choleszek 01.08.2007 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 W projekcie domu są słupy żelbetowe w scianie nośnej. Stopy tych słupów są w jednym poziomie z ławą fundamentową. Słupy wyżej wychodzą zbrojone 4 prętami.Mój problem jest takiCzy izolacja pozioma ław fundamentowych i później ścian fundamentowych powinna zachować ciągłość , tzn czy może przerwać monolit betonu słupa(bez przerywania zbrojenia oczywiście)? Czy też beton słupa nie może być przerwany a izolację poziomą wykonuje się jakoś inaczej w tym przypadku. Dodam, że projekt tego nie rozwiązuje, a mój KB jest na urlopie. Przepraszam jeśli coś niejasno napisałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 ... czy może przerwać monolit betonu słupa ... praktykuje sie przerwanie izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
choleszek 01.08.2007 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Czy wobec tego izolacja pozioma będzie jeszcze spełniała swoje funkcje? Czy taki słup betonowy może przenosić wilgoć? Teren jest dość mokry.Czy są specjalne metody izolacji przeciwwilgociowej do zastosowania w opisanej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 taknienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 01.08.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 tak nie nie Czy napewno brak izolacji pod słupem zelbetowym nie bedzie miało złych skutkow w postaci podciagania wilgoci?? bardzo mnie to zastanawia bo mam bardzo wysoko wody gruntowe a musze zrobic fundament pod schody i boje sie podciagania wilgoci przez schody.na całej podłodze (chudziaku) chce dac pape zeby odizolowac sie od wody a schody beda przerywały ta izolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 ... Czy napewno brak izolacji pod słupem zelbetowym nie bedzie miało złych skutkow w postaci podciagania wilgoci??... w teorii - skutki mogą byc złe ... w praktyce - nie obserwuje czegos takiego u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.08.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 ... Czy napewno brak izolacji pod słupem zelbetowym nie bedzie miało złych skutkow w postaci podciagania wilgoci??... w teorii - skutki mogą byc złe ... w praktyce - nie obserwuje czegos takiego u siebie nie obserwujesz...ale na jakim poziomie masz wode gruntowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 02.08.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 marcin_u ja miałam dokładnie taką sytuację. Oczywiście,że beton będzie podciągał wilgoć, bo dlaczego niby nie. Dawaj folię i się nie przejmuj. Co może się stać? Przecież w poziomie ław nie masz praktycznie żadnych sił poziomych, natomiast siła od ciężaru własnego całego budynku jest tak duża, że nic się nie stanie. Musisz tlko zapewnić ciągłość prętów i wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 02.08.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ja miałem taki słup stawiany już po ścianach parteru. Nawierciliśmy ścianę fundamentową monolityczną na głębokość ok 40 cm. Pręty przeszły przez papę, wokół szalunek zalany betonem. Pomysł kiero; trudno powiedzieć jak to będzie funkcjonowała bo dom w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.08.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 jeżeli słup jest żelbetowy, to po to aby stworzyć monolit, a nie stawiać słupek tylko trochę mniejszy od np z bloczków na zaprawieprojektant miał coś na myśli robiąc z tego monolitprzerywanie go papą powoduje, że jest to to samo co ściana fundamentowa gg z tymi siłami to bym nie wyskakiwał nie widząc całości a dobrze zawibrowany beton, klasy min B 20 nie będzie tak ciągnął wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.08.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ja mam dwa słupy (fi ok. 70cm), tyle że zewnętrzne - mają własne stopy fundamentowe i podpierają naroża dachu. Robiłem w nich izolację poziomą z dysperbitu i folii budowlanej na poziomie izolacji ścian - ciągłe jest tylko zbrojenie. Zdaje się, że tak było w projekcie. Mieszkam czwarty rok i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.08.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ja mam dwa słupy (fi ok. 70cm), tyle że zewnętrzne - mają własne stopy fundamentowe i podpierają naroża dachu. Robiłem w nich izolację poziomą z dysperbitu i folii budowlanej na poziomie izolacji ścian - ciągłe jest tylko zbrojenie. Zdaje się, że tak było w projekcie. Mieszkam czwarty rok i nic się nie dzieje. co nie oznacza, że jest to prawidłowe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.08.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ja mam dwa słupy (fi ok. 70cm), tyle że zewnętrzne - mają własne stopy fundamentowe i podpierają naroża dachu. Robiłem w nich izolację poziomą z dysperbitu i folii budowlanej na poziomie izolacji ścian - ciągłe jest tylko zbrojenie. Zdaje się, że tak było w projekcie. Mieszkam czwarty rok i nic się nie dzieje. Nikoniecznie to musi miec jakieś konsekwencje ale tym sposobem zrobiłeś sobie przegub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 co nie oznacza, że jest to prawidłowe rozwiązanie Oczywiście, że nie musi tego oznaczać. Nikoniecznie to musi miec jakieś konsekwencje ale tym sposobem zrobiłeś sobie przegub. Chyba nie całkiem, bo zbrojenie jest ciągłe. Filary na mostach też lane są na raty. Nie ma oczywiście folii między kolejnymi fazami zalewania, ale czy miejsce styku dwóch faz ma taką samą wytrzymałość jak lity beton? Pytam jak mechanik "fachmana" od betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.08.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 [ Chyba nie całkiem, bo zbrojenie jest ciągłe. Filary na mostach też lane są na raty. Nie ma oczywiście folii między kolejnymi fazami zalewania, ale czy miejsce styku dwóch faz ma taką samą wytrzymałość jak lity beton? Pytam jak mechanik "fachmana" od betonu. Oczywiście,że jest przegub bo w tym względzie znaczenie ciągłości zbrojenia nie ma - nie ma współpracy pomiędzy betonem a zbrojeniem. Zbrojenie przeciez jest po to aby wspólpracowało z betonem, gdyby było inaczej to same pręty przenosiłyby te same obciążenia co żelbet? Przerwy robocze są jak najbardziej dopuszczalne ale nigdy nie mają tej samej nośności co element betonowany ciągle dlatego,tez miejsca tych przerw wyznacza się analizując schemat statyczny tak aby były jak najmniej wytężone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.08.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 na słup zelbetowy działaja siły raczej pionowe,a ja mam do wykonania schody i tu raczej siły nie działaja pionowo i martwi mnie brak mozliwosci pogodzenia izolacji poziomej od wod gruntowych z dobrym polaczeniem schodow z fundamentem.Geno(lub ktos inny) moze podpowiesz jak polaczyc schody zelbetowe z fundamentem zeby nie podciagały wody gruntowej bo wode mam bardzo płytko.W jaki spozob zrobic izolacje?Jak duzy musi byc fundament pod schody?Schody beda zabiegowe i bardzo zwarte bo beda sie miescic w otworze 2,10 x 2,40Schody beda mniej wiecej wygladac tak...beda miały inny kształt stopni zeby były bardziej wygodne niz w orginalehttp://images30.fotosik.pl/45/c964ae769d897474.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.08.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 przecież fundament robisz w środku, nie musi być on na poziomie pozostałych fundamentów tylko tuż pod posadzką jak już pisałem wyżej min B20 dobrze zawibrowany załatwi problem podciągania wody a jak się boisz, to może tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.08.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Oczywiście,że jest przegub bo w tym względzie znaczenie ciągłości zbrojenia nie ma - nie ma współpracy pomiędzy betonem a zbrojeniem. Zbrojenie przeciez jest po to aby wspólpracowało z betonem, gdyby było inaczej to same pręty przenosiłyby te same obciążenia co żelbet? Ale tej współpracy nie ma raptem na długości 1mm. OK, nawet jeśli założymy, że przy rozpatrywaniu statyki takiego słupa trzeba uznać to miejsce za przegub, to jakie to ma znaczenie w tym konkretnym przypadku, czyli słupa w budynku jednorodzinnym, związanego np wieńcem z resztą budynku? Co to zmienia praktycznie w statyce całego budynku? Nie rozpatrujmy problemu w ogólnej sferze konstrukcji żelbetonowych, bo ni czas ni miejsce na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.08.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ale tej współpracy nie ma raptem na długości 1mm. trochę więcej niz 1 mm ale to zupełnie wystarcza. OK, nawet jeśli założymy, że przy rozpatrywaniu statyki takiego słupa trzeba uznać to miejsce za przegub, to jakie to ma znaczenie w tym konkretnym przypadku, czyli słupa w budynku jednorodzinnym, związanego np wieńcem z resztą budynku? Co to zmienia praktycznie w statyce całego budynku? Nie rozpatrujmy problemu w ogólnej sferze konstrukcji żelbetonowych, bo ni czas ni miejsce na to. Metal , rozumiem,że czytasz ze zrozumieniem i rozumiem,ze przeczytałeś dokłądnie co napisałem wyżej, cytat: "Nikoniecznie to musi miec jakieś konsekwencje* ale tym sposobem zrobiłeś sobie przegub." * w tym przypadku (dopisek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.08.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ale tej współpracy nie ma raptem na długości 1mm. OK, nawet jeśli założymy, że przy rozpatrywaniu statyki takiego słupa trzeba uznać to miejsce za przegub, to jakie to ma znaczenie w tym konkretnym przypadku, czyli słupa w budynku jednorodzinnym, związanego np wieńcem z resztą budynku? Co to zmienia praktycznie w statyce całego budynku? Nie rozpatrujmy problemu w ogólnej sferze konstrukcji żelbetonowych, bo ni czas ni miejsce na to. -czyli nie ma praktycznie wcale, a zbrojenie prędzej czy później skoroduje -znaczenie może mieć duże lub żadnego, dlatego trzeba wiedzieć co ten słup podpiera - a rozpatrywanie w ogólnej sferze - czemu ni czas ni miejsce na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts