeszcze jedno , większe okno i dwoje drzwi. Jeśli tylko zaczynam kuć nad drzwiami lub oknem, zaraz wszystko mi na łeb leci.

Podpowiedzcie proszę, jak to ugryźć, żeby przez przypadek nie zburzyć chałupy :cry: Podstemplować to jakoś i władować betonowe nadproża, czy jak? Czy gdyby zsypało sie całe istniejace nadproże, grozi to czymś poważnym?

Dołączam jeszcze fotke nadproża nad drzwiami. Z drugiej strony cegły można wyjmować jak klocki, wszystko trzyma sie na " słowo honoru".

http://images26.fotosik.pl/43/5241a6c060a4b5c8.jpg

Pozdrawiam i czekam na cenne porady.

Z tego co widać na zdjęciu nad oknem nie ma w ogóle nadproża a powinno być. Nie wiem jak to wygląda na zewnątrz domu.W starych domach robiono nadproża z cegieł ale były one układane najczęściej łukowo i to w pionie. Moim zdaniem obowiązkowo trzeba założyć nadproża. Tak samo skułabym tynk nad drzwiami i sprawdziła czy tam jest nadproże. Także bardzo istotne przy ścianach nośnych.

Ten otwór okienny był tam od zawsze czy na nowo wybijany? Bo wygląda to tak jakby ktoś tam wstawił to okno po wykuciu otworu i olał nadproże. Chyba że okno było powiększane w górę i nadproże zostało zlikwidowane a nowe nie zrobione nie wiedzieć czemu. Moim zdaniem nadproże musi być KONIECZNIE. Zresztą nie masz chyba wyjścia , bo mogą te cegiełki kiedyś komuś na kark pospadać.

Tynki do skucia wszystkie, ale najpierw:

- podstempluj otwory,

- ja bym też podstemplował ten strop (na wszelki wypadek) na 50 cm z obu stron szerokości okna- nie wiem co jest wyżej ale te cegły nie wyglądają ciekawie.

- wyjmij to okno szkoda go zniszczyć,

- zanim przygotujesz bruzdy pod nadproża sklamruj mur ponad nadprożami ( klamry stalowe w kształcie wydłużonej litery C , w spoinach) i obrzuć zaprawą,

- dopiero potem nadproża,

Będzie dobrze :)