IZA30 28.12.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 hej jak tak postepy w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 29.12.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Myślę, że kosztorys jest w miarę realny. Jest tak wiele czynników wpływających na koszty, że tak naprawdę jest to wróżenie z fusów. Szczególnie przy niestabilnych cenach. Co co projektu. Pytanie, jak masz usytowany wjazd na działkę, gdzie będzie salon ?. Jest on doświetlony tylko z jednej strony. Przy złej ekspozycji może być smutno i ciemno. Poza tym uważam dom za piękny wizualnie, podobnie jak Niewielki, W dobrym guście i Przytulny z Muratora. Co do wnętrza... oddzielenie strefy dziennej od nocnej niby jest, ale.. dojście do sypialni jest przez salon i przy kuchni. Uważam to rozwiązanie za mało komfortowe i dla starszych dzieci ( nastolatków ) może być nieco krępujące. Kiedykolwiek ktoś ich odwiedzi przechodząc przez salon sprawdzi, co rodzice sympatii jedzą, jak są ubrani i czy są pozmywane szklanki w kuchni. Ale to jedyny minus. Spójrz na te projekty o których napisałem wyżej - tam takiego rozwiązania nie znajdziesz. Jeśli interesują Cię parterówki chętnie coś doradzę. Pozdrawiam. celne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Todd 31.12.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Ja tak liczę na 30 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 01.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ja tak liczę na 30 000 30 TYS? Hmm nie mało trochę?Jak to oszacowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Todd 01.01.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Z grubsza: drewno na konstrukcję 9,000 (już kupione) + cieśla 2,000 (bardzo solidny, tani i sprawdzony przez kilku znajomych) + blachodachówka 9,000 + blacharz i inne dodatkowe materiały 10,000 (chyba nie więcej). ale podchodzę do tego na luzie, ile wyjdzie to wyjdzie, zrobić muszę i zaczynam z wiosną. Już się doczekać nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 01.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 (edytowane) Z grubsza: drewno na konstrukcję 9,000 (już kupione) + cieśla 2,000 (bardzo solidny, tani i sprawdzony przez kilku znajomych) + blachodachówka 9,000 + blacharz i inne dodatkowe materiały 10,000 (chyba nie więcej). ale podchodzę do tego na luzie, ile wyjdzie to wyjdzie, zrobić muszę i zaczynam z wiosną. Już się doczekać nie mogę. Hmmm bardzo mnie cieszy to co napisałeś,bo słyszę,że dach na zieloną równinę może nawet dochodzić do 60 tys o zgrozo!Chcę wybudować ten dom ,bo jest dla nas idealny,ale ten dach mnie jednak trochę przeraża ;)mam kilka pytań: ile m3 drzewa kupiłeś ile m blachy jeżeli można wiedzieć jaki strop robisz i czy robiłeś jakies zmiany w wewnątrz mam przeznaczone na stan surowy 130 i nie wiem czy sie wyrobię ;( Edytowane 1 Stycznia 2011 przez IZA30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Todd 01.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Wreszcie jakaś aktywność na forum:) Jestem na takim etapie, że mam wylany strop i zakupione drewno na konstrukcję dachu. Całość bez działki wyniosła mnie do tej pory 86 tysięcy ale liczę już wszystko od garażu blaszaka poprzez budowę studni i zakup kosiarki. Jeśli chodzi o deski to niestety wszystkiego kupiłem 10 i pół kubika z tym, że 2 i pół było wcześniej używane a w sumie około 1 i pół kubika zostało nie ruszone. Strop zrobiłem żelbetowy i bardzo mi na tym zależało:) Co do zmian to tak jak większość od razu postanowiłem zlikwidować okno w kuchni przy wejściu do domu i jeszcze podzieliłem ubikację i połowę przeznaczyłem na spiżarkę. Co do blachy to bez szczególnych wyliczeń spodziewam się około 300 metrów bo stropu wyszło 260 metrów. Co do dachu to chciałem zlecić całość ekipie ale jak powiedzieli, że w zależności od skomplikowania dachu cena wynosi od 35 zł do 85 to biorąc pod uwagę, że zielona równina jest średnio skomplikowana uznałem, że to za drogo i zrobię go na dwa etapy, a cieślę mam dobrego i taniego. Liczę na to, że za niewiele ponad 130,000 uda mi się zrobić stan surowy zamknięty ale zawsze trzeba się liczyć z większym wydatkiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 02.01.