Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cóż, mówię o całkowitych kosztach łącznie z robocizną:) Cieśla wraz z kosztami pomocy przy wyciągnięciu konstrukcji i blacharz przy udzieleniu pomocy własnej to 3500 zł. Blacha jest belgijska, w kolorze szary mat, profil Bona. Całkowita ilość zakupionej blachy to 365 metrów. Pozostałe koszty to drewno, folia, blacha płaska, gąsiory, wkręty, taśma wentylacyjna, rynny, haki, rury spustowe, kolanka i elementy łączące. Acha i co ważne mój dach jest większy bo musiałem zrobić z kątem nachylenia 30 stopni.

Noo od razu widać,że kąt nachylenia większy :) Ale fajnie wygląda. Nie szkoda Ci teraz nie wykorzystanego poddasza??

Edytowane przez IZA30

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My za okna też mamy taką samą ceną,ok. 8000 w obustronnym złotym dębie,z tą różnicą,że my w salonie mamy witrynę,ale na profilach to ja już się nie znam:)

Mam tylko zagwozdkę co do okna w kuchni,na razie mamy tak jak w projekcie,ale jakoś mi się to niezbyt podoba wizualnie,zastanawiam się czy nie zrobić takiego na wys.jak w pokoju obok. Mam jeszcze czas,bo okna dopiero późną jesienią,więc mam trochę czasu jeszcze.

Widzę,że Meg83 tak zrobiła,że okno w kuchni zrobili na równi,ciekawi mnie czym się kierowała?

Meg odezwij się :D

Tak wstępnie coś ustaliliśmy :)Córka "bierze"pokój obok kuchni i mniejszą łazienkę,ale drzwi będą normalnie z holu,w przyszłości pewnie okaże się to zbawienne,że będzie miała swoją łazienkę,jak to z babami:) W tej mniejszej łazience będzie wanna,wc i umywalka.My bierzemy największy pokój,łazienka większa też ogólnie dostępna w niej prysznic,wc,pralka,umywalka.Kotłownia bez zmian.

Właśnie ciągle się waham co z tym oknem,ale prawie jestem pewna,że zrobię tak jak u Ciebie Meg:)Ile razy bym nie była na budowie to zawsze wyglądam to okno na wszystkie strony i zawsze mi się coś nie widzi :(( I wizualnie to jednak lepiej wygląda.A będziesz miała zlew przy oknie? Bo ja np.nie :)Tak widzę swoja kuchnię ,tylko meble oczywiście po drugiej stronie.

Zapytam jeszcze ,co kładziecie na dach: dachówka ,blacha? Jaki kolor ? :)

kuchnia.jpg

Edytowane przez IZA30

Musze sie przyznać, że nasze okno tylko przez poł dnia było na 120 cm. Musiałam sie z tym przespać zeby byc pewną, że lepiej bedzie w obecnej wersji, wiec z samego rana tel. na budowe, że zmiana decyzji i chce na 150 :) Ale teraz jestem zadowolona :)

Zlew bedzie pod oknem ale nie na samym środku.

Na dach kładziemy blachę ruukki monterrey kolor czekoladowy brąz RR887.

Tylko teraz ten okropny deszcz od kilku dni opóźnia prace :( wrrrr

Musze sie przyznać, że nasze okno tylko przez poł dnia było na 120 cm. Musiałam sie z tym przespać zeby byc pewną, że lepiej bedzie w obecnej wersji, wiec z samego rana tel. na budowe, że zmiana decyzji i chce na 150 :) Ale teraz jestem zadowolona :)

Zlew bedzie pod oknem ale nie na samym środku.

Na dach kładziemy blachę ruukki monterrey kolor czekoladowy brąz RR887.

Tylko teraz ten okropny deszcz od kilku dni opóźnia prace :( wrrrr

No u nas ścianki działowe są,zamówiony strop i właśnie ta pogoda ...

A jaki kolor okien planujesz?

Złoty dąb z aluplasta. Przedstawiciel ze świętokrzyskiego :) Wy o ile dobrze pamiętam Wy tez ten kolorek ?

Tak obustronny złoty dąb :) A my właśnie ze świętokrzyskiego :D Co to za firma ?

Witam, zastanawiamy się nad kupnem tego projektu. Boję się trochę tego połączenia mieszkania z garażem. Czy spaliny nie będą przedostawały się do domu? A jak z hałasem? Czy nie będzie słychać w salonie, jak ktoś będzie nocą parkował auto? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

My wręcz szukaliśmy projektu z takim przejściem,właśnie przez wiatrołap,ponieważ absolutnie nie chcieliśmy przejścia np.z kuchni.TU właśnie bałabym się zapachu spalin,bo w wiatrołapie masz drugie drzwi zamykające wiatrołap i po sprawie.Z tego co wiem to można kupić jakieś też specjalne drzwi.I jak dla nas było to najwygodniejsze rozwiązanie,z garażu do wiatrołapu,zmieniasz obuwie z zakupami jeden krok dosłownie do kuchni.

Zachęcam do kupna projektu!

Witam, rowniez zdecydowalismy sie na zielona rownine z poddaszem uzytkowym :)

jutro kupujemy projekt. Napiszcie prosze ile sie czeka na uzyskanie pozwolenia na budowe.Bedziemy budowac w wielkopolsce. Z gory serdecznie dziekuje

Witamy :D

Urząd powinien wydać pozwolenie w ciągu miesiąca od złożenia wniosku, a w sytuacjach bardziej skomplikowanych termin może wydłużyć się do 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji. Dodatkowo sprawa może się przedłużyć, jeżeli wystąpią braki w dokumentacji i trzeba będzie dokonać uzupełnień,ale to pewnie już wiesz :)

A tak naprawdę to zależy od tego jak sprawny jest urząd w który się składa papiery :)

Witamy :D

Urząd powinien wydać pozwolenie w ciągu miesiąca od złożenia wniosku, a w sytuacjach bardziej skomplikowanych termin może wydłużyć się do 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji. Dodatkowo sprawa może się przedłużyć, jeżeli wystąpią braki w dokumentacji i trzeba będzie dokonać uzupełnień,ale to pewnie już wiesz :)

A tak naprawdę to zależy od tego jak sprawny jest urząd w który się składa papiery :)

dzieki bardzo, czyli jak juz uzyskam pozwolnie to mozna startowac... :) ile u Was trwalo postawienie stanu surowego zamknietego ?? zastanawiam sie czy startujac przy dobrych wiatrach we wrzesniu wyrobimy sie do mrozow :)