Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to gratuluję etapu, ale mam nadzieję, że już niedługo będziemy was ścigać. Jeśli jest taka możliwość to chętnie zobaczylibyśmy zdjęcia z budowy. A od której strony macie taras? My od północy i mam obawy, że będzie mało słonka, ale pociesza fakt, że klimat się ociepla i każdy szuka cienia (choćby w takie dni jak dzisiejszy) Pozdrawiam i życzę miłego opalania przy budowie.

• Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O zdjęciach pomyślę, jak będzie widać coś więcej.

Taras mamy od południa, na szczęście jest zadaszony, więc nie powinno być zbyt gorąco.

Rozważamy z żoną jeszcze jedną zmianę: chcemy od strony południowej w sypialni dwa małe okna zastapić jednym dużym. Powiedzcie, co o tym myślicie, sprawa jest dość pilna.

Pozdrawiam.

No czegoś tu nie rozumiem, jeśli taras jest u Was od południa, to te dwa małe okna chyba po drugiej stronie, chyba że źle myślę(?). jeśli chodzi o ten pokój od przodu (bo tylko tam są dwa małe okna) to myślę, że nie zrobi to większej różnicy, choć jeśli o mnie chodzi, to podoba mi się tak jak jest w projekcie - te małe okna też mają swój urok (a jak się je wygodnie myje!).

Co do kosztów fundamentów:

zdjęcie humusu, wykopanie, zazbrojenie, chudy beton, beton z gruchy + pompa, wymurowanie z bloczków betonowych, izolacja dysperbitem, docieplenie styropianem, klej na siatce, zasypanie piaskiem i zagęszczenie, pierwsza wylewka - jeśli nic nie pominąłem, to koszt trochę przekroczył 40 tys. (materiały i robocizna; praktycznie zero pracy własnej).

• 3 weeks później...

Cześć.

U nas trochę dalej; w zeszłym tygodniu wylano wieniec, jutro cieśla zaczyna układac strop i dalej leci z więźbą; wykonano wykopy na fundamenty tarasu i podcienia wejściowego. W środku są juz niemal wszystkie ściany działowe ( zostały tylko krotkie odcinki w miejscach, gdzie są podciągi, ponieważ tam jeszcze przez 2-3 dni pozostaną szalunki.

Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru, układ pomieszczeń jest bardzo fajny, a salon i garaż to rewelacja pod względem ilości m2.

Pozdrawiam,

Michał

No to macie niezłe tempo, fajnie ze tak szybko Wam idzie no i pocieszające, że jesteście zadowoleni - też zależało nam na większych przestrzeniach, szczególnie garażu, a na etapie fundamentów nie wygląda wcale na taki duży. Jednak czytałam, że wiele osób ma wrażenie że buduje domek dla krasnali na tym etapie.

Dziękuję za relację. Pozdrawiamy

dotychczasowe koszty zielonej rowniny:

zdjecie humusu -550 zl,

wykonanie law fundamentowych robocizna -2200 zl,

deski 2,4 m3 -1300 zl, drut -1700 zl, sruby do skrecania law -55 zl,

szpilki do skrecania law -65 zl, piasek na podsypke 10 ton -280 zl,

folia -30 zl, beton B10 i B20 24 m3 -5200 zl, bloczki betonowe 14 1125 szt, izoplastR 55 litrow, folia zbrojona na lawy, 1,4 tony cementu, 15 litrow jakiegos swinstwa zastepujacego wapno, kij do smolowania - 5150 zl,

robocizna wymurowania bloczkami na wys. 77cm razem z rapowaniem i smolowaniem 1900 zl, 2 skrzynki piwa - 100 zl, to chyba wszystko

Witam

Również zamierzamy budować zielona równinę z poddaszem ale jesteśmy dopiero na wyborze projektu. Czy ktoś z bardziej zaawansowanych mógłby nas zaprosić na budowę lub ewentualnie przesłał duuzo zdjęć?? Bardzo nam sie podoba ten projekt ale trochę sie obawiamy tych skosów na poddaszu czy miejsca tam pod dostatkiem?. Poza tym uważamy ze powiększenie pom. gospodarczego za garażem to trafiony pomysł. życzę wszystkim szybkiego ukończenia budowy.:)

Witam my budujemy wersję z poddaszem, ale jesteśmy na etapie fundamentów, więc ciężko coś stwierdzić na temat pokoi na górze - jeszcze - może za jakiś czas. Po wylaniu fundamentów pomieszczenia na dole wydają się dosyć przestronne. Jeśli możemy jakoś pomóc - polecamy się, pozdrawiam

Wczoraj rozmawiałem z architektem, przedyskutowaliśmy kilka zmian, mianowicie

1. garaż na dwa stanowiska

2. przesunięcie kominka na przeciwległą ścianę taka by bylo mniej więcej w środku domu

3. likwidacje innych kominów, ponieważ będzie wentylacja mech z rekuperatorem

4. i tu chyba najważniejsze, planujemy zamianę miejscami spiżarki i przedsionka z lekkim przesunięciem kuchni w prawa stronę (w stronę garażu), w ten sposób uzyska sie niezależne wejście z przedsionka do kuchni, oraz na schody itd.

Proszę o komentarze bo co dwie głowy to nie jedna a dom ma byc na całe życie.

Witam, jeśłi miałabym się odnieść do tych zmian to myślę, że większy garaż to świetny pomysł z założeniem, że macie szeroką działkę - na naszej to rozwiązanie nie miało racji bytu - budynek staje się jeszcze szerszy (a do najmniejszych nie należy). Jeśli chodzi o zamianę spiżarki i przedsionka to nawet niezłe, ale zastanawiam się którędy z garażu do domu, czy przez spiżarkę? Nam zależało zeby przejście z garażu było przez przedsionek - wtedy jest gdzie się "rozpłaszczyć", zostawić buciki itp. Jeśli chodzi o wejscie do kuchni to też myślałam o zrobieniu go z przedsionka, ale wtedy za dużo drzwi w kuchni (bo do pokoju też bym chciała), a poza tym to marzy mi sie jeszcze wyjście z kuchni na mały tarasik z przodu domu, który chcielibyśmy wprowadzić (chyba tam gdzie mialoby być Wasze wejście po przeróbce).Co do kominów nie mam zdania - nie znam się na tym. Uff chyba trochę zawile napisałam, ale może sie połapiecie. Pozdrawiam i życzę miłego projektowania.