emcezet 09.07.2008 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Wczoraj rozmawiałem z architektem, przedyskutowaliśmy kilka zmian, mianowicie 1. garaż na dwa stanowiska Też o tym myśleliśmy; ostatecznie daliśmy sobie spokój, ale zdaniem naszego projektanta adaptującego - nie jest to problem. 2. przesunięcie kominka na przeciwległą ścianę taka by bylo mniej więcej w środku domu Zastanówcie się nad tą zmianą, w tej chwili komin jest pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym, a garażem ( i nie zajmuje miejsca w pokoju). Przeniesienie kominka na środek spowoduje potrzebę wymurowania tam komina dymowego, może to trochę przeszkadzać... 3. likwidacje innych kominów, ponieważ będzie wentylacja mech z rekuperatorem Też będziemy mieli rekuperację, ale nie można zlikwidować wszystkich kominów. W pomieszczenie gospodarczym musi byś komin wentylacji grawitacyjnej do garażu, także komin wentylacji grawitacyjnej do pomieszczenia z piecem i kanał spalinowy ( chyba że będzie to gazowy piec z zamkniętą komorą spalania). No i komin spalinowy do kominka. Także w kuchni jeśli będzie piec gazowy, musi być komin wentylacji grawitacyjnej i drugi do pochłaniacza ( chyba że będzie kuchnia elektryczna i pochłaniacz z filtrem, wtedy można kominy zlikwidować). Jedynym miejscem, gdzie można kominy wywalić bez zastanowienia, to łazienka. 4. i tu chyba najważniejsze, planujemy zamianę miejscami spiżarki i przedsionka z lekkim przesunięciem kuchni w prawa stronę (w stronę garażu), w ten sposób uzyska sie niezależne wejście z przedsionka do kuchni, oraz na schody itd. Teoretycznie jest to możliwe, trzeba się tylko zastanowić, czy chcemy mieć wejście z przedsionka bezpośrednio do strefy nocnej, bo po zamianie pomieszczeń tak to będzi wyglądało. Proszę o komentarze bo co dwie głowy to nie jedna a dom ma byc na całe życie. Ale ostateczne decyzje należą do Was. My budujemy wersję bez poddasza użytkowego i praktycznie nie wprowadziliśmy zmian w układzie pomieszczeń (jedynie wielkość okna w sypialni od frontu, o czym pisałem wcześniej).Tak czy inaczej, gratuluję dobrego gustu przy wyborze projektu Pozdrawiam i życzę podejmowania trafnych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakolekraci 10.07.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 "Jedynym miejscem, gdzie można kominy wywalić bez zastanowienia, to łazienka"nie rob niczego bez zastanowienia, akurat w tym kominie poprowadzona jest rura spustowa z pralni i lazienki na pietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcezet 11.07.2008 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 nie rob niczego bez zastanowienia, akurat w tym kominie poprowadzona jest rura spustowa z pralni i lazienki na pietrzeMiałem na myśli kominy związane z wentylacją, te które można pominąć w przypadku zastosowania wentylacji mechanicznej; nie chodziło mi o piony wod-kan. Za niedomówienie przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mietkins 11.07.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witam!!!Zastanawiamy się z żoną czy wymurować drzwi między salonem a częścią nocną.Znając życie i tak będą otwarte cały czas Jedyne co przemawia za ich obecnością to to ,że będą widoczne z salonu schody na strych no chyba,że wykombinowac coś pod wieńcem.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcezet 23.07.2008 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Coś długa cisza nastała...Co do postępów, to dzisiaj weszli na dach dekarze, od poniedziałku zaczynają elektrycy. Wszystko nabiera coraz wiekszego tempa. Mam też pierwszą wycenę na okna - 9`000 brutto z montażem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakolekraci 24.07.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 U nas powoli do przodu. Jesteśmy na etapie zagęszczania fundamentów i też jesteśmy zaskoczeni ilością piasku, jaka się tam mieści. Deszcze trochę komplikują budowę, ale mam nadzieję, że wszystko jest pod kontrolą (tą na "górze"). Przywieżli nam też więźbę, jednak mamy wątpliwości czy była impregnowana ciścnienowo tak jak było w umowie - zobaczymy co będzie z tym dalej zastanawiamy się nad zbadaniem materiału. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcezet 05.09.2008 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Witam,coś znów długo nikt nic nie pisze, nie chwali się postępami...No to może ja pierwszy: mamy gotowy dach, rozprowadzone instalacje wod-kan, elektryczna, alarmowa, co., odkurzacz centralny. W środku wykonane wszystkie tynki, do końca tygodnia zostaną docieplone i wylane posadzki. Pod koniec przyszłego tygodnia mają być montowane okna i drzwi, tydzień później brama garażowa.Generalnie domek nabiera realnego kształtu, a co najważniejsze - coraz bardziej się nam podoba! Świadomość dokonania dobrego wyboru - bezcenna!Napiszcie co u Was, czy także nie żałujecie wyboru? I jak postępy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakolekraci 08.09.