Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem projektu m 32 Zieloną Równinę, ale nie jestem pewien czy podany kosztorys jest realny przy obecnym poziome cen.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=456&IdKolekcji=36

Chciałbym również zmienić strop z drewnianego na żelbetonony, usunąć kilka okien i drzwi z pomieszczenia gospodarczego a za to wstawić duże drzewi balkonowe w pokoju dziennym.

Czy ma ktoś jakieś własne doświadzczenia z tym projektem, będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam! My z mężem też mamy zamiar budować zieloną równinę, mamy trochę wątpliwości czy wystarczy nam miejsca, myślimy o powiększeniu garażu a co za tym idzie pomieszczenia gospodarczego. Jednak ostatnio pojawił się projekt zielonej równiny z poddaszem użytkowym - bardzo mi się podoba, ale jest droższy i dłużej go trzeba budować, bo nie ma już drewnianego stropu - mamy jeszcze chwilę na podjęcie ostatecznej decyzji. Myślę, że ruszymy około czerwca i jesteśmy otwarci na konsultacje z innymi budującymi ten domek, pozdrawiam serdecznie :lol:

Aga

Witam wszystkich serdecznie !!! Zamierzam rozpocząć budowę domu Zielona równina - projekt murator M32 .Może ktoś z forumowiczów budował lub jest w trakcie budowy tego domu i miałby ochotę podzielić się ze mną spostrzeżeniami i informacjami na różne tematy dotyczące inwestycji. :)

Pozdrawiam

• 1 month później...

Osobiście bardzo lubię parterówki.

Dom od frontu jest szeroki i niesety z własnego doświadczenia muszę stwierdzić, że wizualnie na działce o standardowej szrokości 25 metrów nie będzie się dobrze prezentował. :-?

Planowana grubość ocieplenia podłogi na gruncie 8 cm - mało. U mnie jest 10 cm - też uważam że za mało. Tym bardziej, że pomieszczenie gospodarcze jest oddalone od łazienek i kuchni - długa trasa instalacji cwu i co.

Takie zmiany należy robić na etapie projektu, bo jak stoją mury, mamy otwory na okna, drzwi i zaczniemy kombinować, to okazuje się potem że drzwi za krótkie a okna za nisko.

Strop drewniany - potem dobrze go zaizolować, żeby ciepło za szybko nie uciekało.

Witam

Jak tam postępy w budowie zielonej równiny? Ja dopiero zaczynam jednak w czerwcu, troszę mi się przeciągnęło.

No wreszcie się ktoś odezwał, cieszę się. My jeszcze czekamy na pozwolenie, więc budowa może także rozpocząć się w okolicach czerwca. Zdecydowaliśmy się na wersję z poddaszem użytkowym, mam nadzieję, że to dobry wybór. Zdecydował o nim także fakt, że mieszkamy daleko od rodzinki i pewnie będziemy ich często gościć (noclegi) a do tego potrzebny dodatkowy pokój (nie wspomnę, że jesteśmy rodziną rozwojową i może pojawić się jeszcze jeden członek naszej czteroosobowej rodzinki). Mam nadzieję, że będziemy dzielić się doświadczeniami. Pozdrawiam

Osobiście bardzo lubię parterówki.

Dom od frontu jest szeroki i niesety z własnego doświadczenia muszę stwierdzić, że wizualnie na działce o standardowej szrokości 25 metrów nie będzie się dobrze prezentował. :-?

Planowana grubość ocieplenia podłogi na gruncie 8 cm - mało. U mnie jest 10 cm - też uważam że za mało. Tym bardziej, że pomieszczenie gospodarcze jest oddalone od łazienek i kuchni - długa trasa instalacji cwu i co.

Takie zmiany należy robić na etapie projektu, bo jak stoją mury, mamy otwory na okna, drzwi i zaczniemy kombinować, to okazuje się potem że drzwi za krótkie a okna za nisko.

Strop drewniany - potem dobrze go zaizolować, żeby ciepło za szybko nie uciekało.

Dziękujemy za cenne wskazówki, właśnie jesteśmy na etapie rozmów z wykonawcą stanu zero, więc jest czas żeby to przemyśleć. Jeśli chodzi o strop to u nas już nie drewniany, bo mamy poddasze użytkowe.

Pozdrawiam i jako,że brak nam doświadczenia jesteśmy otwarci na sugestie doświadczonych budujących.

Witam,

Mam miesiąc opóźnienia, ponieważ okazało się że na działce jest wysoki poziom wód gruntowych i był problem ze zdjęciem humusu i wykopaniem fundamentów. Jednak udało się i wczoraj wylaliśmy ławy! Od środy ekipa rozpocznie murowanie fundamentów z bloczków. Postaram się informować o postępach.

Co do zmian, to nie mamy ich wiele. Zmieniliśmy materiały na ścianiy na silikaty i na docieplenie na wełnę. Usunęliśmy komin ( ten w łazience), ponieważ zastosujemy wentylację z rekuperatorem.

Acha! I dołożyliśmy kibelek z pomieszczeniu gospodarczym ( w trakcie imprezy na powietrzu nie trzeba będzie biegać przez całe mieszkanie za potrzebą).

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Nic tu jakoś nie słychać, może wszyscy pochłonięci budowaniem? Jeśli tak to czekamy z niecierpliwością na kolejne doświadczenia. My aktualnie dopiero wytyczyliśmy budynek pod zdjęcie humusu. Wspomniana wycena nie spełniła naszych oczekiwań i zdecydowaliśmy się na system gospodarczy, więc jeździmy po hurtowniach i tartakach, bo sami kupujemy materiał. Cały czas zastanawiamy sie z czego ściany - może z ceramiki jednowarstwowa. Wszystko w toku. Pozdrawiam i zapraszam do wymiany doświadczeń.