Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich miłośników Zielonej równiny- wariant M32a. Za 2 miesiące z mężem ruszamy z budowa tego domku :) w okolicach Tarczyna, woj. mazowieckie.

Czy ktoś z WAS buduje ZR w tej okolicy? Może macie zdjęcia lub cenne uwagi spostrzeżenia, które mogą być przydatne przed rozpoczęciem budowy.

Pozdrawiam :)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

hej meg83

budujecie swoje gniazko standardowo czy wprowadzacie zmiany?jakie koszta stanu surowego przewidujecie?myśliisz o poprawieniu energooszczędności ZR-a?jak tylko odejdą mrozy i da sie wykonać prace ziemne również zaczynamy.mam nadzieje ze w kwietniu już ruszymy pełną parą,bo na razie czekamy na PNB.ech te papiery...

pozdrawiam

nasz projekt to podstawowa wersja bez poddasza.nasze zmiany:

-likwidacja okna w kuchni na wejsciu

-zamiast 2 okien w pokoju do fronty jedno takie jak w innych pokojach z tyłu

-myślimy o zmianie okna w salonie na witryne z dodatkowym wyjściem na ogród

-zmieniamy strop na monolityczny

to chyba jedyne poważniejsze zmiany

co do energooszczedności myślałem o reku i dołożeniu grubości izolacji np.20 styro na ścianie,cieplejsze okna itp..

budujemy w woj,świetokrzyskim

mam nadzieje że wątek powoli sie rozwinie i powymieniamy doświadczenia

pozdrawiam

Ja zostałem przy wszystkich oknach za wyjątkiem bocznego w kuchni, po prostu lubię dużo naturalnego światła. Co do łazienki to mam wyliczone na styk, przy założeniu że będzie zarówno kabina jak i wanna, niestety salon kąpielowy to to na pewno nie będzie:)

Buduję na południu. Dla mnie sam dom jest duży, salon oceniam jako duży natomiast co do wszystkich pozostałych pomieszczeń to uważam je za co najmniej "nie za wielkie" :) No ale dom ma taki metraż jaki ma i gdyby miał być większy to by więcej kosztował, więc kwestia wyboru. Co do garażu to jest przestronny i dobrze, bo znajomy ma trochę mniejszy i docenia te parę centymetrów więcej szerokości. Kuchnia bym powiedział taka w sam raz dla mnie. Wejście do spiżarki mam od kuchni, a żeby zwiększyć ustawność kuchni przeniosłem komin do ubikacji. Ubikacja niestety wyszła mała no ale powinna spełniać swoja rolę. No i powiem jeszcze, że każdy kto u mnie był mówił, że dom jest bardzo rozłożysty.

Todd,jak dysponujesz jakimś projektem/rysunkami łazienki ze wszystkimi sprzętami (kabiną,wanną,wc,pralką:)to chętnie obejrzę jak to rozplanowałeś i ciekawa jestem też aranżacji kuchni i spiżarki,bo jednak chyba się też zdecyduję na takie rozwiązanie.Aha i jeszcze jedno czy zmieniałeś wielkość okna w dużej łazience?

Acha, co do okna w spiżarni to i owszem zastanawiałem się nad nim ale pod kątem nagrzewania się pomieszczenia przez szybę. W związku z tym, że mam front domu od północy uznałem, że okno może być w spiżarce, natomiast co do jego wielkości to nie chciałem nic zmieniać bo mi się bardzo podoba taka elewacja jak jest w oryginale i poza tym lubię okna. Myślę, że ustawność takiej spiżarki i jej funkcjonalność będzie wystarczająca. U kolegi widziałem fajnie zrobione wejście do spiżarki, właśnie z kuchni, drzwi do niej wyglądają jak szafka kuchenna. Te wyżej podane 160 cm to oczywiście na ścianie z oknem co zresztą jak sprawdzałem z rysunkiem z projektu nawet by się zgadzało:D

Acha, co do okna w spiżarni to i owszem zastanawiałem się nad nim ale pod kątem nagrzewania się pomieszczenia przez szybę. W związku z tym, że mam front domu od północy uznałem, że okno może być w spiżarce, natomiast co do jego wielkości to nie chciałem nic zmieniać bo mi się bardzo podoba taka elewacja jak jest w oryginale i poza tym lubię okna. Myślę, że ustawność takiej spiżarki i jej funkcjonalność będzie wystarczająca. U kolegi widziałem fajnie zrobione wejście do spiżarki, właśnie z kuchni, drzwi do niej wyglądają jak szafka kuchenna. Te wyżej podane 160 cm to oczywiście na ścianie z oknem co zresztą jak sprawdzałem z rysunkiem z projektu nawet by się zgadzało:D

Thx :)