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 No jestem pod wrażeniem wszego tempa, u nas stoją ściany a dziś mieli zaczynać strop,ale co... leje. Cały czas mam nadzieję, że uda nam się przykryć przed zimą - takie były założenia. Nie wiem jak u Was, ale w naszej okolicy wykonawcy jakoś się boją stropu terriva - nie wspomnę, że nazywają go bardzo różnie od teviry po terravitę. Jeśli chodzi o układ to też nam sie podoba, tylko mam obawy, że łazienka na dole trochę za mała, ale biorąc pod uwagę pralnię na górze myślę że damy radę. Pozdrawiam serdecznie, a i mam jeszcze pytanko co macie na dachu i jaki kolor, bo mamy dylematy.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcezet 08.09.2008 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam,u nas problem ze stropem odpadł, ponieważ budujemy wersję bez poddasza użytkowego, strop jest drewniany.Co do pokrycia dachu, do mamy blachodachówkę SZAFIR od Pruszyńskiego, kolor wg opisu czarny, w rzeczywistości ciemny grafit; bardzo się nam podoba. Do tego kominy obmurowane cegłą klinkierową STRATUS firmy Winerberger. Elewację planujemy żółtą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakolekraci 09.09.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Dziękuję za odpowiedź, u nas wreszcie od dziś zaczynają strop, cieszymy sie zatem ze słoneczka, pozdrawiam i czekamy na zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcezet 21.09.2008 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 My też nie bedziemy korzystali z gazu. Początkowo chcieliśmy współfinansować z sąsiadami budowę gazociągu (260 mb), jednak po głębszym zastanowieniu daliśmy spokój ( koszt samego gazociągu wyniósłby po 15`000 zł na rodzinę).Zastosujemy piec na tzw. ekogroszek, z podajnikiem paliwa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcezet 20.11.2008 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Zdjęć mam kilkaset, ale nie bardzo wiem jak je umieścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 23.11.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Zrób sobie konto na np fotosiku tam zamiescisz a tu podasz linki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcezet 24.11.2008 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Dzięki, popróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 14.12.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 czy mi sie wydaje czy projekt podrozał??? nie było przypadkiem 1800zł a teraz jest 2050zł??@grzegorz24345 rzuty sie przydały dzieki nim zdecydowałem się na ten projekt juz na 100% i niedułgo go zakupię, ale ja będe jechac parter.narazie sie wstrzymałem bo to co sie dzieje na rynku kredytów to makabra!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 14.12.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Ja przed zakupem, projektu napisałem o zgode uwarunkowania przestrzennego, juz ja mam- i dlatego wiem ze moge budowac wg orginalnego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pracusele 28.12.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam wszystkich Mietkins dzięki z radę pracusele,Bobek Budowniczy mam nadzieje że rzuty się przydały a Tak dzieki wielkie za przesłanie, ale mimo to i tak byłem obejrzeć jedną budowe na żywo jak to wygląda w rzeczywistości, i domek jest naprawdę ładny w rzeczywistości i bardzo przestronny w środku. Ja jak narazie jeszcze się borykam z przepisywaniem działki, zostały jeszcze podpisy sąsiadów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.12.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 witam, z roznych powodów zostałem zmuszony do poszukania wiekszego domku... moj wybor to chyba bedzie M42a przemyślany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorch 01.02.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam My z mężem jesteśmy szczęśliwymi właścicielami projektu M32 (wersja parterowa). Zamierzamy go budować w okolicy Głogowa. W tej chwili czekamy na pozwolenie na budowę. Chętnie zobaczylibyśmy zdjęcia z już rozpoczętych realizacji. Jesteśmy otwarci na konsultacje z innymi budującymi. Pozdrawiam serdecznieAnia[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierwszy 20.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A czy ktoś ma zjęcia z realizacji tego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts