Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jałowiec Skyroket

Recommended Posts

Witam,

bardzo podoba mi się jałowiec Skyroket,planuję obsadzenie dwóch boków działki tym właśnie jałowcem.

Co ile cm. powinnam go sadzic,na jakiej głębokości,jakiego wymaga cięcia?

Dodam że zależy mi na średnio wysokim ogrodzeniu,za to dośc gestym,tzn. żeby rosliny nie były zrośnięte,ale zeby nie było przerw między nimi.

Dostałam ofertę na sadzonki 40cm-co ile sadzic maluchy?

Jaką lubią glebę,czy osypac je korą?

Pozdrawiam cieplutko :D

sowa (monikaka),

Nie tylko Tobie podobają się Skyrockety...

Ale do rzeczy pytasz co ile cm sadzić, w zależności od naświetlenia od 0,8-1m.

Ten krzew nie rośnie szeroko, dorasta do 4-5m wysokości.

Co do cięcia to nie wymaga go wcale to jest jego naturalny pokrój i ja bym tu nic nie zmieniał.

Nie wiem z czego masz płot, ale ja posadziłbym je szczególnie obecnie póki młode w najbardziej nasłonecznionej części działki w dobrą ogrodniczą ziemię, obsypał korą i podlewał szczególnie na początku. Doprowadziłbym je co najmniej do 1m wysokości i dopiero wtedy pod płot. Takie 40cm sadzonki może zagłuszyć zielsko, lub trawa, a na osobnej grzędzie nie dadzą sobie zasłonić dostępu do światła.

Nie sadź ich tylko za ciasno najlepiej na mijanego od strony słońca.

powodzenia