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Wreszcie jakaś aktywność na forum:) Jestem na takim etapie, że mam wylany strop i zakupione drewno na konstrukcję dachu. Całość bez działki wyniosła mnie do tej pory 86 tysięcy ale liczę już wszystko od garażu blaszaka poprzez budowę studni i zakup kosiarki. Jeśli chodzi o deski to niestety wszystkiego kupiłem 10 i pół kubika z tym, że 2 i pół było wcześniej używane a w sumie około 1 i pół kubika zostało nie ruszone. Strop zrobiłem żelbetowy i bardzo mi na tym zależało:) Co do zmian to tak jak większość od razu postanowiłem zlikwidować okno w kuchni przy wejściu do domu i jeszcze podzieliłem ubikację i połowę przeznaczyłem na spiżarkę. Co do blachy to bez szczególnych wyliczeń spodziewam się około 300 metrów bo stropu wyszło 260 metrów. Co do dachu to chciałem zlecić całość ekipie ale jak powiedzieli, że w zależności od skomplikowania dachu cena wynosi od 35 zł do 85 to biorąc pod uwagę, że zielona równina jest średnio skomplikowana uznałem, że to za drogo i zrobię go na dwa etapy, a cieślę mam dobrego i taniego. Liczę na to, że za niewiele ponad 130,000 uda mi się zrobić stan surowy zamknięty ale zawsze trzeba się liczyć z większym wydatkiem:) Super,że mam wieści z pierwszej ręki!To może te 130 tys starczy mi na stan sur.Dobre wieści.Baaaardzo;)A w ktorej cześci kraju budujesz?Bo ceny,które podajesz wydają się dosyć rozsądne ;)My w świętokrzyskiem będziemy budować.Todd a jak oceniasz wielkość pomieszczeń ( kuchni i salonu )i czy zrobiłeś wejście do spiżarki od strony kuchni no i ogólnie wielkość domu ,jakie robi wrażenie ? ale pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Todd 02.01.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Buduję na południu. Dla mnie sam dom jest duży, salon oceniam jako duży natomiast co do wszystkich pozostałych pomieszczeń to uważam je za co najmniej "nie za wielkie" No ale dom ma taki metraż jaki ma i gdyby miał być większy to by więcej kosztował, więc kwestia wyboru. Co do garażu to jest przestronny i dobrze, bo znajomy ma trochę mniejszy i docenia te parę centymetrów więcej szerokości. Kuchnia bym powiedział taka w sam raz dla mnie. Wejście do spiżarki mam od kuchni, a żeby zwiększyć ustawność kuchni przeniosłem komin do ubikacji. Ubikacja niestety wyszła mała no ale powinna spełniać swoja rolę. No i powiem jeszcze, że każdy kto u mnie był mówił, że dom jest bardzo rozłożysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felipo 02.01.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Halo, jestem tutaj nowy i każda informacja, zdjęcia będą bardzo przydatne. Zdecydowałem się na zakup projektu M32a. Dzięki za wcześniejsze porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 02.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Buduję na południu. Dla mnie sam dom jest duży, salon oceniam jako duży natomiast co do wszystkich pozostałych pomieszczeń to uważam je za co najmniej "nie za wielkie" No ale dom ma taki metraż jaki ma i gdyby miał być większy to by więcej kosztował, więc kwestia wyboru. Co do garażu to jest przestronny i dobrze, bo znajomy ma trochę mniejszy i docenia te parę centymetrów więcej szerokości. Kuchnia bym powiedział taka w sam raz dla mnie. Wejście do spiżarki mam od kuchni, a żeby zwiększyć ustawność kuchni przeniosłem komin do ubikacji. Ubikacja niestety wyszła mała no ale powinna spełniać swoja rolę. No i powiem jeszcze, że każdy kto u mnie był mówił, że dom jest bardzo rozłożysty. Hmmm,bardzo rozłożysty czyli duży,za duży??Z tą spiżarką to bardzo dobry pomysł,brakowało mi jej w tym projekcie właśnie.Na wielkości ubikacji mi tez jakoś specjalnie nie zależy,ma wejść sedes i mała umywalką.Jakoś nie mam jeszcze rozjaśnionej sytuacji ;)Po zdjęciach z muratora,mam wrażenie ,że to duży dom,może nawet za duży...Jak możesz wklej w wolnej chwili jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 03.01.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Takie zmiany planuję,w praniu się okaże czy tylko takie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 03.01.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Obawiam sie jeszcze czy łazienka jest wystarczająca aby zmieścić:wanne zwykłą,kabinę i pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Todd 03.01.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ja zostałem przy wszystkich oknach za wyjątkiem bocznego w kuchni, po prostu lubię dużo naturalnego światła. Co do łazienki to mam wyliczone na styk, przy założeniu że będzie zarówno kabina jak i wanna, niestety salon kąpielowy to to na pewno nie będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 03.01.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ja zostałem przy wszystkich oknach za wyjątkiem bocznego w kuchni, po prostu lubię dużo naturalnego światła. Co do łazienki to mam wyliczone na styk, przy założeniu że będzie zarówno kabina jak i wanna, niestety salon kąpielowy to to na pewno nie będzie:) A pralkę się gdzieś upcha jeszcze?? :)Jakie okno zrobiłeś w pokoju obok kuchni?Jak w projekcie czy normalny format?I czy zrobiłeś w salonie witrynę czy tylko balkon tam gdzie wyjście na taras? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Todd 03.01.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 hmm, wszystkie okna robiłem tak jak w projekcie tyle, że wziąłem od producenta kartkę z wymiarami i dopasowywaliśmy robiąc korekty o centymetry. Na taras będą prowadzić drzwi balkonowe, są niezbyt szerokie ale będą spełniać swoją rolę. Pralka będzie w łazience i z wyliczeń ma się zmieścić, natomiast bardzo mi zależy żeby kabina miała 90 cm i tu jest pies pogrzebany, boję się jak to będzie wszystko wyglądać bo zmieścić się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 04.01.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 hmm, wszystkie okna robiłem tak jak w projekcie tyle, że wziąłem od producenta kartkę z wymiarami i dopasowywaliśmy robiąc korekty o centymetry. Na taras będą prowadzić drzwi balkonowe, są niezbyt szerokie ale będą spełniać swoją rolę. Pralka będzie w łazience i z wyliczeń ma się zmieścić, natomiast bardzo mi zależy żeby kabina miała 90 cm i tu jest pies pogrzebany, boję się jak to będzie wszystko wyglądać bo zmieścić się zmieści. Teraz sie zastanawiam czy tej drugiej łazienki obok kuchni nie zostawić tak jak jest ,tu wstawić prysznic,a tam tylko wannę z parawanem dla dziecka. Słuchaj, tu na forum panuje przekonanie nt tego projektu ,ze ogromną jego wadą jest to, ze z wiatrołapu przechodzi sie do salonu.Co o tym myślisz? Ty masz już ścianki?Jak to wygląda?U mnie z pewnością będa te drugie drzwi w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina07070707 04.01.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Ja buduję Zieloną równinę w woj.mazowieckim- pod samą Warszawą. Ceny niestety są tutaj znacznie wyższe- dach na gotowo kosztował nas ok.60 tysięcy- (krycie dachówką). Niestety robocizna naszego regionu znacznie podbija ceny. Jeśli chodzi o wejście z wiatrołapu - rozmawiałam z kilkoma architektami wnętrz- każdy z nich twierdzi że jest to bardzo nowoczesne podeście- dom otwiera na przychodzących- nikt nie musi krążyć i zaglądać po korytarzach aby znaleźć się w centrum wydarzeń. Duże okno na wprost wejścia czyni salon najważniejszym miejscem domu.Doradzali również, że w przyszłości- jeśli okaże się to opcja męcząca jest mnóstwo sposobów aby delikatnie odgrodzić korytarz od samego salonu- który i tak jest duży i nie ucierpi na tym (np. niewysoka ścianka )Jak na razie my jesteśmy zachwyceni tym rozwiązaniem. Na pewno zastosujemy opcje drzwi wewnętrznych żeby zimą nie wychładzać salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 04.01.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 (edytowane) J a też nie widzę problemu z tym salonem,wręcz uważam,ze to dobre rozwiązanie.Nikt mi się nie pląta po naszej prywatnej stronie.Choć myślę jednak, żeby postawić od razu taką barkową ściankę,no coś w tym stylu:)Zastanawiam się jeszcze nad tym małym okienkiem w sypialni,zostawić czy nie?Tym bardziej,że na tej wejściwej ścianie,gdzie jest w oryginale biurko myślę postawić szafę. Tak myślę zrobić tą ściankę,dobry pomysł? Edytowane 4 Stycznia 2011 przez IZA30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina07070707 04.01.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 My zostawiliśmy- pokój jest dosyć długi- jest lepiej doświetlony.Zależy oczywiście jakie będzie jego przeznaczenie- u nas będzie pokojem dziecka- wolimy żeby miało widno..Znajomi którzy oglądali ten dom twierdza jednak, że jedno okno by starczyło- bo duże jest od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts